Автентичен телешки гулаш в хляб – ако сте обикаляли коледните пазари в Будапеща, Виена и т.н., ще е истински пропуск ако не опитате едно национално ястие за Унгария, което се приготвя и в много други близки страни, а именно автентичния телешки гулаш в хляб или кръгла питка.
Телешки гулаш в хляб
Това ястие от телешки късчета месо е изключително вкусно и сгряващо, а ако добавите и люта чушка хабанеро, направо може да се събличате. За тези които не обичат или не им понася люто, може просто да я пропуснат при приготвянето на гулаша.
Продукти и подправки
Рецептата съвсем спокойно ще стигне за 10 порции, така че ако желаете да приготвите по-малко от гулаша, прост намалете пропорционално съставките.
- 1,5 кг телешко месо;
- 1-2 люти чушки хабанеро (слагат се цели);
- 1 парче кръгъл хляб или кръгла тумбеста питка;
- 90 мл. зехтин;
- 80 гр. масло;
- 1 кг лук;
- 200 гр доматено пюре;
- 20 сухи смлени червени чушки;
- 10 гр кимион;
- 10 гр смлян черен пипер;
- 500 мл. гореща вода
- 850 мл телешки бульон;
- 2 лъжици майорана;
- 4 скилидки чесън;
- сол на вкус.
Как да го приготвите
Първо пригответе сушените чушки Хабанеро, като ги сложете в съд и ги залеете с половин литър гореща вода. Сложете отгоре фолио и ги оставете да набъбнат за около 30 минути.
В тенджера (с по-дебело дъно) загрявате зехтина с маслото и в него се запържва нарязания н ситно лук. Намалете котлона на среден огън и оставете лука да се сготви до тъмен цвят. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-тъмна ще е и телешкия гулаш.
Когато запържвате лукът, е много важно да бъркате непрестанно и да отделяте запържения лук от дъното на тигана а да не загаря. Пърженият лук придава по-добър вкус на гулаша.
След като лукът се запържи до тъмно, долейте около 100 мл. от бульон и оставете лука да се задуши малко. След това добавете нарязаното месо и го запържете, но наистина за кратко време.
След като месото се запържи леко, преминете на среден огън, затворете тенджерата с капак и оставете месото да се задуши за около 30 минути. Периодично се долива по малко от бульона, за да не загори и месото да се задуши хубаво.
Добавете доматено пюре, чесъна, смлените чушки и цели чушки ханеберо (вече омекнали). Разбъркайте всичко това добре и добавете смлян кимион, черен пипер, майорана и сол на вкус.
Накрая заливате с останалата част от бульона, захлупвате и оставяте гулаша да се готви на тих огън до пълното омекване на месото. Разбърквайте гулаша от време на време, за да не загори по дъното на тенджерата.
Докато вашия телешки гулаш се приготвя, отрежете капаче (но не нацяло) в подходящ кръгъл хляб или питка издълбайте мекото. Може да използвайте вътрешността на хляба, за да сгъстите гулаша.
Да ви е сладко!
Разгледайте и другата ни рецепта за за телешки гулаш в тази статия.
Не пропускайте и средиземноморското ни предложение за паста с бекон и скариди.