Агнешка дроб сарма на фурна: традиционно българско ястие с празничен характер

Агнешка дроб сарма на фурна е традиционно българско ястие най-често приготвяно за Великден и Гергьовден, когато агнешкото месо е в центъра на празничната трапеза, но вкусът и спецификата на ястието го правят подходящо за всеки специален повод.

Основата на агнешка дроб сарма са дреболиите от агне, като черен дроб, сърце, бъбреци, черва и други. Към тях се добавят ориз, лук, пресен чесън, зелени подправки (основно джоджен и магданоз) и понякога гъби. Типичен завършек на ястието е заливката от яйца и кисело мляко, която придава кремообразна текстура и златиста коричка при печене на фурна.

Необходими продукти за агнешка дроб сарма на фурна:

  • 500 г агнешки дреболии
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2-3 връзки пресен лук
  • 1 връзка пресен чесън (по избор)
  • 1/2 връзка пресен джоджен
  • 1/2 връзка магданоз
  • 3–4 с.л. олио или масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 3 ч.ч. бульон от сварените дреболии (или вода)

За заливката:

  • 2 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • щипка сода бикарбонат (по желание)

Виж още: Печено агнешко на фурна

Начин на приготвяне на агнешка дроб сарма на фурна

Агнешките дреболии се измиват добре под течаща вода, след което се поставят в тенджера със студена подсолена вода. Варят се на умерен огън за около 30 минути, като при нужда се отпенват. След като омекнат, се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят да се охладят. Бульонът, в който са врели, се прецежда и се запазва, тъй като ще се използва за заливане на сармата. Охладените дреболии се нарязват на много ситно с остър нож или се смилат на едро с месомелачка.

В дълбок тиган или тенджера се загрява мазнината. Към нея се прибавя нарязаният на дребно пресен лук, а ако се използва и пресен чесън, той се добавя след няколко минути. Зеленчуците се задушават на среден огън до омекване, като се разбъркват периодично, за да не загорят.

Към задушения лук се добавя измитият и отцеден ориз. Запържва се за кратко, около 1–2 минути, докато стане стъклен. След това се прибавят нарязаните дреболии, сол, черен пипер, червен пипер, ситно нарязаният магданоз и джоджен. Всичко се разбърква добре, за да се смесят вкусовете. Готвенето продължава още 2–3 минути, след което сместа се сваля от котлона.

Готовата смес се изсипва в предварително намаслена тава. Залива се с около три чаени чаши от прецедения бульон, така че течността да покрие добре ориза и плънката. Ястието се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече около 40 минути, докато оризът омекне и поеме течността.

Междувременно се приготвя заливката. Яйцата се разбиват с киселото мляко до получаване на хомогенна смес. По желание може да се добави щипка сода бикарбонат, която ще направи заливката по-пухкава. Когато оризът е готов, ястието се изважда от фурната и се залива равномерно с яйчено-млечната смес. Връща се обратно във фурната и се допича още 10-15 минути, докато заливката стегне и придобие златиста коричка.

Готовата агнешка дроб сарма на фурна се оставя да отпочине 10 минути преди сервиране. Поднася се топла, най-често с кисело мляко или свежа зелена салата.

Да ви е сладко!

Виж още: Агнешка яхния по селски

Препоръчано