Агнешка супа с картофи

Агнешката супа е популярно ястие в много кухни по света, от Средиземноморието до Близкия изток и Азия. Тази супа е не само вкусна, но и изключително хранителна, благодарение на колагена, витамините и минерали, които се съдържат в агнешкото месо и костите.

Приготвянето на агнешка супа с картофи изисква малко търпение, но резултатът си заслужава, защото ще получите ароматен, загряващ и наситен с вкусове бульон заедно с мръвките в него.

В тази рецепта ще споделим как да приготвите традиционна супа с агнешко месо, която е идеална за зимните месеци.

За бульона:

  • 500 г агнешко месо (с кост за по-богат вкус)
  • 1,5 л вода
  • 1 глава лук (нарязана на едро)
  • 1 морков (обелен и нарязан)
  • 3 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер (цели зърна)

Необходими продукти за агнешка супа с картофи:

  • 1 морков (нарязан на дребно)
  • 1 картоф (също нарязан на дребно)
  • ½ чаша ориз или фиде (по желание)
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. кимион (по желание)
  • 1 домат (обелен и нарязан на ситно)
  • 2 с. л. олио или масло
  • прясно нарязан магданоз за сервиране

За застройка на агнешката супа (по желание):

  • 1 яйце (за застройка)
  • 200 гр. кисело мляко
  • 1 с. л. брашно

Стъпка по стъпка: Как да приготвим агнешка супа с картофи

В дълбока тенджера поставете агнешкото месо и налейте студена вода. Добавете лука, моркова, чесъна, дафиновия лист, солта и черния пипер.

Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън около 1-1,5 часа, като периодично отпенвате бульона.

Когато месото е добре сварено, го извадете и оставете да изстине леко. След това го нарежете на малки парчета, а бульона прецедете.

В чиста тенджера загрейте олиото или маслото и запържете настъргания морков за 2-3 минути. Добавете нарязаните картофи, доматите и червения пипер и разбъркайте добре. Налейте прецедения бульон и оставете супата да къкри около 15 минути.

Добавете ориза или фидето (ако слагате) и варете още 10 минути, докато омекнат.
Върнете нарязаното агнешко месо в тенджерата и разбъркайте.

В купа разбийте яйцето с киселото мляко и брашното, като разбърквате интензивно, за да няма бучки. Вземете 1-2 черпака от горещата супа и бавно ги добавете към млечната смес, като непрекъснато разбърквате.

След като сместа се темперира, я върнете в супата на тънка струя, като разбърквате енергично. Оставете супата на котлона за още 2-3 минути, без да завира, за да не се пресече застройката.

Опитайте супата и ако е необходимо, добавете още сол и подправки. Поръсете с прясно нарязан магданоз или копър.

Тази агнешка супа с картофи е не само вкусна, но и изключително засищаща, което е прави идеална дори за основно ястие.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано