В тази рецепта ще споделим как да приготвите традиционна супа с агнешко месо, която е идеална за зимните месеци.
За бульона:
- 500 г агнешко месо (с кост за по-богат вкус)
- 1,5 л вода
- 1 глава лук (нарязана на едро)
- 1 морков (обелен и нарязан)
- 3 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер (цели зърна)
Необходими продукти за агнешка супа с картофи:
- 1 морков (нарязан на дребно)
- 1 картоф (също нарязан на дребно)
- ½ чаша ориз или фиде (по желание)
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. кимион (по желание)
- 1 домат (обелен и нарязан на ситно)
- 2 с. л. олио или масло
- прясно нарязан магданоз за сервиране
За застройка на агнешката супа (по желание):
- 1 яйце (за застройка)
- 200 гр. кисело мляко
- 1 с. л. брашно
Стъпка по стъпка: Как да приготвим агнешка супа с картофи
В дълбока тенджера поставете агнешкото месо и налейте студена вода. Добавете лука, моркова, чесъна, дафиновия лист, солта и черния пипер.
Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън около 1-1,5 часа, като периодично отпенвате бульона.
Когато месото е добре сварено, го извадете и оставете да изстине леко. След това го нарежете на малки парчета, а бульона прецедете.
В чиста тенджера загрейте олиото или маслото и запържете настъргания морков за 2-3 минути. Добавете нарязаните картофи, доматите и червения пипер и разбъркайте добре. Налейте прецедения бульон и оставете супата да къкри около 15 минути.
Добавете ориза или фидето (ако слагате) и варете още 10 минути, докато омекнат.
Върнете нарязаното агнешко месо в тенджерата и разбъркайте.
В купа разбийте яйцето с киселото мляко и брашното, като разбърквате интензивно, за да няма бучки. Вземете 1-2 черпака от горещата супа и бавно ги добавете към млечната смес, като непрекъснато разбърквате.
След като сместа се темперира, я върнете в супата на тънка струя, като разбърквате енергично. Оставете супата на котлона за още 2-3 минути, без да завира, за да не се пресече застройката.
Опитайте супата и ако е необходимо, добавете още сол и подправки. Поръсете с прясно нарязан магданоз или копър.
Тази агнешка супа с картофи е не само вкусна, но и изключително засищаща, което е прави идеална дори за основно ястие.
Да ви е сладко!
Виж още: