Пригответе тази яхния от агнешко месо по селски и се насладете на трайните и вкусни спомени който ще оставите на близките и приятелите си.
Необходими продукти:
- 1 кг агнешко месо (най-добре от бут или врат)
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 2 моркова
- 3 домата
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 дафинови листа
- 3 с.л. олио
- 150 мл бяло вино
- 800 мл вода
- сол на вкус
Начин на приготвяне на агнешка яхния по селски
Нарежете агнешкото месо на кубчета с размер около 2 см и ги запържете хубаво в загрятото олио в голяма тенджера, докато се запечатат от всички страни. По този начин ще осигурите апетитен златист цвят и ще задържите соковете в месото, придавайки му сочност и вкус.
Когато месото се запече, добавете към него нарязания на ситно лук и чесън. Така продължете да пържите още в продължение на 3-4 минути, докато лукът стане златист и чесънът пусне своя аромат.
През това време нарежете морковите на кръгчета и ги добавете също към месото. Поръсете с червен и черен пипер, за да придадете на яхнията пикантност и аромат, като разбърквате добре, за да се комбинират ароматите.
Когато направите това добавете нарязаните на кубчета домати към ястието, разбъркайте и залейте със 150 мл. бяло вино, като оставите всичко да заври. По този начин ще се изпари алкохолът и ще се обогати вкусът на ястието.
Когато алкохолът се изпари добавете 800 мл. вода и дафиновите листа. Покрийте тенджерата и намалете огъня, като оставите яхнията да къкри за около 1,5 до 2 часа. През това време месото ще омекне и ще поеме всички аромати от зеленчуците и подправките.
Накрая когато яхнията се сготви, добавете и сол на вкус. Ако прецените, че ястието се е сгъстило прекалено, може да добавите малко вода, за да получите желаната консистенция на соса.
Кратки съвети
- За по-богат и засищащ вкус може да добавите малко картофи, които ще попият соса и ще добавят кремообразна текстура.
- Ако желаете яхнията да е още по-ароматна, използвайте подправки като мащерка, розмарин или риган.
- Ако искате по-богат вкус, може да приготвите ястието предварително и да го оставите да почине поне за 1 час, преди да го сервирате.
Агнешка яхния по селски е идеалното ястие за всеки повод, което ще обогати менюто ви с автентична българска манджа. Това ястие съчетава в себе си традиция, качество и вкус, които ще направят всяка трапеза специална. Приготвите ли я с много внимание към детайлите и обич, няма да съжалявате за крайният резултат.
Виж още: