С наближаването на празници като Великден и Гергьовден се увеличава и търсенето на рецепти с агнешко, затова днешното предложение е за вкусен агнешки гювеч на фурна по изпитан метод.
Може да приготвите този гювеч и от по-старо месо, но ще трябва да го готвите по-дълго и рискувате да не се получи така крехко, както бихме искали, затова се препоръчва месо от младо агне. Ще познаете че е прясно по белия цвят на мазнината и по това, че като го натиснете с пръст, месото връща формата си.
Рецепта за агнешки гювеч на фурна
- 500 гр. агнешко месо;
- 1 ч.ч. вряла вода;
- 2 с.л. олио ;
- 1.5 ч.ч. доматен сок;
- 2 средни картофи;
- 2 глави лук;
- 2 домата;
- сладък червен пипер;
- 1 морков;
- 1 тиквичка;
- магданоз;
- 1 патладжан;
- 200 гр. карфиол;
- 100 гр зелен боб;
- черен пипер на зрънца;
- 5 скилидки чесън;
- магданоз и копър (няколко стръкчета).
Начин на приготвяне на гювеч с агнешко
Нарежете агнешкото на парчета, като за гулаш. Запържете го в мазнината, прехвърлете в тенджера, и налейте вряла вода. Варете за около 20 минути ако агнешкото е от младо агне и около 50 минути ако е голямо животно.
Добавяте нарязаните и предварително запържените картофи, моркови, магданоз и патладжани. Оставете така да къкри за около 10 минути и наливате доматения сок, добавяте боба, карфиола, солта, червения пипер и оставете да ври на слаб огън. След това добавяте и нарязаните домати, чесън, магданоз и копър и слагате да се пече в предварително загрята фурна за 30 минути.
Да ви е сладко!
Ако тази рецепта за агнешки гювеч на фурна ви е допаднала, разгледайте и другите ни предложения за ястия с агнешко месо.ю