You dont have javascript enabled! Please enable it!

Агнешко на фурна (три начина за печено месо от агне)

Не е лъжа, че правим агнешко на фурна или сготвено, много по-често покрай Великденските празници и Гергьовден. Традиционно, месец април и месец май, цената на агнешкото скача, а ние трескаво се оглеждаме за прясно агнешко месо и то по възможност от агне, а не от възрастна овца.

За да приготвите вкусно агнешко на фурна, ще ви трябва малко повече от късмет, ако не сте запознати как да разпознавате прясното месо. За тези които са наясно с това може да прескочат следващите редове, но за тези които тепърва се сблъскват с избора на месо от младо агне, трябва да споменем няколко трика и съвета.

Съвет: Агнешкото месо, което купувате трябва да е бледорозово на цвят, да връща формата си при натиск с пръст и мазнината по него да е обезателно бяла на цвят. Така ще сте сигурни, че е прясно и от по-младо агне.

Печено агнешко на фурна

агнешко на фурнаАко ще е на фурна и ще е печено, агнешкото месо е добре по възможност да бъде измито и мариновано предния ден. Това се случва по няколко начина, като единият от тях е следният:

Измивате и почиствате добре месото от евентуално останали косъмчета от козинатата по него. Приготвяте си дълбок съд, в който слагате студена вода, потапяте агнешкото месо, пускате 10-15 зрънца черен пипер или бахар,1 с.л. сол, 1 супена лъжица олио и 3 супени лъжици оцет. Така може да престои около 12 часа, което ще направи месото малко по-крехко.

Другият вариант е да го обтриете със смес от сол, черен пипер, малко мазнина и настърган чесън и да го оставите да престои на хладно за 2-3 часа.

И така, нека пристъпим към първия вариант за агнешко на фурна.

Агнешко на фурна с пресен лук

Няма да забравя, как баща ми приготвяше толкова лесно и бързо тази рецепта, а месото изобщо не миришеше на агне, ставаше крехко и сочно. За тази рецепта ще ви трябва много пресен лук, поне 3 връзки, нарязани на ситно, като за салата. Ето и необходимите продукти:

Необходими продукти за печено агнешко

  • 1 кг прясно агнешко месо;
  • 3 връзки пресен лук;
  • 80 мл олио;
  • 1 голяма глава лук;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • едра сол на вкус.

Начин на приготвяне на агнешко на фурна

По горе, писахме как да накиснете агнешкото за 12 часа в малко мазнина, оцет и подправки. Ако можете, направете това.

След като го извадите от маринатата, намажете тава с малко олио и сложете агнешкото бутче или къс месо в средата на тавата.

Поръсете месото със смляна едра сол, втрийте добре червен пипер в горната му част, така че да се получи хрупкава коричка при печене и добавете щипка или две черен пипер. Това са единствените подправки, които ви трябват за натурално агнешко на фурна, вкусно и неподвластно на други преобладаващи аромати от билки.

Единственото, което ще добавите за приготвянето на тази рецепта е пресен зелен лук, и то много от него. Допълнете тавата с един слой нарязан като за зелена салта, пресен лук и добавете една и половина чаена чаша вода.

Печете на 180 градуса под фолио за час и половина, след което махате фолиото и допичате до готовност, като поливате с малко от соса агнешкото месо.

По този начин, вашето агнешко на фурна ще се получи с хрупкава и златиста препечена коричка, а от вътре ще бъде крехко и сочно.

Крехко агнешко на фурна със спанак и чесън

агнешко на фурна със спанак и ориз

Ако има две съставки от растения, които все още не сте комбинирали с месо, то това са спанакът и чесънът. Спанакът ще добави мека текстура към агнешкото печено, а чесънът ще добави онази специфична нотка, която ще надвие над агнешкото, ако залъкът ви попадне на мястото където е шпиковано агнешкото с него. Както се подразбира, освен прясно агнешко месо, чук ще ви трябва 1-2 глави чесън и много спанак.

Необходими продукти

  • 1 кг агнешко месо (прясно);
  • 700-800 гр. спанак;
  • олио за намазняване;
  • 1 глава лук;
  • 1 голяма глава чесън (10 скилидки, на половинки или цели)
  • червен пипер;
  • чубрица;
  • черен пипер;
  • сол (на вкус);

Начин на приготвяне

Тук техниката на приготвяне е малко по0-различна от първата рецепта. При тази рецепта, агнешкото месо трябва да се шпикова, да се напълнят разрезите с цели или  разрязани на половинки скилидки чесън и да се обтрие месото добре с червен пипер, сол и чубрица. Може да смесите предварително подправките в 2 супени лъжици олио, да ги разбъркате и да втриете маринатата добре в агнешкото месо преди да го мушнете във фурната.

Така трябва да престои поне 2-3 часа. През това време, може да нарежете спанака на ситно. Ако е от едрия, задължително премахнете жилките по средата на листото и го наситнете. Сложете малко мазнина в тиган, добавете спанака и запържете за около 5 минути, колкото да се размекне малко. Отделете го настрани и когато сложите месото в тавата, която предварително намажете с малко мазнина, добавете и спанака около агнешкото месо.

Печете отново под фолио за около час и половина, след което махнете фолиото и запечете за 10-15 минути до получаване на златиста коричка на агнешкото.

Агнешко на фурна с ориз

Таи рецепта всъщност не е от най-любимите ни, но много хора предпочитат да сготвят агнешкото месо на фурна с ориз, за да не се налага да правят допълнително гарнитура или салата. Според нас, истината е някъде по средата. Смятаме, че оризът засмуква прекалено много от влагата в ястието и по този начин ще лиши агнешкото месо от тези ароматни и пикантни сосове, които иначе бихме могли да топим с малко хляб. В този случай, поради абсорбиращите си свойства, оризът ще поеме по-голяма част от сокът на агнешкото месо и може би ще го направи не толкова сочно, колкото бихме искали, но пък за сметка на това ще имаме гарнитура. Затова смятаме, че далеч не е излишно да поместим и този му вариант в статията.

Необходими продукти

  • 1 кг агнешко месо;
  • 200 грама ориз (или 2 ч.ч.);
  • 2 връзки пресен лук;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • мащерка
  • сол;

Начин на приготвяне

Месото се оставя да престои една вечер, накиснато в студена вода, зедно със 7-8 зрънца бахар и 2-3 супени лъжици олио и 10 грама сол на литър вода.

След изваждането му, се изплаква добре и се поставя в намазнена тава, която отделяте засега настрани.

Нарязвате пресния лук на ситно, през 3-4ммм, обърквате го с 2-3 щипки стрита мащерка и го запържвате в мазнина докато омекне. Предварително измития и подсушен ориз добавяте към лукът, разбърквате добре, добавяте 1-2 чаши вода и задушавате, докато оризът омекне.

Агнешкото, което сте заделили в тавата намазвате обилно с червен пипер, поръсвате малко черен пипер и около него слагате запърженият ориз и лук. Доливате 2 чаени чаши вода. Покривате добре с фолио, така че да няма пролуки и печете във фурна за 2 часа. 15 минути преди това, отнемате фолиото, ако оризът още не е сготвен и има нужда добавяте малко вода и до-сготвяте. Ако всичко е добре сготвено, оставяте да се запече без фолио за 10 минути и изваждате от фурната.

Сервирате топло, за празник или делник 🙂

Да ви е сладко!

Не пропускайте: Идеалните подправки за агнешко на фурна или сготвено!

Спанак с ориз на фурна

Подправки за агнешко – за вкусно печено и готвено

Агнешко със спанак и ориз по уникална рецепта.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име