Агнешко със спанак и ориз

Рецепта за агнешко със спанак и ориз. Агнешкото месо е вкусно, лесно увира и от него могат да се приготвят най-разнообразни ястия. То намира широко приложение в българската кухня, особен покрай празници като Великден и Гергьовден.

Преди да пристъпите към изпълнение на която и да е рецепта с агнешко месо, трябва старателно да го прегледате и отстраните евентуалното наличие на останали косми по него и добре да се изплакне със студена вода.

Ако месото е замръзнало или така купено, е необходимо да се размрази на стайна температура и и да остане така няколко часа. Избягвайте размразяване в топла вода.

Рецепта за агнешко със спанак и ориз

По възможност, освен прясно агнешко месо ще ви трябва и пресен спанак, най-добре да бъде бейби спанак. Той е по-крехък от едрия спанак и се обработва по лесно. Също така не е нужно при него да отделяте централната жилка. Ето и необходимите продукти за агнешкото на фурна.

Необходими продукти

Продуктите са разчетени за четири порции, но вие може да коригирате грамажите според вашите нужди.

  • 1 кг прясно агнешко месо;
  • 1 ч.ч. ориз;
  • 700 гр спанак;
  • 100 гр масло;
  • 1 средна глава лук;
  • 100 мл. доматено пюре;
  • 200 гр кисело мляко;
  • 2 с.л. брашно;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

След щателно измиване и почистване на месото, първо го нарязвате на късове с големина по ваше желание.

На среден огън слагате маслото, запържвате агнешкото месо в него до златисто и го отделяте настрана. Към тенджерата в която сте го запържвали добавяте ситно нарязания лук и като стане златист слагате и брашното. След като придобие златист цвят идва ред на доматеното пюре и 1 чаена лъжичка червен пипер. Поръсвате и с малко черен пипер.

Предварително измития ориз (около 200 грама) се добавя и така оставяте да къкри на тих огън. След като е поомекнал ориза, връщате агнешкото месо в тенджерата. Заливате с една чаша хладка вода и посолявате на вкус.

Оставяте агнешкото да къкри на слаб огън. През това време нарязвате спанака на дребно и в отделен тиган с малко мазнина го задушавате. След това го добавяте към агнешкото месо. Така заедно със спанака, ястието ври около 15-20 минутки.

Поднасяте вашето агнешко със спанак и ориз още докато е топло с кисело мляко за гарнитура.

Успех!

Разгледайте и нашите други меси предложения:

Спанак с ориз на фурна

Свинско с картофи на фурна

Свинско месо с патладжани в гювеч

Картофи със спанак на фурна

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано