Рецепта за агнешко със спанак и ориз. Агнешкото месо е вкусно, лесно увира и от него могат да се приготвят най-разнообразни ястия. То намира широко приложение в българската кухня, особен покрай празници като Великден и Гергьовден.
Преди да пристъпите към изпълнение на която и да е рецепта с агнешко месо, трябва старателно да го прегледате и отстраните евентуалното наличие на останали косми по него и добре да се изплакне със студена вода.
Ако месото е замръзнало или така купено, е необходимо да се размрази на стайна температура и и да остане така няколко часа. Избягвайте размразяване в топла вода.
Рецепта за агнешко със спанак и ориз
По възможност, освен прясно агнешко месо ще ви трябва и пресен спанак, най-добре да бъде бейби спанак. Той е по-крехък от едрия спанак и се обработва по лесно. Също така не е нужно при него да отделяте централната жилка. Ето и необходимите продукти за агнешкото на фурна.
Необходими продукти
Продуктите са разчетени за четири порции, но вие може да коригирате грамажите според вашите нужди.
- 1 кг прясно агнешко месо;
- 1 ч.ч. ориз;
- 700 гр спанак;
- 100 гр масло;
- 1 средна глава лук;
- 100 мл. доматено пюре;
- 200 гр кисело мляко;
- 2 с.л. брашно;
- червен пипер;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
След щателно измиване и почистване на месото, първо го нарязвате на късове с големина по ваше желание.
На среден огън слагате маслото, запържвате агнешкото месо в него до златисто и го отделяте настрана. Към тенджерата в която сте го запържвали добавяте ситно нарязания лук и като стане златист слагате и брашното. След като придобие златист цвят идва ред на доматеното пюре и 1 чаена лъжичка червен пипер. Поръсвате и с малко черен пипер.
Предварително измития ориз (около 200 грама) се добавя и така оставяте да къкри на тих огън. След като е поомекнал ориза, връщате агнешкото месо в тенджерата. Заливате с една чаша хладка вода и посолявате на вкус.
Оставяте агнешкото да къкри на слаб огън. През това време нарязвате спанака на дребно и в отделен тиган с малко мазнина го задушавате. След това го добавяте към агнешкото месо. Така заедно със спанака, ястието ври около 15-20 минутки.
Поднасяте вашето агнешко със спанак и ориз още докато е топло с кисело мляко за гарнитура.
Успех!
Разгледайте и нашите други меси предложения:
Свинско месо с патладжани в гювеч