Агнешко с картофи в гювеч

Агнешко с картофи в гювеч е ястие, което носи в себе по един неподправен начин българската традиция във всеки дон, особено покрай великденските празници.

Съчетание от ароматно агнешко месо и пресни картофи, приготвени бавно в гювеч си заслужава всек иедин час прекаран в кухнята, за неговото приготвяне.

Необходими продукти за агнешко с картофи в гювеч

  • 1 кг агнешко месо (най-добре от бут или плешка);
  • 1 кг картофи;
  • 2 глави лук;
  • 4 скилидки чесън;
  • 2 ч.л. червен пипер;
  • 1 ч.л. черен пипер;
  • 100 гр зелен боб (по желание)
  • 1 ч.л. риган;
  • 2 с.л. олио;
  • 200 мл бяло вино;
  • сол на вкус;
  • 1 ч.л. захар;
  • 1 ч.л. оцет;
  • 1 ч.л. лимонов сок;
  • магданоз за гарниране.

Начин на приготвяне на агнешко с картофи в гювеч

Нарежете агнешкото месо на малки парчета, като се уверите, че всяко едно парче е с еднаква големина, за да може да се сготви равномерно. След това овкусете месото с червен пипер, черен пипер, риган, сол и захар. Разбъркайте хубаво, така че подправките да се разпределят добре върху месото. Ако разполагате с време, оставете месото да се маринова за 1 час, за да поеме най-добре ароматите на подправките.

Обелете картофите и ги нарежете на средно големи парчета. Лукът нарежете на малки полумесеци, а чесънът на тънки филийки, за да освободят пълния си аромат по време на печенето.

Вземете подходящо голям гювече и в него поставете агнешкото месо, картофите, лука, чесъна и зеления боб, предварително почистен. Прибавете олиото към тях и разбъркайте, така че всички съставки да се смесят и да покрият равномерно месото и картофите. След това добавете бялото вино, оцета и лимоновия сок.

Вече след като сте добавили всички съставки, затворете гювеча с капак и го сложете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Така печете ястието за около 2 до 2,5 часа. През това време на моменти може да го проверите, като отворите капака и леко разбъркате за да се уверите, че картофите не са се пресготвили.

Ако по време на печенето, прецените че ястието ви изглежда твърде сухо, прибавете към него малко вода или бульон. По този начин ще добавите достатъчно влага, която ще подсигури че месото ще остане сочно и ароматно.

След 2,5 часа, когато ястието се сготви, извадете гювеча от фурната и го оставете да почине за около 10 минути преди да го сервирате. Това ще позволи на всички аромати да се утаят и да направят ястието още по-вкусно.

Поднесете агнешкото с картофи още топло, като гарнирате с пресен магданоз или друга свежа зеленина по ваш избор. Може да го допълните и със зелена салата по избор което ще балансира вкуса на ястието и ще му придаде още повече свежест.

Кратки съвети

  • За по-сочен резултат можете да прибавите малко повече вино или вода по време на готвенето.
  • За допълнителен вкус и аромат, може да добавите пресни подправки в края на готвенето.

Агнешко с картофи в гювеч е ненадмината класика в българската кухня, която съчетава аромати и текстури, които ще задоволят дори и най-взискателните вкусове.  Насладете се на това сочно и крехко ястие, което ще донесе изключително топла атмосфера на вашата маса.

Виж още:

Препоръчано