Насладете се на това крехко агнешко с картофи на фурна, приготвено по начин, по който ще искате да го повторите отново и отново.
Необходими продукти за агнешко с картофи:
- 1 кг агнешко месо (от бут или плешка);
- 1 кг картофи (може и малки бейби картофи, които да не режете);
- 3 глави лук;
- 4 скилидки чесън;
- 2 ч.л. червен пипер;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1 ч.л. мащерка;
- 1 ч.л. розмарин;
- 100 мл зехтин или олио;
- 200 мл бяло вино;
- сокът от 1 лимон;
- сол на вкус;
- пресен магданоз за гарниране.
Начин на приготвяне на агнешко с картофи на фурна
Нарежете агнешкото месо на парчета, като след това в голяма купа смесете зехтина, червения пипер, черния пипер, мащерката, розмарина, сокът от лимона и солта.
Добавете месото в купата като разбъркате добре, така че всяко парче да бъде обвито хубаво с маринатата. Така оставете настрани месото да се маринова за поне 2 часа, а за по-интензивен вкус за една нощ в хладилника.
През това време подгответе картофите, като ги нарежете на средно големи кубчета, а ако ползвате бейби картофи, може да ги оставите цели. Лукът нарежете на шайби, а чесъна на ситно.
След като месото се е мариновало, с и подгответе голяма тава за печене и го разпределете равномерно в нея. Около него поставете картофите и лукът, посолете ги леко и поръсете с чесън. Залейте всичко с бялото вино и добавете малко вода (около 100 мл), за да се получи сос.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и поставете във предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете за около 1.5 до 2 часа, като след първия час махнете фолиото, за да се образува златиста коричка върху месото и картофите.
Когато агнешкото и картофите са готови, извадете тавата от фурната и оставете настрани за да почине за няколко минути. Може да гарнирате с пресен нарязан магданоз преди сервиране.
Кратки съвети
- За по-богат вкус можете да прибавите в маринатата малко червено вино или балсамов оцет.
- Може да ползвате и други зеленчуци като моркови или червени чушки за разнообразие.
- Пробвайте с подправки като риган или мащерка за по-различен, но също толкова подходящ вкус.
Агнешко с картофи на фурна е несъмнено вкусно ястие, ако успеете да го приготвите по правилния начин. След мариноване, ще се хареса дори и на тези от вас, които не харесват аромата на агнешко месо, защото подправките идеално ароматизират агнешкото.
Виж още: