Агнешко с картофи на фурна

Агнешкото месо е едно от най-любимите и предпочитани меса през април и май, когато честваме Великден и Гергьовден.

Приготвено с ароматни подправки и картофи, които ще са основния въглехидрат и ще заместят хляба, това е чудесна рецепта, която може да изпробвате преди празниците.

Насладете се на това крехко агнешко с картофи на фурна, приготвено по начин, по който ще искате да го повторите отново и отново.

Необходими продукти за агнешко с картофи:

  • 1 кг агнешко месо (от бут или плешка);
  • 1 кг картофи (може и малки бейби картофи, които да не режете);
  • 3 глави лук;
  • 4 скилидки чесън;
  • 2 ч.л. червен пипер;
  • 1 ч.л. черен пипер;
  • 1 ч.л. мащерка;
  • 1 ч.л. розмарин;
  • 100 мл зехтин или олио;
  • 200 мл бяло вино;
  • сокът от 1 лимон;
  • сол на вкус;
  • пресен магданоз за гарниране.

Начин на приготвяне на агнешко с картофи на фурна

Нарежете агнешкото месо на парчета, като след това в голяма купа смесете зехтина, червения пипер, черния пипер, мащерката, розмарина, сокът от лимона и солта.

Добавете месото в купата като разбъркате добре, така че всяко парче да бъде обвито хубаво с маринатата. Така оставете настрани месото да се маринова за поне 2 часа, а за по-интензивен вкус за една нощ в хладилника.

През това време подгответе картофите, като ги нарежете на средно големи кубчета, а ако ползвате бейби картофи, може да ги оставите цели. Лукът нарежете на шайби, а чесъна на ситно.

След като месото се е мариновало, с и подгответе голяма тава за печене и го разпределете равномерно в нея. Около него поставете картофите и лукът, посолете  ги леко и поръсете с чесън. Залейте всичко с бялото вино и добавете малко вода (около 100 мл), за да се получи сос.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и поставете във предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете за около 1.5 до 2 часа, като след първия час махнете фолиото, за да се образува златиста коричка върху месото и картофите.

Когато агнешкото и картофите са готови, извадете тавата от фурната и оставете настрани за да почине за няколко минути. Може да гарнирате с пресен нарязан магданоз преди сервиране.

Кратки съвети

  • За по-богат вкус можете да прибавите в маринатата малко червено вино или балсамов оцет.
  • Може да ползвате и други зеленчуци като моркови или червени чушки за разнообразие.
  • Пробвайте с подправки като риган или мащерка за по-различен, но също толкова подходящ вкус.

Агнешко с картофи на фурна е несъмнено вкусно ястие, ако успеете да го приготвите по правилния начин. След мариноване, ще се хареса дори и на тези от вас, които не харесват аромата на агнешко месо, защото подправките идеално ароматизират агнешкото.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано