Агнешко с лапад

Агнешко с лапад е едно от най-ценените ястия в българската кухня, което събира в себе си свежестта на пролетта и уникалния вкус на агнешкото месо.

Това ястие е идеално както за празнични поводи, като Великден или Гергьовден, така и за обикновени семейни вечери, когато искате да се насладите на нещо традиционно и вкусно.

Без значение за какъв повод приготвяте това крехко агнешко, то винаги е подходящо и  желано на всяка маса.

Необходими продукти

  • 800 гр агнешко месо (най-добре от бут или плешка);
  • 500 гр лапад;
  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1 ч.л. черен пипер;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 100 мл бяло вино;
  • сол на вкус;

Начин на приготвяне на агнешко с лапад

Започнете като нарежете агнешкото месо на парчета, за да може да се сготви равномерно. Лукът и чесънът нарежете на ситно, така че да могат да се карамелизират по-лесно след това.

След това в голям тиган загрейте зехтина на средно силен огън. Когато се загрее прибавете лука и чесъна, като ги задушете за около 5 минути, докато омекнат и станат златисти. Тази стъпка е съществена, за да могат да се освободят самите аромати на тези съставки и да добавят още по-голяма дълбочина на вкуса на ястието.

Сега идва ред да добавите нарязаното агнешко месо в тигана и да го запържите от всички страни до златисто. Обръщайте го често, за да можете да запази сочността му. Така ще осигури ароматен външен слой на самото месото.

След като месото се запържи, поръсете с червен и черен пипер, посолете на вкус и прибавете бялото вино към него, което ще придаде лека киселинност и ще помогне за омекотяването на месото.

Когато виното се изпари, сложете и нарязания лапад в тигана. Ще забележите, че той бързо ще се свие и ще пусне сока си, което ще обогати ястието.

Тогава намалете огъня до ниска температура и оставете ястието да къкри за около 40-50 минути, като  периодично  разбърквате. Толкова време е нужно, за да може това агнешко с лапад да стане крехко и да се слят ароматите на месото и лапада.

Кратки съвети:

  • Ако искате по-ароматно ястие, може да добавите малко пресен риган или мащерка.
  • За по-сочно ястие, може да добавите малко бульон по време на готвенето.
  • Поднесете агнешкото с лапад с гарнитура от картофи или свежа салата, за да подчертаете вкуса му.

Виж още:

Задушено агнешко бутче за Великден и Гергьовден

Агнешко на фурна (три начина за печено месо от агне)

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано