Агнешко с ориз на фурна

Агнешко с ориз на фурна e традиционно българско ястие, което често се приготвя по време на пролетните празници, особено за Великден и Гергьовден. Комбинацията от крехко агнешко месо и ароматен ориз създава неповторим вкус, който събира семейството около трапезата.

Представяме Ви подробна рецепта за приготвяне на агнешко с ориз на фурна със стъпки за приготвяне и някои полезни съвети за постигане на перфектен резултат.

Необходими продукти

За да приготвите агнешко с ориз на фурна за 6 порции, ще са ви необходими следните продукти:

  • 1 кг. обезкостено агнешко месо (цяло парче)
  • 3 глави лук
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 к.ч. олио (кафена чаша)
  • 2-3 стръкчета пресен девесил
  • сол на вкус
  • черен пипер

Измийте агнешкото месо под течаща вода и го подсушете с кухненска хартия. Оставете го цяло, без да го нарязвате. Обелете лука и го нарежете на ситно.

Поставете ориза в цедка и го изплакнете под студена вода, докато водата стане бистра. Това ще помогне да се отстрани излишното нишесте и ще предотврати слепването на ориза при готвене.

Начин на приготвяне на агнешко с ориз на фурна

В голяма тенджера налейте достатъчно вода и добавете сол. Поставете агнешкото месо в тенджерата и го сварете до готовност. След като месото е сварено, го извадете и го отделете настрана.

В дълбок тиган загрейте половината от олиото. Добавете нарязания лук и го задушете, докато стане прозрачен и мек. Към задушения лук добавете измития ориз и черният пипер. Пържете, докато зърната станат прозрачни.

Нарежете пресния девесил на ситно и го добавете към ориза и лука. Разбъркайте добре, за да се смесят ароматите. В подходяща тава за печене изсипете сместа от ориз, лук и девесил. Поставете свареното агнешко месо върху ориза.

Прецедете бульона, в който сте варили месото, и го изсипете в тавата, така че да покрие ориза и част от месото. Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете тавата във фурната и печете около 40 минути, докато оризът поеме течността и стане мек, а месото придобие златиста коричка.

Идеи за сервиране и бързи съвети

След като ястието е готово, извадете тавата от фурната и оставете да почине за около 10 минути. Нарежете агнешкото месо на порции и сервирайте заедно с ориза. Това ястие се комбинира отлично със свежа зелена салата или салата от пресни домати и краставици.

За това ястие е препоръчително да използвате агнешко бутче или плешка, тъй като тези части са по-крехки и сочни.

Ако желаете, можете да добавите и други подправки като черен пипер, червен пипер или джоджен, за да обогатите аромата на ястието.

Използвайте ориз с дълги зърна, който запазва формата си при готвене и не се слепва.

Ако бульонът от варенето на месото не е достатъчен, можете да добавите допълнително пилешки или зеленчуков бульон.

Приготвянето на агнешко с ориз на фурна изисква известно време и внимание към детайлите, но резултатът си заслужава всяка минута усилие. Сервирано топло с подходяща салата, то има потенциал да стане любимо на вашето семейство и гости.

Виж още: 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано