Алтън Мадалия: по рецепта на Невяна Кънчева

Алтън мадалия е класическа рецепта за соленки, които са идеални за всеки повод - било то празник или просто за следобедно похапване.

Тези хрупкави малки вкусотии са лесни за приготвяне и се съчетават отлично с чай или кафе, а преразказаната рецепта на автораката, е от нейата книга от 2015 година "Турска кухня".

Необходими продукти:

  • 125 г маргарин
  • 2 и 1/2 супени лъжици кисело мляко
  • 1 яйце
  • 2 и 1/2 чаени чаши бяло брашно
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • Сол на вкус
  • Олио за тавата
  • 1 жълтък за намазване
  • 1 чаена чаша настъргано сирене за поръсване
  • 1 чаена лъжичка червен пипер за посипване

Начин на приготвяне на Алтън Мадалия

Разбийте размекнатия маргарин с яйцето и киселото мляко, което предварително е разбъркано със содата бикарбонат. Добавете сол на вкус и постепенно прибавяйте брашното, като омесвате гладко тесто. Покрийте тестото с кърпа и оставете да почине за около половин час.

Разделете тестото на малки топчета с големината на орех и ги разплескайте, за да станат плоски. Подредете ги в намаслена тава.

Намажете всяка соленка с разбития с малко вода жълтък и поръсете с настъргано сирене. Посипете с червен пипер за допълнителен вкус. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато соленките станат златисти и хрупкави.

***

Алтън мадалия е бърза и лесна рецепта, която ще ви донесе аромата на традиционната българска кухня. Хрупкави отвън и нежни отвътре, тези соленки са идеални за споделяне с близки и приятели. Опитайте ги и се насладете на вкусните моменти!

Виж още:

Солени мъфини със сирене

Палачинки прясно мляко и масло

Класически палачинки

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано