Английска закуска: традиционни идеи от 3 района на Великобритания

Прословутата английска закуска, наричана още "фрай-ъп" (fry-up), е тежко и засищащо ястие, което обикновено се сервира сутрин.

За всеки регион има различна традиция в приготвянето, като се добавят уникални съставки и вкусове, отразяващи кулинарните особености на областта.

Представяме ви три популярни версии: класическа закуска от Югоизточна Англия, шотландска и уелска закуска.

1. Класическа английска закуска

Небходими продукти и съставки:

  • 2–3 резена бекон
  • 2 традиционни английски колбаса (най-често от свинско месо)
  • 2 яйца (пържени)
  • 1 нарязан домат
  • 100 гр гъби
  • 1 ч.ч. печен боб (най-често боб в доматен сос)
  • 1–2 филийки препечен хляб

Начин на приготвяне на английска закуска:

Загрейте тиган с малко мазнина на среден огън. Добавете бекона и колбасите, като ги пържите до златисто и хрупкаво.

В същия тиган добавете гъбите и половинките домати. Гответе, докато омекнат и доматите се запекат леко.

В отделен тиган изпържете яйцата според предпочитанията – традиционно се приготвят “съни сайд ъп”.

Филийките хляб се запържват леко в тигана с мазнината от бекона или могат да се изпекат в тостер.

Поднасяне: Сервирайте тази английска закуска в голяма чиния, в която допълнително може да се добави черен пудинг и да се поднесе с чай или кафе​.

2. Шотландска закуска

Шотландска закуска

Необходими продукти:

  • колбас (квадратен, плътен колбас)
  • 2 парчета бекон
  • 1 яйце (пържено или бъркано)
  • картофена скона
  • Черен пудинг и/или хагис (традиционна английска заготовка, шотландско ястие подобно на българския бахур )
  • печен боб
  • гъби и домати

Начин на приготвяне:

Загрейте тиган и изпържете лорн колбаса и бекона, докато станат златисти и хрупкави.

В същия тиган или отделно запържете тати сконата до златисто от двете страни.

Ако използвате хагис или черен пудинг, те също се изпържват леко, за да омекнат и да пуснат аромата си.

Яйцата се изпържват по желание, а доматите и гъбите се запичат леко.

Сервиране: Подредете всички компоненти на чиния. Подобна закуска е идеална за студено време, тъй като съчетава плътни и топли вкусове​

3. Уелска закуска

Английска закуска

Ето какво ще ви трябва за английска закусак от Уелс:

  • уелски бекон и колбаси
  • традиционен уелски продукт от морска трева
  • миди
  • 1 яйце
  • печен боб
  • препечен хляб и масло
  • гъби и домати

Начин на приготвяне:

Запържете бекона и колбасите на среден огън, докато станат хрупкави.

Лавърбредът се оформя на малки питки и се запържва леко с малко масло. Мидите също се добавят за кратко, за да се затоплят и омекнат.

Пържете яйцето според предпочитанията, а доматите и гъбите се запичат леко.

Тази английск закуска от Уелс се подрежда кат започнете с  бекона, колбасите, лавърбреда и мидите, след което добавете зеленчуците и поднесете с препечен домашен хляб. Сервирайте с чай или кафе за завършен вкус​.

***

Всяка една английска закуска от по-горните отразява регионалната култура на Англия, Шотландия и Уелс и включва местни съставки, които придават уникален вкус и аромат. Традиционните закуски в Англия са не само храна, но и културно наследство в местната кулинария.

Снимки: Adobe

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано