Представяме ви три популярни версии: класическа закуска от Югоизточна Англия, шотландска и уелска закуска.
1. Класическа английска закуска
Небходими продукти и съставки:
- 2–3 резена бекон
- 2 традиционни английски колбаса (най-често от свинско месо)
- 2 яйца (пържени)
- 1 нарязан домат
- 100 гр гъби
- 1 ч.ч. печен боб (най-често боб в доматен сос)
- 1–2 филийки препечен хляб
Начин на приготвяне на английска закуска:
Загрейте тиган с малко мазнина на среден огън. Добавете бекона и колбасите, като ги пържите до златисто и хрупкаво.
В същия тиган добавете гъбите и половинките домати. Гответе, докато омекнат и доматите се запекат леко.
В отделен тиган изпържете яйцата според предпочитанията – традиционно се приготвят “съни сайд ъп”.
Филийките хляб се запържват леко в тигана с мазнината от бекона или могат да се изпекат в тостер.
Поднасяне: Сервирайте тази английска закуска в голяма чиния, в която допълнително може да се добави черен пудинг и да се поднесе с чай или кафе.
2. Шотландска закуска
Необходими продукти:
- колбас (квадратен, плътен колбас)
- 2 парчета бекон
- 1 яйце (пържено или бъркано)
- картофена скона
- Черен пудинг и/или хагис (традиционна английска заготовка, шотландско ястие подобно на българския бахур )
- печен боб
- гъби и домати
Начин на приготвяне:
Загрейте тиган и изпържете лорн колбаса и бекона, докато станат златисти и хрупкави.
В същия тиган или отделно запържете тати сконата до златисто от двете страни.
Ако използвате хагис или черен пудинг, те също се изпържват леко, за да омекнат и да пуснат аромата си.
Яйцата се изпържват по желание, а доматите и гъбите се запичат леко.
Сервиране: Подредете всички компоненти на чиния. Подобна закуска е идеална за студено време, тъй като съчетава плътни и топли вкусове
3. Уелска закуска
Ето какво ще ви трябва за английска закусак от Уелс:
- уелски бекон и колбаси
- традиционен уелски продукт от морска трева
- миди
- 1 яйце
- печен боб
- препечен хляб и масло
- гъби и домати
Начин на приготвяне:
Запържете бекона и колбасите на среден огън, докато станат хрупкави.
Лавърбредът се оформя на малки питки и се запържва леко с малко масло. Мидите също се добавят за кратко, за да се затоплят и омекнат.
Пържете яйцето според предпочитанията, а доматите и гъбите се запичат леко.
Тази английск закуска от Уелс се подрежда кат започнете с бекона, колбасите, лавърбреда и мидите, след което добавете зеленчуците и поднесете с препечен домашен хляб. Сервирайте с чай или кафе за завършен вкус.
***
Всяка една английска закуска от по-горните отразява регионалната култура на Англия, Шотландия и Уелс и включва местни съставки, които придават уникален вкус и аромат. Традиционните закуски в Англия са не само храна, но и културно наследство в местната кулинария.
Снимки: Adobe