Бабек

Бабек е традиционно българско сурово-сушен месен деликатес, приготвен от свинско или говеждо месо и подправки.

Бабекът се приготвя основно в Пиринския край, като най-известният е от гр. Банско, със своя автентичен вкус и често се приготвя от майстори ценители на мезето.

Въпреки че е популярно в цялата страна, всяка област може да има свои малки вариации в начина на приготвяне.

Представяме Ви рецепта за бабек, както и основните съставки, които се използват за направат му.

Рецепта за Бабек

  • 5,0 кг свинско месо
  • 90 гр сол
  • 5 гр селитра
  • 10 гр захар
  • 20 гр черен пипер
  • 15 гр чубрица
  • 15 гр червен пипер
  • 10 гр мащерка
  • 5 гр чеснов лук

Начин на приготвяне

Бабек

За приготвянето се използва крехко месо от бут, плешка и врат. Месото се нарязва на малки парчета с размери около 1-2 см и се осолява със сол, селитра и захар. След това се оставя в наклонен съд или перфорирано дъно, за да се отцеди част от водата.

Месото престоява така 2-3 дни на хладно място. След като отлежи, към месото се добавят подправките и се разбърква добре. Плътно се пълни в свински стомах, след което се пресова със силна дъска и тежести на сухо и хладно място за 5-6 дни.

След това се суши, а готовия бабек може да се консумира след 2-3 месеца. Съхранява се до 6 месеца.

Бабек

Идеи за сервиране: След като бабекът е готов, можете да го нарежете на филийки и да го сервирате с гарнитура от салата или хляб.

***

Уникално мезе, наречено Бабек е не само вкусно ястие, но и част от българската култура и традиции. Приготвянето му събира семейството и приятелите около масата, което го прави идеално за празнични поводи.

С разнообразието от подправки и съставки, всеки може да му придаде свой собствен вкус и стил. Опитайте да приготвите бабек и се насладете на уникалния му вкус и аромат!

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано