Има толкова много варианти за това традиционно ястие, но все още си спомням бабината мусака, която тя приготвяше навремето. Тогава продуктите бяха по-натурални и всичко беше по вкусно, а доматите миришеха наистина на домати. Месото пък не беше толкова обработено с антибиотици приживе, но дали от това, или от начинът по който баба я приготвяше, излапвахме мусаката за отрицателно време.
Разбира се имаше и някои тънкости, които леко различават рецептата от останалите, за които ще напиша малко по-голу. Тя я приготвяше само от свинска кайма, но не много суха, имаше си и мазничко. Доматите бяха градински, както и лукът, а картофите си бяха вкусни дори и купешки. Но ето и рецептата.
Не пропускайте: Класическа рецепта за мусака
Рецепта за бабината мусака
Необходимите продукти за мусаката, която баба приготвяше са както може би се досещате, но с тази разлика, че тя прибавяше и бульон от целина, което правеше месото в муската още по-ароматно. Другата разлика е че, слагаше и пушен пипер.
- 500 гр. прясно смляна кайма от свинска плешка;
- 5 големи картофи (около 1кг);
- 2 големи домати;
- 3 моркова;
- 1 и 1/2 глава лук;
- олио;
- целина;
- чубрица;
- пушен червен пипер;
- черен пипер;
- сол на вкус.
За заливката
- 3 яйца;
- кофичка кисело мляко;
- сол.
Само да вметна, че и заливката е по-хубава, когато киселото мляко е домашно. Сега голяма част от млеката са със сухо мляко и издържат с месеци във хладилника, че чак започваме да се чудим от какво са направени.
Приготвяне на бабината мусака
Дали от пушения пипер в комбинацията с целината, мусаката придобиваше специфичен вкус и аромат и още щом баба започваше да я прави, веднага разбирах че ще хапваме мусака.
Първото, с което трябва да започнете е да направите бърз зеленчуков бульон. Нарязвате на едро един морков, половин глава лук и около 2 стръка целина, добавяте малко вода (около 500 мл) в тенджера заедно със щипка сол. На средно-силен огън приготвяте бульон ( за около 20 минути), който по-късно ще прецедите и ще добавите към мусаката преди да я сложите да се пече.
Това е най-специфичното при бабината мусака! Вместо да добавяме вода към тавата преди печене, ще използваме този бульон, който става изключително ароматен.
Оттук нататък с още една разлика, муската като цяло се приготвя по обичайния начин.
Загрявате олио в подходящ съд и добавяте ситно нарязана 1 глава лук, заедно с наситнените на кубчета моркови. Запържвате за няколко минути и слагате каймата.
Една малка забележка, каймата заедно с картофите са основните компоненти и е важно, месото да е прясно смляно. е се овкусява предварително. Картофите е добре да са вкусен сорт като Сорая например.
Добавяте и каймата и я запържвате заедно за няколко минути, веднага след което прибавяте настърганите домати. И те си казват своето, когато са пресни и домашни.
Готвите още няколко минути, като разбърквате от време на време и слагате 1/2 с.л. пушен червен пипер и чубрица. Добавяте и сол на вкус ако е нужно. Сега вместо да разредите сместа със вода, наливате вече готовия бульон от целина без зеленчуците, който след готвеше ще е станал около 400мл, разбърквате всичко това в подходяща тава и печете на 180 градуса до пълното сготвяне на картофите.
Заливката се прави от яйцата и млякото, като ги разбивате малко преди да я залеете и я разпределяте равномерно. Печете още за 10 минути, докато се надигне и се запече.
Това са само две обикновени подправки, които правеха бабината мусака уникално вкусна и различна по своему. Целината добавя специфичен приятен вкус, а пушения пипер да повече аромат на ястието.
Да ви е сладко!
Не пропускайте и другите ни рецепти за мусака: