Необходими продукти и подправки
Зеленчуците, които се използват в царската туршия, по бабина рецепта включват:
- карфиол
- камби
- червени и/или зелени чушки (по желание)
- моркови
- зеле (по желание)
- листа от целина листа и корени
Маринатата, която се използва туршията за се прави от:
- 600 мл оцел;
- 600 гр захар;
- 200 гр сол;
- черен пипер (на зърна);
- бахар (зърна);
- дафинов лист;
- 10 аспирина.
* Маринатата се кипва и се слага малко над долния ръб на буркана, като се долива вода горе. Ако добавяте съставките директно в буркани се прави, както следва: за 800мл буркан, 7 с.л. оцет, 2 с.л захар, 1 с.л. едра сол, равни лъжици.
Начин на приготвяне
Зеленчуците се почистват добре и се нарязват на парчета. Карфиолът се разделя на малки розички, морковите се режат на колелца, а камбите се нарязват на по-големи парчета. ВПълнят се в буркани като се редуват различните зеленчуци, а между слоевете се добавят подправки като целина.
Виж още: Царска туршия с аспирин
Приготвената марината с водаи посочените по-горе съставки се вари, за да се разтворят напълно солта и захарта, след което още топла (не гореща) се излива върху зеленчуците в буркана.
Царската туршия обикновено се приготвя без стерилизация, когато се добавя аспирин за запазването. А благодарение на оцета и солта, които действат като естествени консерванти се завършва целия проьцес. Туршията може да бъде готова за консумация след около десттина дни, в зависимост от температурата в помещението. Важно е да се съхранява на хладно място, за да запази свежестта и хрупкавостта си.
Варианти на бабина царска туршия
В някои рецепти може да се добавят и други зеленчуци като зелени домати, чорбаджийски чушки или краставички, което придава още по-богат вкус и текстура на туршията. За допълнителна дълготрайност някои хора добавят аспирин, който предотвратява развитието на бактерии и удължава срока на годност на туршията.
вариант на царска туршия в трилитрови буркани
Царската туршия е перфектното допълнение към всяка зимна трапеза, като се комбинира чудесно с основни ястия или просто като мезе за ракия / аперитив. Традицията на приготвяне на тази туршия се предава от баби на майки у внуци и всеки я прави по малко или много различен начин, но едно е общото, ЦАРСКА е защото е богата за разнообразие от зеленчук.
снимки: Личен архив
Не пропускайте: