Бабина Царска Туршия

Рецептата за бабина царска туршия е една от пъстрите туршии, а най-хубавото при нея е, че всяка баба си я прави по свой начин и както си знае. Тази туршия е не само вкусна, но и естетически красива, затова често украсява трапезата през зимните месеци.

Наричат я бабина, защото нашите баби навремето не са ги правили по рецепта, а с каквото има и и когато има. Точно затова, тя може да бъде от най-обикновена до най-пъстра и цветна, но е царска, защото по принцип е богат на разнообразни зеленчуци.

Необходими продукти и подправки

Зеленчуците, които се използват в царската туршия, по бабина рецепта включват:

  • карфиол
  • камби
  • червени и/или зелени чушки (по желание)
  • моркови
  • зеле (по желание)
  • листа от целина листа и корени

Маринатата, която се използва туршията за се прави от:

  • 600 мл оцел;
  • 600 гр захар;
  • 200 гр сол;
  • черен пипер (на зърна);
  • бахар (зърна);
  • дафинов лист;
  • 10 аспирина.

* Маринатата се кипва и се слага малко над долния ръб на буркана, като се долива вода горе. Ако добавяте съставките директно в буркани се прави, както следва: за 800мл буркан, 7 с.л. оцет, 2 с.л захар, 1 с.л. едра сол, равни лъжици.

Начин на приготвяне

нарязване на зеленчуците за туршията

Зеленчуците се почистват добре и се нарязват на парчета. Карфиолът се разделя на малки розички, морковите се режат на колелца, а камбите се нарязват на по-големи парчета. ВПълнят се в буркани като се редуват различните зеленчуци, а между слоевете се добавят подправки като целина.

Виж още: Царска туршия с аспирин

Приготвената марината с водаи посочените по-горе съставки се вари, за да се разтворят напълно солта и захарта, след което още топла (не гореща) се излива върху зеленчуците в буркана.

Царската туршия обикновено се приготвя без стерилизация, когато се добавя аспирин за запазването. А благодарение на оцета и солта, които действат като естествени консерванти се завършва целия проьцес. Туршията може да бъде готова за консумация след около десттина дни, в зависимост от температурата в помещението. Важно е да се съхранява на хладно място, за да запази свежестта и хрупкавостта си.

бабина царска туршия

Варианти на бабина царска туршия

В някои рецепти може да се добавят и други зеленчуци като зелени домати, чорбаджийски чушки или краставички, което придава още по-богат вкус и текстура на туршията. За допълнителна дълготрайност някои хора добавят аспирин, който предотвратява развитието на бактерии и удължава срока на годност на туршията.

бабина царска туршия в трилитрови буркани

вариант на царска туршия в трилитрови буркани

Царската туршия е перфектното допълнение към всяка зимна трапеза, като се комбинира чудесно с основни ястия или просто като мезе за ракия / аперитив. Традицията на приготвяне на тази туршия се предава от баби на майки у внуци и всеки я прави по малко или много различен начин, но едно е общото, ЦАРСКА е защото е богата за разнообразие от зеленчук.

снимки: Личен архив

Не пропускайте:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име