Ако не сте правили кисели краставички на слънце, то никога не е късно. Разликата от класическото приготвяне на краставичките е в това, че не се стерилизират, а се оставят на шарено слънце, както казваха бабите, да втасат и да се овакумят сами.
А защо ги наричат краставички на слънце, е… защото лятото когато се приготвя тази зимнина (обикновено на двора), тя не е единствената. В някои села, зимнината от буркани започва да се приготвя ранно лято и приключва късна есен.
Кисели краставички на слънце
Не остава време, всичко да се стерилизира и когато бабите напълнят бурканите, ги запечатва, обръщат ги с гърлото надолу и го оставят на пъстра сянка за около 5-6 дни или на топло място. Така туршията се запазва, но задължително трябва да ги свалите на хладно след това.
Ето и необходимите продукти, които никак не са тайна или нещо специално. Съставките по-долу са за 1 буркан от 800мл.
- корнишони;
- 60 мл. винен оцет;
- 1 шайба кромид лук;
- 5-6 зрънца черен пипер;
- 1 равна с.л. едра сол;
- 1-2 зрънца бахар;
- копър.
Начин на приготвяне
Приготвяте киселите краставички по тази рецепта. След като са готови и напълнени загрявате вода докато кипне и заливате до ръба на буркана.
Запечатвате добре и нареждате навън всички буркани с гърлото надолу на шарена сянка.
От време на време трябва да ги обръщате и така след 4-5 дни би трябва да са готови за прибиране на хладно място. Ако водата стане леко мътна, не се притеснявайте, просто разклащайте буркана два пъти дневно.
Успех!
Виж още: