четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София

Бабините прасковки

Прасковки  – сладки от едно време, хем апетитни, хем красиви, със вкусен крем по средата! Това са едни от сладките, които като зърнем дори за миг ни връщат назад в детството ни, когато толкова много се радвахме на тези вкусни домашни сладки. Тези прасковки Навява ни с мили спомени и веднага ни се пълни устата, само при мисълта за тях. Затова днес решихме да направим наш прочит на една стара рецепта, за тези уникални за времето си и дори сега сладки.

Рецепта за прасковки

праскови

Необходимите продукти не са толкова малко, но за сметка на това си заслужават крайния резултат. Продуктите са разчетени за около 40 прасковки. Ето ги и тях:

праскови

За тестото

праскови

  • 600 гр брашно
  • 2 яйца;
  • 130 мл. олио;
  • 130 мл кисело мляко;
  • 200 г захар;
  • 2 ч.л. амонячна сода;
  • 2 ч.л. сода за хляб.
  • ванилия.

За крема на прасковките

праскови

  • 140 гр масло;
  • 140 гр пудра захар;
  • 140 гр смлени орехи;
  • 100 мл. прясно мляко;
  • трохите от издълбаването на прасковките;
  • жълта, оранжева и червена растителна боя;
  • захар за овалване.

Приготвяне на прасковки

Започвате с яйцата, които разбивате с миксер в купа заедно със захарта и ванилията докато се получи пухкава смес. Разтваряте в киселото мляко содата и като шупне добавяте към разбърканите яйца и разбърквате малко на ръка. След това започвате да добавяте олиото на части, докато сместа го поеме при непрекъснато бъркане.

праскови

Пресявате си добре брашното заедно със амонячната сода и го прибавяте към сместа докато се образува леко тесто. Грамажа на тестото е приблизителен, така че добавяте толкова, колкото да се оформи хубаво лепнещо тесто.

праскови

Подготвяте си голяма тава, на дъното на която слагате хартия за печене. От тестото оформяте правилни топчета, както е показано на снимката и внимавате да бъдат еднакви по размер. Нареждате топчета на малко разстояние едно от друго и печете в предварително загрята на 160 градуса фурна докато станат леко златисти.

праскови

Когато опечете всичките сладки с остро ножче, трябва да издълбаете всяко едно от тях така че да се оформи място за крема, а издълбаната част от половинките на прасковките натрошавате на ситно (трябва да е изстинала).

праскови

Идва ред на крема. В подходяща купа слагте маслото (да се е размекнало до този момент), добавяте и пудрата захар и разбивате добре с миксер. Прибавяте към тази смес и прясното мляко както и натрошените кори и разбърквате много добре. Най-накрая добавяте и смлените орехи.

праскови

С тага готовия крем напълвате издълбаните половинки и ги слепвате в готови прасковки. Идва ред на боите, които трябва да са растителни, както се предполага. Разтваряте всяка от боите във вода и разбърквате добре.

Следва да оцветите вашите прасковки, като потапяте части от прасковката в различните бои така че да се получи по реалистичен вид. След последното потапяне трябва да оваляте сладките в захар. Добре е да правите това след оцветяването на всяка една прасковка, за да може да полепне захарта.

праскови

Е, това бяха бабините прасковки или както ги помним от едно време Сладки прасковки.

Да ви е сладко!

Разгледайте и другите ни рецепти за сладки изкушения:

Фунийки с крем от едно време

Торта с бял шоколадов мус

Бананови палачинки

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име