Прасковки – сладки от едно време, хем апетитни, хем красиви, със вкусен крем по средата! Това са едни от сладките, които като зърнем дори за миг ни връщат назад в детството ни, когато толкова много се радвахме на тези вкусни домашни сладки. Тези прасковки Навява ни с мили спомени и веднага ни се пълни устата, само при мисълта за тях. Затова днес решихме да направим наш прочит на една стара рецепта, за тези уникални за времето си и дори сега сладки.
Рецепта за прасковки
Необходимите продукти не са толкова малко, но за сметка на това си заслужават крайния резултат. Продуктите са разчетени за около 40 прасковки. Ето ги и тях:
За тестото
- 600 гр брашно
- 2 яйца;
- 130 мл. олио;
- 130 мл кисело мляко;
- 200 г захар;
- 2 ч.л. амонячна сода;
- 2 ч.л. сода за хляб.
- ванилия.
За крема на прасковките
- 140 гр масло;
- 140 гр пудра захар;
- 140 гр смлени орехи;
- 100 мл. прясно мляко;
- трохите от издълбаването на прасковките;
- жълта, оранжева и червена растителна боя;
- захар за овалване.
Приготвяне на прасковки
Започвате с яйцата, които разбивате с миксер в купа заедно със захарта и ванилията докато се получи пухкава смес. Разтваряте в киселото мляко содата и като шупне добавяте към разбърканите яйца и разбърквате малко на ръка. След това започвате да добавяте олиото на части, докато сместа го поеме при непрекъснато бъркане.
Пресявате си добре брашното заедно със амонячната сода и го прибавяте към сместа докато се образува леко тесто. Грамажа на тестото е приблизителен, така че добавяте толкова, колкото да се оформи хубаво лепнещо тесто.
Подготвяте си голяма тава, на дъното на която слагате хартия за печене. От тестото оформяте правилни топчета, както е показано на снимката и внимавате да бъдат еднакви по размер. Нареждате топчета на малко разстояние едно от друго и печете в предварително загрята на 160 градуса фурна докато станат леко златисти.
Когато опечете всичките сладки с остро ножче, трябва да издълбаете всяко едно от тях така че да се оформи място за крема, а издълбаната част от половинките на прасковките натрошавате на ситно (трябва да е изстинала).
Идва ред на крема. В подходяща купа слагте маслото (да се е размекнало до този момент), добавяте и пудрата захар и разбивате добре с миксер. Прибавяте към тази смес и прясното мляко както и натрошените кори и разбърквате много добре. Най-накрая добавяте и смлените орехи.
С тага готовия крем напълвате издълбаните половинки и ги слепвате в готови прасковки. Идва ред на боите, които трябва да са растителни, както се предполага. Разтваряте всяка от боите във вода и разбърквате добре.
Следва да оцветите вашите прасковки, като потапяте части от прасковката в различните бои така че да се получи по реалистичен вид. След последното потапяне трябва да оваляте сладките в захар. Добре е да правите това след оцветяването на всяка една прасковка, за да може да полепне захарта.
Е, това бяха бабините прасковки или както ги помним от едно време Сладки прасковки.
Да ви е сладко!
Разгледайте и другите ни рецепти за сладки изкушения: