НачалоГрадинаБилката Бабини зъби ползи...

Билката Бабини зъби ползи и вреди (мнения, добавки)

Бабини Зъби Ползи. Въпреки че е постигнат напредък във фармацевтичната индустрия, хората стават все по-наясно с опасните странични ефекти, които идват с употребата на тези добавки.

Наблюдава се значително увеличение в употребата на естествени добавки като алтернативни продукти. За много от тези билкови продукти като бабини зъби ползите са видими е научно доказано, че дават ефективни резултати, често без или с минимални странични ефекти.

При билката бабини зъби ползите са повече от минималните вреди и тя е един от тези естествени продукти, които станаха доста популярни напоследък (Tribulus Terrestris, Трибулус Терестрис или още наричана тръбозан, трабузан, козя глава).

Макар че билката се използва от хиляди години, днес отново виждаме увеличение на търсенето. Ще разгледаме какво представлява растението бабини зъби ползи и вреди от него и дали тази билка (добавка) може да доведе до положителен ефект, подобно на други билки от категорията на афродизиака.

Бабини Зъби ползи (общи)

Растението бабини зъби е свързано със значителен брой ползи. Когато мъжете започнат да се интересуват от употребата на тази добавка, често е възможно да изпитат повишени нива на тестостерон, както и увеличаване на мускулната маса.

Първо, важно е да се разгледат доказателства, които предполагат, че ползите от бабини зъби са значителни като естествено лечение за определени здравословни състояния.

Някои от ползите, които биха могли да се извлекат с употребата на билката бабини зъби, включват:

  1. Подобрение на сексуалната функция, включително тези които страдат от еректилна дисфункция.
  2. Подобряване на състояния на високо кръвно налягане (хипертония), както и някои заболявания, които могат да имат неблагоприятен ефект върху здравето на сърцето.
  3. Състояния, които се свързавт с контрола на кръвната захар, като диабет тип II и резистентност към инсулин.
  4. Хората с депресия също могат да се възползват от ползите на добавката бабини зъби.
  5. Хората с диагноза артрит и някои от автоимунните състояния, може да се възползват от ползите на бабини зъби, като естествено лечение за намаляване на възпалението и симптомите на болка.

Бабини зъби ползи

Бабини зъби ползи при еректилна дисфункция и при жени

Изследванията показват, че приемането на добавки от билката бабини зъби помага за подобряване на сексуалното представяне при жени с ниско либидо. Възбужда сексуално желание и помага за по-успешен любовен акт.

Също така е известно, че е ефективен при лечение на мъже с еректилна дисфункция. Има и няколко теории, които подкрепят факта, че растението бабини зъби помага за подобряване на либидото при мъжете, без да засяга нивата на тестостерон. Изследванията показват, че ползите от бабини зъби комбинирани заедно с кафяви водорасли с комбинация от билки за три месеца подобрява сексуалното удовлетворение, желанието, способността за еякулация и сексуалното качество на живот при мъжете с ЕД.

Има няколко противоречиви теории, които показват, че приемът на бабини зъби може да бъде полезен при лечение на безплодие. Докато някои изследователи твърдят, че приемането на добавки Tribulus за повече от три месеца не подобрява броя на сперматозоидите при мъжете, някои от тях показват, че добавките, приемани за около един или два месеца, могат да увеличат сексуалното желание и ерекцията при някои мъже с безплодие поради ниски нива на тестостерон.

Бабини зъби ползи при болки в гърдите и екземи

Болката в гърдите може да бъде намалена чрез приемане на перорални добавки от бабини зъби или чай от билката, така че има известни ползи от нейната употреба.

Бабините зъби е също полезна при лечение на екземи, когато се приема перорално с комбинация от други билки. Намалява възпалението и зачервената кожа както при деца,така и при възрастни.

Ползи от бабини зъби при увеличена простата

Билката и добавките от бабини зъби е полезна при лечение на увеличена простата, известна като доброкачествена хиперплазия на простатата. Ранни изследвания показват, че комбинацията от бабини зъби и листа от къри е толкова ефективна, колкото лекарство, наречено тамсулозин, при лечение на увеличена простата. Други изследвания показват, че смес от Tribulus, кафяви водорасли, хитозан и сао палмето, когато се приема в продължение на два месеца, подобрява симптомите при мъже със симптоми на долните пикочни пътища със или без ДПХ.

Други ползи от бабини зъби

Приемането на добавки от бабини зъби заедно с други съставки има извеатни ползи, като помага за намаляване на симптомите на менопаузата – като депресия и умора. Но все пак няма доказателства, които да доказват, че билката самa по себе си може да помогне за пълно елеминиране на тези симптоми.

Бабините зъби са ефективни при лечение на синдром на поликистозни яйчници, което е вид хормонално разстройство, причиняващо уголемяване ба яйчници те и образуване на кисти. Приемането на Трибулис заедно с други съставки може да помогне за регулиране на менструалния цикъл, подобряване на качеството на живот и предотвратяване на наддаване на тегло. Въпреки това, отново, в този случай няма доказателства, че билката бабини зъби самостоятелно е ефективна при лечението.

Има и няколко теории, които доказват ползите на растението Бабини зъби при лечение на преждевременна еякулация при мъже.

Билката бабини зъби може да бъде полезна и при лечение на различни други състояния като анемия, кашлица, рак, метеоризъм в червата и прекомерен растеж на бактерии във влагалището.

Бабини зъби ползи срещу вреди

Добавките от билката са вероятно безопасни за повечето хора, когато се приемат през устата за по-кратък период.

Няколко често срещани нежелани реакции са стомашна болка, стомашни спазми, диария, затруднено заспиване или обилно менструално кървене. Може също така да повлияе нивата на кръвната захар при пациенти с диабет. Също така, за хора с високо кръвно налягане и проблеми, свързани със сърцето, би било по-добре да се консултират с лекар, преди да приемат добавки от бабини зъби за каквото и да е състояние.

Вреди от добавки с бабини зъби

Страничните ефекти обикновено са леки и необичайни. Съществува наложено убеждение, че е безопасно да се приемат добавки от бабини зъби само до 90 дни, тъй като за по-дълъг период може да причини потенциално увреждане на бъбреците. Но няма надеждни доказателства, които да доказват тази теория.

Кога да не приемате добавки от бабини зъби?

Не е препоръчително да приемате добавките в случаи като бременност, тъй като това може да увреди развитието на плода. По-добре е, ако кърмещите жени също избягват да ги приемат, тъй като това може да има потенциални странични ефекти в такива случаи.

Как да приемате добавки (таблетки) от бабини зъби?

Много е важно да използвате тази билка с правилната комбинация от лекарства. Приемането на правилната доза (таблетки) също играе много важна роля. Ето защо се препоръчва да приложоте правилната дозировка, като спазвате етикета на продукта или като се консултирате с квалифицирано едицинско лице.

Колко таблетки бабини зъби са безопасни на ден?

Няма стандартна препоръка за дозиране при хора, които искат да използват таблетки / добавки или чай отбабини зъби  за повишаване на ефикасността на регулирането на кръвната захар и кръвното налягане.

Като цяло, повечето проучвания са склонни да се фокусират върху екстракт, който варира от 750 мг до 1500 мг на ден. Тази порция обикновено се разделя на три отделни дози през деня, за да се избегне излагането на тялото на значително количество от активните химикали наведнъж.

Клиничните открития също показват, че жените трябва да приемат значително по-ниска доза екстракт от бабини зъби, отколкото мъжете. Дозировката на този екстракт за жени обикновено е около 7,5 мг дневно.

Бабини зъби за понижаване на нивата на кръвната захар?

Проведени са множество проучвания за определяне на ефикасността на растението върху контрола на кръвната захар в организма. Тези изследвания обикновено установяват положителни ефекти.

В едно проучване изследователите изследват колко ефективна е билката при пациенти, които вече са били диагностицирани с диабет. Изследователите съобщават за значително намаляване на нивата на кръвната захар, дори при пациенти, които вече се считат за диабетици. Това е важно откритие, тъй като началото на заболяването понякога може да навреди на способността на билката да подпомага регулирането на нивата на кръвната захар.

Какво представлява билката Бабини зъби?

Бабини зъби ползи

Това е едногодишно растение от чиято основа на корена излизат много на брой тънки, пълзящи стъбла достигащи до 80см и повече. Плодът на растението е покрит с шипове. След като плодовете узреят те се разпадат на 5 орехчета, които също са покрити с шипове.

Вирее по каменисти и песъчливи местности, край пътищата и под формата на плевел в лозя и градини. Билката бабини зъби е топлолюбиво растение и често се среща в както в Южна България так и по Черноморието.

Tribulus Terrestris (Трибулис или Бабини Зъби) дава много желани ползи и ефекти на  от които хората искат да се възползват.

Билката се свързва с няколко потенциални ползи, включително сексуални подобрения както при мъжете, така и при жените. В допълнение, употребата на тази билка също е често срещана сред хората, които искат да увеличат спортните си постижения.

Резюме

Все още се провеждат много изследвания, за да се изследват различните възможности за използване на това растение по много щателен начин. Докато една група изследователи излагат теорията, че може да бъде много ефективна при лечението на различни състояния, друга група твърди, че теориите трябва да бъдат доказани със съществени факти.

Съществува и популярно погрешно схващане, че билката бабини зъби може да се използва за изграждане на мускулна маса  и по-добро изпълнение на упражнения, което между другото е напълно невярно. Въпреки това, почти всички от тези ефекти са изследвани само върху животни и доказателствата са много ограничени.

Тъй като повечето изследвания доказват, че ползите от бабини зъби са значителни и тя е безопасна добавка и има минимални странични ефекти, можете да обмислите употребата на тази добавка за по-добро качество на живот.

Внимание: Горенаписаното не трябва да се тълкува като лекарско предписание или  насока за самолечение и има единствено иноформативна цел. Приемът на тази билка или добавки от нея е по ваше усмотрение. Статията няма за цел да рекламира конкретен продукт! Горепосочените твърдения или предположения се базират на общодостъпна информация и медицински изследвания, които НЕ СА категорично подкрепени или потвърдени.

предишна статия
следваща статия
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име