НачалоЗдравеБабини рецепти за раздразнено...

Бабини рецепти за раздразнено дебело черво

Бабини рецепти за раздразнено дебело черво. Това състояние известно още като спастичен колит или спастичен колон е чревно разстройство, което може да причини стомашни болки, газове, диария и запек.

Днес няма убедителен тест за потвърждаване на синдрома на раздразнено дебело черво. Вашият лекар обаче най-вероятно ще прегледа медицинската ви история, въз основа на която може да проведе физически прегледи и други тестове, за да изключи всякакви други заболявания със същите симптоми.

Какво е синдром на раздразненото дебело черво

Най-общо казано синдромът представлява дисфункция на чревния тракт. Този синдром се свързва с резултат от неравномерно движение или раздразнителност при движенията на тънките и дебелите черва. Други симптоми включват подуване на корема, слуз в изпражненията, гадене, главоболие, депресия и умора. Това е често срещано заболяване, което засяга повече жените, отколкото мъжете, след 20-годишна възраст.

Точната причина за IBS все още не е известна. Но се смята, че стресът, чувството на неудовлетвореност, гняв, твърде много кофеин и консумацията на излишък от сурови плодове, кръстоцветни зеленчуци или млечни продукти могат да влошат състоянието.

Там където понякога лекарствата не помагат или хората търсят алтернативни методи за справяне с това състояние, често идват на помощ някои от тези бабини рецепти за раздразнено дебело черво, или иначе казано начини за облекчаване с натурални и естествени средства и продукти. Въпреки това, следните не са препоръка за самолечение и е задължително да посетите лекуващия си лекар за да обсъдите състоянието си.

Бабини рецепти за раздразнено дебело черво

Преди да изредим някои от натуралните средства за облекчаване е нужно да споменем, че редовните упражнения могат да предотвратят стреса и да облекчат дискомфорта в червата.

Техниките за релаксация могат да помогнат за намаляване на симптомите на раздразнено дебело черво.

  • консумирайте повече храна, богата на фибри.
  • избягвате карфиол, броколи, алкохол, боб, зеле, шоколад, кафе и сода.
  • контролирайте приема на млечни продукти.

Кисело мляко

Казват, че киселото мляко е отлично лечение в Аюрведата за контролиране на раздразнено дебело черво, поради присъстващите в него „живи култури“. Живите култури или пробиотиците са като цяло добри бактерии. Бактериите осигуряват защитен слой в червата, който ще създаде млечна киселина, изхвърляйки токсините от тялото.

Как да консумираме кисело мляко?

Можете да консумирате кисело мляко, но не в прекалено големи количества, натурално и смесено с фибри от псилиум хуск, което да приемете един час преди хранене.

Можете да си правите смути с кисело мляко всеки ден, вкусно е и ще ви помогне да облекчите раздразненото дебело черво.

Джинджифил за облекчаване на раздразнено дебело черво

В алтернативната медицина като Аюрведа, има няколко лечения за раздразнено дебело черво и средства за лошо храносмилане, като най-популярното е използването на джинджифил.

Джинджифилът е изключителен природен продукт, когато става въпрос за елиминиране на газовете и подуване на корема. Консумацията на джинджифил също може да намали възпалението на червата, като по този начин отпуска гладката мускулатура

Как да консумираме джинджифил?

Добавете чаена лъжичка настърган джинджифил в чаша гореща вода и оставете да престои 10 минути. Прецедете настъргания джинджифил и консумирайте течността 2-3 пъти на ден. Можете също така да добавите малко мед, за да стане по-вкусно.

Може също така да смесите чаена лъжичка настърган джинджифил с мед и да го консумирате направо така. Направете това, преди храненето, за да подпомогнете храносмилането.

Забележка: Хората, страдащи от кръвно налягане, трябва да приемат джинджифил с повишено внимание, тъй като според някои изследвания, това може да крие рискове. Задължително се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Сок от зеле

Зелето е ефективно средство при лошо храносмилане, особено за хора, страдащи от запек. Сокът от сурово зеле съдържа сяра и хлор. Тези елементи помагат за пълното прочистване на лигавиците и чревния тракт на стомаха. Сокът от зеле също така има леко слабително качество. По този начин прави движенията на червата по-ефективни за преминаване на храната, без да изпитвате болка. Освен това сокът от зеле поддържа тялото хидратирано.

Как да консумираме зелев сок?

Вземете малко сурово прясно зеле, измивате го и го режете на парчета.
Изстисквате го с помощта на сокоизстисквачка, за да изцедите пресен зелев сок.
Пийте по половин чаена чаша наведнъж. Можете да пиете този сок 3 до 4 пъти на ден.

Забележка: сокът от зеле може да доведе до подуване на корема и газове при някои хора. Така че, консултирайте се с вашия личен лекар, преди да опитате което и да е приложение на тези натурални средства по-горе.

Семена от копър за раздразнено дебело черво

Това е едно от най-използваните лекарства при лошо храносмилане. Твърди се, че семената от копър облекчават спазмите, причинени в червата, и намаляват ефекта на подуване. Също така може да помогне за изхвърлянето на натрупванията от храносмилателната система, намалявайки производството на слуз.

Как да използвате семена от копър?

Вземете чаша гореща вода и добавете към нея чаена лъжичка семена от копър. Оставете да престои 10 минути и след това изпийте течността. Може да правите това 2-3 пъти дневно.

Мента

Ментата се счита за газогонна билка, което означава, че се използва за премахване на излишните газове в червата. Маслото от мента може да намали коремната болка и подуването на синдрома на раздразнените черва.

Повече витамин D за по-малко раздразнено дебело черво

Витамин D е еднo от основните вещества за правилното функциониране на храносмилателно. Според едно проучване от 2017 г. над 50% от пациентите със синдром на раздразненото черво страдат от дефицит на витамин D.

За да си доставите повече витамин D, просто се излагайте на 30 минутни сесии на директна слънчева светлина и приемайте храни с по-високо съдържание от витамина.  Списъкът по-долу съдържа храни, които естествено съдържат така ценния витамин за нашето храносмилане:

  • сьомга;
  • риба тон;
  • сардини;
  • гъби шийтаке;
  • жълтък от кокоше яйце.
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име