Баклава с орехи и разбира се канела – един истински сладкиш изключително често правен и много подходяща за Бъдни вечер и коледните празници. Това е един от десертите, с които задължително посрещаме празниците през месец декември.
Разбира се, няма нищо по-хубаво от това вие да си я приготвите сами, а не да си купувате готова, тъй като може изобщо да не ви допадне на вкус.
Баклава с орехи
Тази рецепта, която сме подготвили е превъзходна на вкус и ще останете доволни от крайния резултат. Най-добре ще се получи с ръчно точени кори, но едва ли всеки разполага с това време в малкото почивни дни. Затова ви предлагаме вариант с купешки фино точени кори..
Необходими продукти за баклавата
- 1 пакет готови фини кори;
- 300-320 гр. смлени на едро орехи;
- 125 мл. олио (може да използвате и масло);
- 1 малко пакетче канела;
За сиропа
- 2 чаши вода;
- 2 чаши захар;
- 2 ванилии;
- сока от половин лимон.
Как се прави баклава с орехи
В подходяща намазнена тавичка слагате на дъното две кори и поръсвате със смлените орехи и канела. След това на всеки лист процедирате по същия начин, като най-отгоре не поръсвате. Нарязвате баклавата на ромбоиди с големина по ваше желание и я заливате със затоплената предварително мазнина. Печете баклавата на 180 градуса, докато придобие апетитен червен загар.
Оставете изпечената баклава да се охлади напълно. В подходящ съд сложете водата и захарта и оставете да поври 5-6 минути. Свалете от котлона и прибавете лимоновия сок и ванилията. Сиропирайте изстиналата баклава с орехи, когато се охлади с топъл
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за баклава с орехи ви е харесала, вижте и другите ни предложения за тиквеник с готови кори и джинджифилови коледни сладки с канела.
Чудесно !