Бамя в буркани

Бамята, със своята характерната форма, е растение подобно на дамски пръст, от чийто плод се приготвя превъзходна бамя в буркани, ако не я консумирате веднага. Считана за една от най-древните култури, тя произхожда от Африка и бързо се разпространява благодарение на своите хранителни и вкусови качества. В България, тя се използва както в прясно състояние, така и консервирана или под формата на туршия, като последният метод е изключително популярен за запазване на този зеленчук през зимните месеци.

Консервирането на бамя в буркани не само удължава срока на годност на зеленчука, но и запазва неговите полезни витамини и минерали. Приготвената в буркани бамя  е отлична добавка към различни ястия от супи и яхнии до салати и гарнитури, а за да издържи по-дълго е добре да бъдесухранена на хладно

Консервиране на бамя в буркани

бамя в буркани

Туршията от бамя се приготвя в малки съдове за бърза консумация. Най-подходящи за сортове бамя са Султание, Лясковска, Пловдивска или Цариградска бамя.

Необходими продукти

  • средна до дребна бамя;
  • буркани 800мл или 3л;
  • копър;
  • хрян.

За накисване

  • 5л вода
  • 150 гр сол
  • 150мл оцет.

За саламурата

  • 5л вода;
  • 370 гр сол;
  • 400 гр оцет.

Начин на приготвяне

Подбира се млада, прясна, с дребни и недоразвити семена, здрава и дребна бамя.

Измива се със студена вода и се накисва за около 8 до 10 часа в разтвор, приготвен в съотношение: 5 л вода, 150 гр сол и 150 г оцет. Накисването на бамята е задължително, за да се отстранят от нея лигавите вещества.

След престоя в разтвора бамята се отцежда, измива се с течаща вода и се нарежда в буркани. Като подправки се слагат стръкчета копър и ситно нарязан хрян.

Така напълнената бамя в буркани се залива с преварена и охладена саламура, която се приготвя по следния начин.

За 10 кг бамя се приготвя саламура от 5 л вода, 370 гр сол и 400 гр оцет. След заливане бурканите се с пластмасова капачка.

Ферментацията продължава средно между 10 и 15 дни. След ферментацията бамята трябва да има приятен вкус, да е крехка и хрупкава, а саламурата да е безцветна и да не се точи или лигави. Готовата туршия се съхранява на хладно място.

Успех!

Виж още:

Печени чушки в буркани

Мариновани червени чушки

Пукани люти чушки в буркан

Любопитно за състава на бамята

Бамята е не само вкусен зеленчук, но и източник на множество хранителни вещества, които са полезни за здравето на човека. Тя е богата на витамини, минерали и диетични фибри, което я прави отличен избор за зимнина и здравословна диета.

Хранителна стойност (на 100 грама сурова бамя):

  • калории: 22/33 ккал (сурова, консервирана);
  • протеини: 2 грама;
  • мазнини: 0.2 грама;
  • въглехидрати: 7.5 грама;
  • Ффбри: 3.2 грама;
  • захари: 1.5 грама.

Витамини и минерали:

  • Витамин С: 21 мг;
  • Витамин А: 375 IU;
  • Витамин К: 31.3 мкг;
  • Фолиева киселина (Витамин B9): 60 мкг;
  • Калций: 82 мг;
  • Желязо: 0.6 мг;
  • Магнезий: 57 мг;
  • Калий: 299 мг.

снимки:rawpixel.com, Flickr

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано