Бамята, със своята характерната форма, е растение подобно на дамски пръст, от чийто плод се приготвя превъзходна бамя в буркани, ако не я консумирате веднага. Считана за една от най-древните култури, тя произхожда от Африка и бързо се разпространява благодарение на своите хранителни и вкусови качества. В България, тя се използва както в прясно състояние, така и консервирана или под формата на туршия, като последният метод е изключително популярен за запазване на този зеленчук през зимните месеци.
Консервирането на бамя в буркани не само удължава срока на годност на зеленчука, но и запазва неговите полезни витамини и минерали. Приготвената в буркани бамя е отлична добавка към различни ястия от супи и яхнии до салати и гарнитури, а за да издържи по-дълго е добре да бъдесухранена на хладно
Консервиране на бамя в буркани
Туршията от бамя се приготвя в малки съдове за бърза консумация. Най-подходящи за сортове бамя са Султание, Лясковска, Пловдивска или Цариградска бамя.
Необходими продукти
- средна до дребна бамя;
- буркани 800мл или 3л;
- копър;
- хрян.
За накисване
- 5л вода
- 150 гр сол
- 150мл оцет.
За саламурата
- 5л вода;
- 370 гр сол;
- 400 гр оцет.
Начин на приготвяне
Подбира се млада, прясна, с дребни и недоразвити семена, здрава и дребна бамя.
Измива се със студена вода и се накисва за около 8 до 10 часа в разтвор, приготвен в съотношение: 5 л вода, 150 гр сол и 150 г оцет. Накисването на бамята е задължително, за да се отстранят от нея лигавите вещества.
След престоя в разтвора бамята се отцежда, измива се с течаща вода и се нарежда в буркани. Като подправки се слагат стръкчета копър и ситно нарязан хрян.
Така напълнената бамя в буркани се залива с преварена и охладена саламура, която се приготвя по следния начин.
За 10 кг бамя се приготвя саламура от 5 л вода, 370 гр сол и 400 гр оцет. След заливане бурканите се с пластмасова капачка.
Ферментацията продължава средно между 10 и 15 дни. След ферментацията бамята трябва да има приятен вкус, да е крехка и хрупкава, а саламурата да е безцветна и да не се точи или лигави. Готовата туршия се съхранява на хладно място.
Успех!
Виж още:
Любопитно за състава на бамята
Бамята е не само вкусен зеленчук, но и източник на множество хранителни вещества, които са полезни за здравето на човека. Тя е богата на витамини, минерали и диетични фибри, което я прави отличен избор за зимнина и здравословна диета.
Хранителна стойност (на 100 грама сурова бамя):
- калории: 22/33 ккал (сурова, консервирана);
- протеини: 2 грама;
- мазнини: 0.2 грама;
- въглехидрати: 7.5 грама;
- Ффбри: 3.2 грама;
- захари: 1.5 грама.
Витамини и минерали:
- Витамин С: 21 мг;
- Витамин А: 375 IU;
- Витамин К: 31.3 мкг;
- Фолиева киселина (Витамин B9): 60 мкг;
- Калций: 82 мг;
- Желязо: 0.6 мг;
- Магнезий: 57 мг;
- Калий: 299 мг.
снимки:rawpixel.com, Flickr