Тези бананови палачинки са вкусна и лесна закуска за всеки ден от седмицата. Те са пухкави, меки и изпълнени с аромат на банан.
Стискайте палци да са ви останали няколко зрели банана. С тези лесни рецепти, ще спретнете бърза и невероятно вкусна закуска за цялото семейство. Освен това са перфектното допълнение към чаша сутрешно кафе.
Класически бананови палачинки
Необходими продукти:
- 2 зрели банани;
- 2 яйца;
- 120 грама брашно;
- 240 мл прясно мляко;
- 2 супени лъжици захар;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
- приблизително 30 грама мазнина на пържене.
Как се правят бананови палачинки
В голяма купа разбийте яйцата. Намачкайте бананите с вилица и добавете към яйцата, след което разбийте добре. Добавете млякото и продължете да разбърквате.
Постепенно добавете брашното, захарта и бакпулвера и разбъркайте докато се получи гладко тесто без бучки.
Загрейте тиган на средно висока температура и добавете малко масло.
Изсипете част от сместа я тигана с малък черпак и печете за около 2 минути от всяка страна, докато станат златисти.
Поднесете топли с предпочитан от вас сироп, шоколад или плодове.
Лесни бананови палачинки с канела и ванилия
За да направите тези бананови палачинки ще са ви необходими следните продукти:
Банани (2бр) – колкото по-узрели са вашите банани, толкова по-сладки и по-ароматни ще бъдат вашите палачинки. Ще ви трябват около 2 средни банана.
Универсално брашно – от 2 до 4 супени лъжици брашно в зависимост от това колко поеме банановото пюре за да се получи гъста каша, готова за печене.
Бакпулвер, сода за хляб и едно яйце – за да може палачинките да бухнат докато се пекат и да станат по-пухкави.
Захар – подчертава сладостта на бананите.
Прясно мляко – без значение какво.
Канела и ванилия – те добавят дълбочина на вкуса, която прави тези палачинки толкова вкусни.
Морска сол – за да изпъкнат всички вкусове!
Начин на приготвяне на бананови палачинки
Тази рецепта за бананови палачинки е наистина много лесна за приготвяне. Използвайте вилица или преса да намачкате бананите в средно голяма купа. Напълнете 1 чаша бананова каша.
В средна купа разбийте заедно мокрите съставки: банана, яйцето, млякото, олиото и ванилията. В голяма купа разбийте заедно брашното, захарта, бакпулвера, содата, канелата и солта. Добавете банановата смес към сухите съставки и разбъркайте, докато се комбинират.
Загрейте тиган с тефлоново покритие на средно слаб огън и изсипете малко от сместа за всяка палачинка. Печете 1 до 2 минути от едната страна или докато се образуват мехурчета по повърхността на тестото и палачинките станат златистокафяви отдолу. Обърнете и печете още 1 до 2 минути. Палачинките са готови, когато са бухнали, златистокафяви и добре изпечени на вид.
Палачинки от бананова смес с ядки
Съставки и продукти:
- 3 зрели банани;
- 2 яйца;
- 140 грама брашно;
- 260 мл прясно мляко;
- 2 супени лъжици захар;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
- 50 грама ядки (бадеми, орехи или лешници, минати през блендера).
Начин на приготвяне
Следвайте същите стъпки като при първата рецепта от тази статия. Добавете ядките към тестото и разбъркайте добре преди да изпечете банановите палачинки в тигана.
Бананови палачинки без брашно
Вкусни и лесни за приготвяне палачинки с кокос и банан. Палачинките са без брашно, съответно не съдържат глутен и са ви нужни само 3 основни съставки.
Необходими продукти
- 3 зрели банана;
- 6 яйца (леко разбити);
- 50 гр. настърган кокос плюс малко допълнително за поръсване отгоре;
- 150 гр боровинки;
- мед или кленов сироп за гарниране.
Начин на приготвяне на палачинки без глутен
Пюрирайте бананите с вилица в подходяща купа. Разбийте яйцата и добавете кокоса и боровинките. Запазете малко от боровинките за сервиране по-късно.
Загрейте олио в тиган на средна температура. Уверете се, че е тиган с незалепващо покритие. Изсипете 1 голяма супена лъжица от тестото в тавата и започнете да печете от едната страна.
Когато придобие златиста коричка обърнете внимателно с шпатула за да изпечете и другата страна. Отнема около 2 минути на страна за печене. Наредете палачинките на купчина. Добавете малко настърган кокос и боровинки и сервирайте топли.
Бананови палачинки за бебе
Подходящи за бебета и деца, за тези бананови палачинки са нужни само 4 съставки! Те са без млечни продукти, зърнени култури и глутен, с високо съдържание на протеини и фибри и са естествено подсладени. Перфектната питателна закуска за деца от всички възрасти.
Необходими продукти
- 1 средно узрял банан;
- 2 яйца;
- 2 супени лъжици кокосово брашно;
- 1 ч.ч. кърма (ако не е възможно използвайте адаптирано мляко).
Начин на приготвяне
Чукнете две яйца в купата с намачкания банан и разбийте с вилица, докато се смесят добре. След това добавете кокосово брашно и кърмата (или адаптираното мляко) и разбъркайте, за да се комбинират. Тестото трябва да е подобно на традиционното тесто за палачинки. Ако е твърде гъсто, може да се наложи да добавите още мляко, но е важно да започнете само с чаена лъжичка първоначално.
Намажете леко тигана с кокосово масло или зехтин и го оставете да се загрее на среден огън. След като тиганът е горещ, добавете 1 препълнена супена лъжица от тестото и печете 2-3 минути, докато палачинките леко се надуят, станат златисти отдолу и видите няколко мехурчета по краищата.
Обърнете и изпечете до златисто кафяво от долната страна. Ако установите, че палачинките покафеняват твърде бързо, трябва да намалите котлона. Ако в даден момент тиганът ви започне да пуши или палачинките ви прегарят, това означава, че огънят е твърде силен.
Сервирайте на вашето бебе или малко дете в размери, които са подходящи за техните хранителни навици според възрастта.
Виж още: Палачинки с прясно мляко и масло
Рецепта за американски палачинки
снимки: stock.adobe.com
Сготвено! Много вкусни по първа рецепта