НачалоРецептиСладки и десертиБананови палачинки - 5...

Бананови палачинки – 5 варианта за лесна и пухкава закуска

Тези бананови палачинки са вкусна и лесна закуска за всеки ден от седмицата. Те са пухкави, меки и изпълнени с аромат на банан.

Стискайте палци да са ви останали няколко зрели банана. С тези лесни рецепти, ще спретнете бърза и невероятно вкусна закуска за цялото семейство. Освен това са перфектното допълнение към чаша сутрешно кафе.

Класически бананови палачинки

Необходими продукти:

  • 2 зрели банани;
  • 2 яйца;
  • 120 грама брашно;
  • 240 мл прясно мляко;
  • 2 супени лъжици захар;
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер;
  • приблизително 30 грама мазнина на пържене.

Как се правят бананови палачинки

В голяма купа разбийте яйцата. Намачкайте бананите с вилица и добавете към яйцата, след което разбийте добре. Добавете млякото и продължете да  разбърквате.
Постепенно добавете брашното, захарта и бакпулвера и разбъркайте докато се получи гладко тесто без бучки.

Загрейте тиган на средно висока температура и добавете малко масло.
Изсипете част от сместа я тигана с малък черпак и печете за около 2 минути от всяка страна, докато станат златисти.

Поднесете топли с предпочитан от вас сироп, шоколад или плодове.

Лесни бананови палачинки с канела и ванилия

За да направите тези бананови палачинки ще са ви необходими следните продукти:

Банани (2бр) – колкото по-узрели са вашите банани, толкова по-сладки и по-ароматни ще бъдат вашите палачинки. Ще ви трябват около 2 средни банана.

Универсално брашно  – от 2 до 4 супени лъжици брашно в зависимост от това колко поеме банановото пюре за да се получи гъста каша, готова за печене.

Бакпулвер, сода за хляб и едно яйце – за да може палачинките да бухнат докато се пекат и да станат по-пухкави.

Захар – подчертава сладостта на бананите.

Прясно мляко – без значение какво.

Канела и ванилия – те добавят дълбочина на вкуса, която прави тези палачинки толкова вкусни.

Морска сол – за да изпъкнат всички вкусове!

Начин на приготвяне на бананови палачинки

Тази рецепта за бананови палачинки е наистина много лесна за приготвяне.  Използвайте вилица или преса да намачкате бананите в средно голяма купа. Напълнете 1 чаша бананова каша.

В средна купа разбийте заедно мокрите съставки: банана, яйцето, млякото, олиото и ванилията. В голяма купа разбийте заедно брашното, захарта, бакпулвера, содата, канелата и солта. Добавете банановата смес към сухите съставки и разбъркайте, докато се комбинират.

Загрейте тиган с тефлоново покритие на средно слаб огън и изсипете малко от сместа  за всяка палачинка. Печете 1 до 2 минути от едната страна или докато се образуват мехурчета по повърхността на тестото и палачинките станат златистокафяви отдолу. Обърнете и печете още 1 до 2 минути. Палачинките са готови, когато са бухнали, златистокафяви и добре изпечени на вид.

Палачинки от бананова смес с ядки

Бананови палачинки

Съставки и продукти:

  • 3 зрели банани;
  • 2 яйца;
  • 140 грама брашно;
  • 260 мл прясно мляко;
  • 2 супени лъжици захар;
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер;
  • 50 грама ядки (бадеми, орехи или лешници, минати през блендера).

Начин на приготвяне

Следвайте същите стъпки като при първата рецепта от тази статия. Добавете ядките към тестото и разбъркайте добре преди да изпечете банановите палачинки в тигана.

Бананови палачинки без брашно

Вкусни и лесни за приготвяне палачинки с кокос и банан. Палачинките са без брашно, съответно не съдържат глутен и са ви нужни само 3 основни съставки.

Необходими продукти

  • 3 зрели банана;
  • 6 яйца (леко разбити);
  • 50 гр. настърган кокос плюс малко допълнително за поръсване отгоре;
  • 150 гр боровинки;
  • мед или кленов сироп за гарниране.

Начин на приготвяне на палачинки без глутен

Пюрирайте бананите с вилица в подходяща купа. Разбийте яйцата и добавете кокоса и боровинките. Запазете малко от боровинките за сервиране по-късно.
Загрейте олио в тиган на средна температура. Уверете се, че е тиган с незалепващо покритие. Изсипете 1 голяма супена лъжица от тестото в тавата и започнете да печете от едната страна.

Когато придобие златиста коричка обърнете внимателно с шпатула за да изпечете и другата страна. Отнема около 2 минути на страна за печене. Наредете палачинките на купчина. Добавете малко настърган кокос и боровинки  и сервирайте топли.

Бананови палачинки за бебе

Подходящи за бебета и деца, за тези бананови палачинки са нужни само 4 съставки! Те са без млечни продукти, зърнени култури и глутен, с високо съдържание на протеини и фибри и са естествено подсладени. Перфектната питателна закуска за деца от всички възрасти.

Необходими продукти

  • 1 средно узрял банан;
  • 2 яйца;
  • 2 супени лъжици кокосово брашно;
  • 1 ч.ч. кърма (ако не е възможно използвайте адаптирано мляко).

Начин на приготвяне

Чукнете две яйца в купата с намачкания банан и разбийте с вилица, докато се смесят добре. След това добавете кокосово брашно и кърмата (или адаптираното мляко) и разбъркайте, за да се комбинират. Тестото трябва да е подобно на традиционното тесто за палачинки. Ако е твърде гъсто, може да се наложи да добавите още мляко, но е важно да започнете само с чаена лъжичка първоначално.

Намажете леко тигана с кокосово масло или зехтин и го оставете да се загрее на среден огън. След като тиганът е горещ, добавете 1 препълнена супена лъжица от тестото и печете 2-3 минути, докато палачинките леко се надуят, станат златисти отдолу и видите няколко мехурчета по краищата.

Обърнете и изпечете до златисто кафяво от долната страна. Ако установите, че палачинките покафеняват твърде бързо, трябва да намалите котлона. Ако в даден момент тиганът ви започне да пуши или палачинките ви прегарят, това означава, че огънят е твърде силен.

Сервирайте на вашето бебе или малко дете в размери, които са подходящи за техните хранителни навици според възрастта.

Виж още: Палачинки с прясно мляко и масло

Рецепта за американски палачинки

Мекици от пияно тесто

снимки: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име