Баницата е традиционно българско ястие, което често присъства на нашите трапези, но опитвали ли сте баница здравословна баница с овесени ядки? Ако все още не сте, то това е перфектния вариант за тези които се стремят към здравословен начин на живот, за тези които се хранят по диета Зоната, или за тези които искат просто да разнообразят менюто си.
В днешно време все повече хора търсят по-здравословни алтернативи на класическите рецепти за баница. Баницата с овесени ядки е чудесен пример за това как можем да съчетаем традиционния вкус с полезни съставки. В следващите редове ще ви представим три различни рецепти за баница с овесени ядки, които са лесни за приготвяне и подходящи за всяко време на деня.
Класическа баница с овесени ядки и сирене
Това е основната рецепта за баницата, която се приготвя със кисело мляко, сирене и яйца.
Необходими продукти
- 200 г овесени ядки;
- 400 г сирене;
- 4 яйца;
- 400 гр кисело мляко;
- 1 ч.л. сода бикарбонат;
- 80 мл олио.
Начин на приготвяне
В дълбока купа разбъркайте яйцата и натрошете сиренето. Прибавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата. Добавете овесените ядки и олиото като отново разбъркате добре.
Вземете един лист хартия за печене и го сложете на дъното на тава. Изсипете сместта, оформете я така че да заеме равномерно формата на тавата и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или до златисто.
Баница с овесени ядки и спанак
Спанакът се съчетава чудесно с кисело мляко и сирене, така че не се страхувайте да изпробвате и тази рецепта.
Необходими продукти
- 300 г овесени ядки;
- 300 г пресен спанак;
- 200 г сирене;
- 4 яйца;
- 250 гр кисело мляко;
- 1 ч.л. сода бикарбонат;
- сода бикарбонат (по желание);
- 50 мл олио.
Начин на приготвяне
Измийте и нарежете спанака на ситно, а в купа разбийте яйцата и натрошете сиренето. Добавете киселото мляко със содата и овесените ядки. Прибавете нарязания спанак и олиото, и разбъркайте добре. Ако ще ползвате и сода, първо я добавете в киселото мляко, за да шупне.
Намажете подходяща тава с олио на дъното или най-добре използвайте лист хартия.
Изсипете сместа и и печете до готовност в предварително затоплена фурна на 180 градуса.
Баница с овесени ядки и ябълки
Тази рецепта се получава още по-добре, ако прибавите и ситно нарязани орехи, които допълнително засилват вкуса.
Необходими продукти
- 300 г овесени ядки
- 3-4 ябълки;
- 3 яйца;
- 200 гр кисело мляко
- 100 г захар;;
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 80 мл олио;
- 1 ч.л. канела.
Начин на приготвяне
Обелете и настържете ябълките. В купа разбийте яйцата и добавете киселото мляко заедно със содата, да шупне. Прибавете овесените ядки, настърганите ябълки, канелата и олиото и разбъркайте добре за да се получи хомогенна смес.
Ако желаете да постигнете по-сладък вкус, може да добавете захар. Подгответе си тава с лист хартия за и печете във фурна, загрята на 180 градуса до готовност на баницата.
Тази баница с овесени ядки е прекрасна алтернатива на традиционната баница, която съчетава вкуса и полезните качества на овесените ядки. Тези три рецепти показват, че можем да приготвим разнообразни и вкусни баници с различни съставки, като сирене, спанак и ябълки. Те са лесни за приготвяне и подходящи за всяко време на деня. Независимо дали търсите по-здравословен начин на хранене или просто обичате да експериментирате в кухнята, баницата с овесени ядки е идеалният избор за вас и вашето семейство.
Виж още: