Ето как да приготвите традиционна баница с плънка от ориз и яйца и сирене, или както още се нарича родопски клин.
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 1 ч.чаша ориз
- 3 яйца
- 200 г сирене
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 50 мл олио или масло (за мазане на корите)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер (по желание)
- масло за намазване за баницата отгоре
Как се прави баница с ориз
Оризът се измива обилно под студена вода, докато водата стане бистра. Това помага да се отстрани излишното нишесте и оризът да не се слепва по време на готвене.
В дълбока тенджера се добавя вода и се оставя да заври. Добавя се щипка сол и след като водата заври, се добавя измитият ориз. Оризът се готви около 10-15 минути, докато омекне, но не трябва да бъде напълно готов. След като оризът е полуготов, той се отцежда и оставя настрана да се охлади.
Приготвяне на плънката
В голяма купа разбийте яйцата, докато станат гладка смес. Добавете киселото мляко, прясното мляко и малко олио (около 2-3 с.л.). Разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес.
Натрошете сиренето в яйчената смес. Към нея добавете сварения и охладен ориз. Разбъркайте добре всички съставки, така че оризът и сиренето да се разпределят равномерно.
Слагане на баницата
Вземете кора за баница и я поставете в намазнена тава. Всяка кора трябва да бъде намазана с масло или олио, за да не съхне по време на печенето.
На всяка 2-ра 3-та кора, разпределяйте равномерно от плънката. Процедурата се повтаря, докато корите и плънката се изчерпат. Завършете с няколко кори без плънка отгоре.
Преди печене, баницата се нарязва на парчета, за да може по-лесно да се изпече и да попие всички аромати.
Поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече около за 45 минути или докато стане златиста и хрупкава отгоре.
След като е готова, може да я намажете с разтопено масло, това ще придаде на баницата допълнителен вкус и ще направи корите още по-хрупкави. Готовата баница с ориз може да се поднесе с кисело мляко или айран.
Да ви е сладко!
Вариации на баница с ориз
- Баница с праз и ориз: В плънката може да добавите леко задушен праз, което ще придаде на баницата по-наситен и ароматен вкус.
- Баница с тиквички и ориз: За този вариант може да включите настъргани тиквички, които ще направят баницата още по-сочна.
- Постна баница с ориз: За постна версия на баницата, яйцата и сиренето могат да се заменят със зеленчуци, като гъби или спанак, което я прави идеална за постите или за хората, които избягват животинските продукти.
Съвети за приготвяне
- юа най-добър резултат използвайте тънки, фини кори. Те се пекат равномерно и придават на баницата хрупкавост.
- важно е оризът да не е преварен, за да запази своята текстура и да не се слепва.
- черният пипер или малко мащерка могат да добавят интересен аромат към класическата баница с ориз.
Родопския клин, другото име на тази баница е изключително вкусна и подходяща за всяко време на годината. Тя може да бъде приготвена по различни начини, като всяка вариация на рецептата придава различен вкус и текстура.
Виж още: