Баница с ориз – традиционна рецепта от родопската кухня

Тази баница с ориз е още едно от тези уникални и традиционни за родопската кухня тестени изделия - вариант на класическата баница, но по-различен. По-лека и ароматна е благодарение на ориза, който придава уникална текстура и вкус.
Рецептата е популярна в различни региони на България и често се приготвя като основно ястие или като част от празничната трапеза.

Ето как да приготвите традиционна баница с плънка от ориз и яйца и сирене, или както още се нарича родопски клин.

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1 ч.чаша ориз
  • 3 яйца
  • 200 г сирене
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 50 мл олио или масло (за мазане на корите)
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер (по желание)
  • масло за намазване за баницата отгоре

Как се прави баница с ориз

Оризът се измива обилно под студена вода, докато водата стане бистра. Това помага да се отстрани излишното нишесте и оризът да не се слепва по време на готвене.

В дълбока тенджера се добавя вода и се оставя да заври. Добавя се щипка сол и след като водата заври, се добавя измитият ориз. Оризът се готви около 10-15 минути, докато омекне, но не трябва да бъде напълно готов. След като оризът е полуготов, той се отцежда и оставя настрана да се охлади.

Приготвяне на плънката

В голяма купа разбийте яйцата, докато станат гладка смес. Добавете киселото мляко, прясното мляко и малко олио (около 2-3 с.л.). Разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес.

Натрошете сиренето в яйчената смес. Към нея добавете сварения и охладен ориз. Разбъркайте добре всички съставки, така че оризът и сиренето да се разпределят равномерно.

Слагане на баницата

Вземете кора за баница и я поставете в намазнена тава. Всяка кора трябва да бъде  намазана с масло или олио, за да не съхне по време на печенето.

На всяка 2-ра 3-та кора, разпределяйте равномерно от плънката. Процедурата се повтаря, докато корите и плънката се изчерпат. Завършете с няколко кори без плънка отгоре.

Преди печене, баницата се нарязва на парчета, за да може по-лесно да се изпече и да попие всички аромати.

Поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече около за 45 минути или докато стане златиста и хрупкава отгоре.

След като е готова, може да я намажете с разтопено масло, това ще придаде на баницата допълнителен вкус и ще направи корите още по-хрупкави. Готовата баница с ориз може да се поднесе с кисело мляко или айран.

Да ви е сладко!

Вариации на баница с ориз

  1. Баница с праз и ориз: В плънката може да добавите леко задушен праз, което ще придаде на баницата по-наситен и ароматен вкус.
  2. Баница с тиквички и ориз: За този вариант може да включите настъргани тиквички, които ще направят баницата още по-сочна.
  3. Постна баница с ориз: За постна версия на баницата, яйцата и сиренето могат да се заменят със зеленчуци, като гъби или спанак, което я прави идеална за постите или за хората, които избягват животинските продукти.

Съвети за приготвяне

  • юа най-добър резултат използвайте тънки, фини кори. Те се пекат равномерно и придават на баницата хрупкавост.
  • важно е оризът да не е преварен, за да запази своята текстура и да не се слепва.
  • черният пипер или малко мащерка могат да добавят интересен аромат към класическата баница с ориз.

Родопския клин, другото име на тази баница е изключително вкусна и подходяща за всяко време на годината. Тя може да бъде приготвена по различни начини, като всяка вариация на рецептата придава различен вкус и текстура.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име