НачалоРецептиПечиваБаница с праз и...

Баница с праз и късмети от дрянови пъпки (зелник с праз лук)

Тази баница с праз няма равна на себе си, както по вкус, така и по символика, която по традиция свързваме с новата година, новия късмет и добрата поличба.

Времето си взима своето, битът на българина се променя, но има някои останали привички от стари времена, за които хората израснали с тях си спомнят с умиление, както и тези на които им е предадено като традиция.

Едно то тези неща са имено дряновите пъпки, които се кършат от Дряновия храст, преброяват се и се слагат увити в хартийка в новогодишната баница, от която всеки си взема парче и с нетърпение поглежда късмета си за новата година.

Баница с праз и новогодишни късмети

Различното при тази баница е, че се прави от 1 по-дебела кори и 3 малко по-тънки, като всяка от трите тънки кори се получава от 3 още по-тънки. По този начин се получава „по-въздушна“ и пухкавa консистенция.

Необходими продукти за баницата

  • 600 гр. брашно;
  • 240 мл вода;
  • 250 гр олио или друга мазнина;
  • сол на вкус.

Плънка за многолистна баница с праз

  • 800 гр. праз лук;
  • 300 гр сирене;
  • 30 гр брашно;
  • 2 пресни яйца.

Как се прави баница с праз

От продуктите по-горе замесват тесто, което разделяте на две половини, като едната половина разделяте на още три части. Най-напред разточвате от големия къс дебела около 4 мм кора, която срязвате като слънце с 6 или 8 лъча, но не до края, а оставяте център с диаметър около 15см.

Получените отделни парчета прегъвате към средата едно върху друго, като всяко второ парче се маже с масло и  притискате с пръсти, за да се слепят. Притискат се с пръсти за да се слепят, и наново се разточва кора, но този път с дебелина 2 мм.

Останалите три къса тесто разделяте на още три парчета, или да се получат общо 9 кори. От тях разточвате малки питки с диаметър около 10 см, намазват се с масло и се слепват по три заедно.

От така слепените питки разточвате три големи кори. Тавата, в която ще печете вашата баница с праз, се намазва добре с масло и се покрива с първата дебела кора, по начин че краищата и да стърчат с около 10 см  от ръба на тавата.

Намазва се масло, като върху нея слагате една от трите по-тънки кори. Без да излиза извън тавата, отново намазвате с разтопено масло и върху нея се разпръсква приготвената плънка от праз и другите продукти, така че около 10см  преди борда на тавата да няма от плънката.

Последната кора се намазва с масло и последователно се слагат втората и третата тънки кори, като всяка се намазва с масло. В празното място около тавата поръсвате останалото натрошено сирене, слагате предварително напоравените късмети от дрянови пъпки увити във фолио оформяте хубав борд .

Почти е готово, остава да набодете на няколко места вашата баница с праз и да  намажете отново обилно с масло, като внимавате в краищата да има повече. Печете на умерената (около 180 градуса) или до готовност на баницата.

Прегледайте и другите ни подходящи предложения за баница по-долу:

Вита баница с готови кори

Тиквеник от тиква цигулка

Баница с късмети

За късметите от дрян на новогодишната баница:

Ще в и е нужен клон или няколко клонки от дрян, з ада може да отчупите различен по брой малки отделения от клончето с пъпки. Наименувате си всяко от тях , на какъв късмет да отговаря, като мързела е клонка без пъпки. Завивате ги добре и ги поставяте в баницата, по такъв начин, че след разрязване на всеки присъстващ да се падне по един късмет. Най-често срещаните късмети, които се записват са: къща, здраве, любов, работа, мързел, пари, учение, бебе, сватба, пътуване и др.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...