Рецепта за банички с готови кори! Трудно е да си извъртим езика и да излъжем, че баничките са една от любимите закуски на българина. Да не говорим, че преди 20-30 години, те често бяха и единствените по закусвалните, заедно с рогчета със сирене и тутманик. И макар днес вече да има изобилие от варианти за закуска, баничките са нещо, на което малко хора могат да устоят.
Най-вкусни стават когато са домашно приготвени, но има и варианти как да направите хрупкави и вкусни банички с готови кори, без значение, дали ще ги отрежете на триъгълни, дълги или пък мини банички. Стига да ги направите и опечете на фурна както трябва, баничките с тънки или точени купешки кори, сиренце, яйца и кисело мляко могат да бъдат перфектната закуска.
Днес ще в представим една бърза и лесна рецепта за банички, които се навиват на руло, редят се в тавата и после се разрязват, който както желае.
Рецепта за банички с готови кори
Ако обичате баничките по-хрупкави, то вземете фини кори. Те прегарят повече при печене и почти се натрошават при отхапване. Но може и да направите също толкова сполучливи банички дори с кръгли точени кори. Ето и необходимите продукти, които както се досещате са:
- 1 пакет готови кори за баница;
- 5 яйца;
- 300 гр сирене (ние слагаме овче за по-наситен вкус);
- 1/2 кофичка кисело мляко;
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат ( за да бухнат леко);
- масло за намазване (около 100 гр разтопено масло);
- олио за поръсване върху корите.
Как да приготвим баничките от готови кори
В подходяща купа счуквате яйцата, добавяте киселото мляко заедно с половин лъжичка сода бикарбонат и разбивате добре сместа.
В отделна купа си натрошавате сиренето, за да ви е готово, когато ще го поръсвате. Някои го слагат заедно в купата с яйцата, но ние предпочитаме да го ръсим поотделно. Така вкусът на сиренето в баничките се запазва повече.
Трябва да се получи хубаво разбита хомогенна смес като тази на снимката.
Може да загреете фурната на 180 градуса с вентилатор за да е готова, когато приключите с подготовката.
В купичка си натрошавате сиренето. Без да правим реклама, ползваме овче сирене от с. Сигмен. Изобщо няма овчи мирис, много е вкусно и достатъчно мазно за баничките.
Вземате първата кора, разстилате я на плота и правите кръгче с бутилка олио. След това поръсвате от яйчената смес с киселото мляко и содата и накрая добавяте натрошено сирене.
Трябва да се получи нещо като на снимката по-горе. Навивате внимателно кората на руло и я слагате на ред първи в тавата 🙂
Повтаряте това докато ви свършат корите. Следва да затопите маслото, приблизително 80-100 гр краве масло трябва да са достатъчни.
С него намазвате добре всички завили рула и слагате във фурната да се пече на 180 градуса с пуснат вентилатор.
След около 40 минути или до златист цвят, вашите великолепни банички с готови кори трябва да са готови. Изваждате от фурната, напръсквате с малко вода, оставяте я да си „обиколи нивата“ и нарязвате.
Може да нарежете на малки мини банички, на по-дълги или дори на триъгълници. Някои бързат да направят това още преди да са сложили баничките да се пекат, но ви препоръчваме да не бързате. Рискувате да изтече част от плънката на мястото на срязването.
Оттук нататък и сами знаете. С кисело мляко или с айран, на който както му е сладко, с тези хрупкави банички, денят просто потръгва в правилната посока.
Успех!
Разгледайте и другите ни рецепти за баници и тутманици по-долу.