Бански старец

Бански старец е традиционен български сурово-сушен деликатес, типичен за региона на Банско, Разлог и околните планински райони. Продуктът се приготвя от свинско месо и сланина, подправени с кимион, сол и черен пипер.

Процесът на приготвяне включва нарязване на месото на тънки ивици и овкусяване, след което сместа се пълни в свинско черво или шкембе.

Така оформеният продукт се притиска и суши в проветриви помещения за продължителен период, обикновено през студените месеци, което допринася за уникалния му вкус и аромат.

Тази рецепта е идеална за семейни събирания и празници, а също така е перфектна за онези, които обичат домашно приготвените суджуци, мезета и всички други подобни месни деликатеси.

Рецепта за Бански старец

Може да се опитате да приготвите мезето, но не размествайте думите в наименованието на деликатеса 😉

Необходими продукти

  • 2 кг месо от свинско месо
  • 2 кг свинско нетлъсто месо
  • сърце и бъбреци от едно животно
  • 90 гр. сол;
  • 5 гр. селитра;
  • 10 гр. захар;
  • 20 гр. черен пипер;
  • 15 гр. чубрица;
  • 15 гр. червен пипер;
  • 10 гр. джинджифил (исиот);
  • 5 гр. чеснов лук.

Начин на приготвяне

Сварете свинската глава, след което отделете месото и го нарежете на кубчета (около 2-3 см). По същия начин нарежете сърцето и бъбреците.

В голяма купа смесете нарязаните меса със солта, селитрата, захарта и избраните подправки и разбъркайте добре, за да се овкуси равномерно.

Напълнете сместа в свинско шкембе (стомах) или мехур, след което го завържете добре. Поставете напълнения бански старец в съд да се вари в продължение на 2 часа при около 80 градуса по целзий.

За да предотвратите залепване, поставете решетка на дъното на съда. По време на варенето прободете обвивката с игла, за да излезе въздухът.

След като старецът е сварен, го извадете и пресовайте между дъски с тежести за 1-2 денонощия.

След пресоване, деликатеса може да се консумира, ако се съхранява в хладилник, ще издържи до 2 месеца.

Прегледайте още: Рецепта за горнооряховски суджук

Предистория за банския старец

Историята на Бански старец датира от времето на Възраждането, когато в Банско и други пирински региони жителите приготвяли месни деликатеси предимно за зимата. Сушенето на месо е било основен метод за запазване на храната при суровите зимни условия. Традицията е предавана през поколенията, като автентичната рецепта е съхранена до днес и остава популярна не само в региона, но и в цяла България.

Приготвянето на Бански старец изисква търпение и внимание към детайлите, тъй като продуктът зрее бавно, а по този начин се развива богатият му ароматен профил, характерен за сурово-сушените колбаси.

Днес банския старец е широко разпространен в търговската мрежа и може да бъде намерен в различни разфасовки, но за най-добър резултат се препоръчва да бъде опитан, когато е приготвен по традиционния начин в региона на Банско.

Старец по „бански“ е ястие, което съчетава традиция и съвременни вкусове. Тази рецепта е лесна, но изисква време и търпение, за да се насладите на автентичния вкус на българската кухня. Поднесете с пресен хляб и чаша червено вино, за пълен завършек. Не пропускайте да се насладите на това вкусно ястие с близки и приятели!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано