Безквасен хляб за Бъдни вечер-лесен, вкусен хляб, с който ще спазите традициите и ще нагостите най-скъпите си хора. За тази рецепта, естествено се досещате, не са ни необходими мая, мляко дори и сода.
Безквасен хляб
Този хляб за Бъдни вечер, без мая, е идеален, ако спазвате църковните празници и пости или просто се придържате към обичаите и традициите. Нещо повече, този хляб, без квас, се приготвя много бързо и лесно, и ще е готов само за 20 минути. Всичко, което ви е необходимо е пълнозърнесто брашно, вода и сол.
Така че, ако търсите рецепта за вкусен безквасен хляб за Бъдни вечер, запазете с отметка страницата, за да ви е под ръка, когато ви потрябва.
Продукти за безквасен хляб
- брашно (пълнозърнесто, бяло или 50/50 по ваш избор);
- вода;
- сол.
Начин на приготвяне
В подходяща купа смесете брашното и солта, и добавяйте постепенно вода. Месете с бързи и твърди движения около 3 минути или докато получите гладко и еластично тесто. Ако тестото е лепкаво, добавете още брашно към него.
Не оставяйте тестото да почива, а веднага направете 4 топки от него и ги разточете на тънки дискове. Надупчете питките с вилица (5-6 пъти всяка) и ги подредете в тава върху хартия за печене. Печете на 200 градуса докато се получи златист загар.
Извадете безквасения хляб от фурната и го сервирайте още, докато е топъл. Може да го съхранявате в найлонов плик на стайна температура до 3 дни.
Успех!
Тази рецепта за безквасен хляб е подходяща не само за бъдни вечер, но и за празника на безквасните хлябове.
Разгледайте и другите ни предложения за содена питка с кисело мляко и яйца и сушени пълнени чушки с боб за Бъдни вечер.