Боб по манастирски – едно традиционно ястие, което голяма част от българите слагат на трапезата в навечерието на Бъдни вечер. Разновидности варират от боб чорба, боб яхния, боб и други, като вариантите са много, а вие ще изберете, този който на вас ви допада най-много.
Боб по манастирски
Днес сме ви приготвили една чудесна, изпитана във времето рецепта за боб яхния, която да приготвите за Бъдни вечер или по друг повод.
Продукти и подправки за боб по манастирски
- 400 гр. стар боб;
- 1 глава лук;
- 1 червена пиперка;
- 1 червена люта чушка;
- 150 гр. настъргани домати;
- 1 морков;
- сол;
- 1 с.л. червен пипер (равна);
- джоджен;
- 100 мл. олио;
- 2 с.л. брашно.
Начин на приготвяне
Сварете боба до готовност, като смените 1или 2 пъти водата в която ври. Към сварения боб сложете нарязаните на ситно лук, червената пиперка, лютата чушка и моркова. Варете 5-7 минути и прибавете доматите. Гответе още 10 минути и прибавете сол на вкус и джоджен. Проверете морковите дали са сварени.
В отделен тиган сложете мазнината да загрее и запържете червения пипер и брашното за 30 секунди, като внимавате да не почернеят. Извадете с помощта на черпак от бульона в които вряха боба и зеленчуците и прибавете по малко към запръжката.
Сложете 2-3 черпака бульон. След това с непрекъснато бъркане прибавете запръжката към боба. Варете още пет минути и свалете от котлона. Поднесете боб яхнията топла с домашно приготвен хляб.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за боб по манастирски ви е допаднала, прегледайте и другите ни предложения за постни пълнени чушки капия и содена питка за Бъдни вечер.