Боб с кисело зеле в тенджера – вкусно лесно ястие, подходящо за студеното време. С настъпването на зимата в почти всеки дом може да се намери кисело зеле, с което може да си приготвим вкусен и апетитен боб със зеле. Не е трудоемко за приготвяне, а в същото време е здравословна и питателна грана.
Бобът, заедно с оризът са от тези култури, които изключително добре се напасват с ферментирало зеле, което придава така желаната киселинност на храната, а фасулът ценни въглехидрати и белтъчини.
Боб с кисело зеле в тенджера
Не се сещаме за човек, който не обича да си похапва вкусен боб с кисело зеле, идеално ястие за зимните вечери. Ето и нашата рецепта за приготвянето му, която никак не е сложна, даже точно обратното.
Продукти и съставки за бял фасул с кисело зеле
- 700 гр. кисело зеле;
- 200 гр. сварен зрял фасул (може и готов буркан уврял боб);
- 1 средна глава лук;
- растителна мазнина (около 50 мл).
- малки червени чушки (пиперки);
- червен пипер;
- ким.
Ето как да направите вкусен боб с кисело зеле
Бобът се вари с малко лук до пълно омекване. Междувременно нарязвате зелето на дребно и го задушвате в част от мазнината до пълното му омекване.
Запържвате останалия лук в мазнината и прибавяте вече сварения фасул, червен пипер, задушеното кисело зеле и по подправки. В тази рецепта се използва ким и малки средно люти чушки, които може да сложите или не, по ваша преценка.
Подправяте със сол на вкус и всичко това оставяте да къкри за около 15-20 минути.
Bon appétit!
Ако нашата рецепта за Боб с кисело зеле в тенджера ви е харесала, прегледайте друго страхотно предложение, но този път с месо: Свински джолан на фурна с кисело зеле
Не пропускайте и тази рецепта за вкусни сарми с листа от кисело зеле, кайма и ориз.