Необходими съставки:
- 250 гр зрял боб
- 500 гр кисело зеле, нарязано на ситно
- 1 стрък праз лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 сушена червена чушка (по желание)
- 2-3 с.л. олио или свинска мас
- 1 ч.л. червен пипер
- 2-3 стръка крива мерудия
- сол и черен пипер на вкус
Как се прави боб с кисело зеле
При приготвянето на боб с кисело зеле е най-добре бобът да се накисне в студена вода от вечерта, за да омекне и да се намали времето за варене. Накисването също така помага за по-лесното усвояване на хранителните му вещества и намалява възможността за подуване.
На следващия ден бобът се измива и слага в тенджера със студена вода. Оставя се да заври, след което водата се изхвърля и бобът се изплаква. Тази процедура се повтаря два пъти, за да се отстранят нежелани вещества, които причиняват тежест в стомаха.
След като се прецеди за трети път, бобът се залива с чиста вода и се вари до почти пълна готовност, добавяйки сол и крива мерудия в последните 20 минути на варене. Това позволява бобът да поеме ароматите и подправките.
В отделна тенджера или дълбок тиган загрейте олиото или мас, след което добавете нарязания праз лук. Запържете го леко до омекване, а след това добавете и чесъна. Разбъркайте всичко, за да се смесят ароматите.
Нарязаното на ситно кисело зеле и червеният пипер се добавят, като запържвате, докато зелето поомекне. Ако използвате сушена червена чушка, добавете я в този момент за допълнителен аромат. Оставете зеленчуците да се задушат за около 10-15 минути, докато зелето омекне и поеме ароматите.
След като киселото зеле и зеленчуците са готови, добавете ги към полуготовия боб. Оставете ястието да къкри на слаб огън за около 30 минути, за да се смесят всички вкусове. Ако е необходимо, долейте вода, но ястието трябва да остане относително гъсто.
Ястието, боб с кисело зеле може да се сервира топло с домашен хляб и сушена пукана люта чушка. В някои краища на България боб със зеле се приготвя в гювеч, което придава допълнителен аромат и завършеност.
Тази рецепта е универсална и може да се приготви според предпочитанията на семейството, някои домакини добавят и малко сушени подправки като мащерка или целина за по-богат аромат.
Виж още: Боб по манастирски