Боб с кисело зеле

Боб с кисело зеле е традиционно наше ястие, което съчетава характерния вкус на киселото зеле с аромата на варения боб.

Тази манджа е изключително подходяща за зимните месеци, когато киселото зеле присъства в почти всеки дом и е богато на витамини и пробиотици.

Присъствието на боба го прави питателно, благодарение на високото съдържание на протеини и фибри, което засища и същевременно предлага традиционния вкус на нашата кухня.

Необходими съставки:

  • 250 гр зрял боб
  • 500 гр кисело зеле, нарязано на ситно
  • 1 стрък праз лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 сушена червена чушка (по желание)
  • 2-3 с.л. олио или свинска мас
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2-3 стръка крива мерудия
  • сол и черен пипер на вкус

Как се прави боб с кисело зеле

При приготвянето на боб с кисело зеле е най-добре бобът да се накисне в студена вода от вечерта, за да омекне и да се намали времето за варене. Накисването също така помага за по-лесното усвояване на хранителните му вещества и намалява възможността за подуване.

На следващия ден бобът се измива и слага в тенджера със студена вода. Оставя се да заври, след което водата се изхвърля и бобът се изплаква. Тази процедура се повтаря два пъти, за да се отстранят нежелани вещества, които причиняват тежест в стомаха.

След като се прецеди за трети път, бобът се залива с чиста вода и се вари до почти пълна готовност, добавяйки сол и крива мерудия в последните 20 минути на варене. Това позволява бобът да поеме ароматите и подправките.

В отделна тенджера или дълбок тиган загрейте олиото или мас, след което добавете нарязания праз лук. Запържете го леко до омекване, а след това добавете и чесъна. Разбъркайте всичко, за да се смесят ароматите.

Нарязаното на ситно кисело зеле и червеният пипер се добавят, като запържвате, докато зелето поомекне. Ако използвате сушена червена чушка, добавете я в този момент за допълнителен аромат. Оставете зеленчуците да се задушат за около 10-15 минути, докато зелето омекне и поеме ароматите.

След като киселото зеле и зеленчуците са готови, добавете ги към полуготовия боб. Оставете ястието да къкри на слаб огън за около 30 минути, за да се смесят всички вкусове. Ако е необходимо, долейте вода, но ястието трябва да остане относително гъсто.

Ястието, боб с кисело зеле може да се сервира топло с домашен хляб и сушена пукана люта чушка. В някои краища на България боб със зеле се приготвя в гювеч, което придава допълнителен аромат и завършеност.

Тази рецепта е универсална и може да се приготви според предпочитанията на семейството, някои домакини добавят и малко сушени подправки като мащерка или целина за по-богат аромат.

Виж още: Боб по манастирски

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано