Боб чорба по манастирски

Боб чорба по манастирски е едно ор предпочитаните ястия за Бъдни вечер или по време на пости.

Отделно в тези случаи, бобът приготвен по този начин е подходящ за всяко едно време от годината, но традиционно се приготвя най-често през есента и зимата.

Сред основните герои на празничната трапеза е бобът – една от най-древните и универсални храни, която носи усещане за уют и топлина.

Това ястие не само удовлетворява изискванията за постно меню, но също така носи символиката на семплота и духовност.

На Бъдни вечер, когато на трапезата обикновено има нечетен брой ястия, боб чорбата заема централно място, добавяйки дълбочина на вкусовете и същевременно напомняйки за корените на българските традиции.

Ето и необходимите продукти за боб чорба:

  • 250 гр. бял боб
  • 2 средни глави лук
  • 2 моркова
  • 2 домата или 200 мл доматено пюре
  • 3 с.л. олио или зехтин
  • прясно нарязан магданоз за поръсване
  • сол на вкус (първо опитайте готовата чорба)

Подправки за боб

  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • 1 червена чушка
  • 3-4 скилидки чесън
  • прясно нарязан магданоз за поръсване

Как се прави боб чорба по манастирски

Боб чорба по манастирски

Започнете с накисването на боба в студена вода за 8-10 часа или за една нощ. Това ще съкрати времето за варене и ще направи зърната по-меки. На следващия ден излейте водата, изплакнете боба и го сложете да ври в чиста вода. След като заври, сменете водата и продължете варенето на тих огън до полуготовност.

Докато бобът се вари, нарежете лука на ситно, морковите на кубчета, а чушката на ивички. Загрейте олиото в тиган и задушете лука и морковите, докато омекнат. Добавете чушката и червения пипер, като разбъркате добре, за да се смесят ароматите.

Добавете задушените зеленчуци към сварения боб. Настържете доматите или добавете доматеното пюре. Овкусете с джоджена и солта. Оставете чорбата да къкри на слаб огън още 20-30 минути, докато всички съставки се смесят и омекнат напълно.

Нарежете чесъна на ситно и го добавете към чорбата 5 минути преди да я свалите от огъня, за да придаде допълнителна свежест и аромат. Поръсете с прясно нарязан магданоз непосредствено преди сервиране.

Боб чорба по манастирски е семпла и същевременно наситена с вкусове супа, която е подходяща за празничната трапеза и носи не само наслада, но и напомня за ценностите на скромност, търпение и уважение към ближните и природата.

Приготвянето ѝ е ритуал, който ни връща към корените ни и ни кара да оценим богатството на българската кухня. Затова, когато се съберете с близките си на този специален празник, не забравяйте да включите боб чорба по манастирски в менюто си.

Виж още:

Препоръчано