Това ястие не само удовлетворява изискванията за постно меню, но също така носи символиката на семплота и духовност.
На Бъдни вечер, когато на трапезата обикновено има нечетен брой ястия, боб чорбата заема централно място, добавяйки дълбочина на вкусовете и същевременно напомняйки за корените на българските традиции.
Ето и необходимите продукти за боб чорба:
- 250 гр. бял боб
- 2 средни глави лук
- 2 моркова
- 2 домата или 200 мл доматено пюре
- 3 с.л. олио или зехтин
- прясно нарязан магданоз за поръсване
- сол на вкус (първо опитайте готовата чорба)
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сух джоджен
- 1 червена чушка
- 3-4 скилидки чесън
- прясно нарязан магданоз за поръсване
Как се прави боб чорба по манастирски
Започнете с накисването на боба в студена вода за 8-10 часа или за една нощ. Това ще съкрати времето за варене и ще направи зърната по-меки. На следващия ден излейте водата, изплакнете боба и го сложете да ври в чиста вода. След като заври, сменете водата и продължете варенето на тих огън до полуготовност.
Докато бобът се вари, нарежете лука на ситно, морковите на кубчета, а чушката на ивички. Загрейте олиото в тиган и задушете лука и морковите, докато омекнат. Добавете чушката и червения пипер, като разбъркате добре, за да се смесят ароматите.
Добавете задушените зеленчуци към сварения боб. Настържете доматите или добавете доматеното пюре. Овкусете с джоджена и солта. Оставете чорбата да къкри на слаб огън още 20-30 минути, докато всички съставки се смесят и омекнат напълно.
Нарежете чесъна на ситно и го добавете към чорбата 5 минути преди да я свалите от огъня, за да придаде допълнителна свежест и аромат. Поръсете с прясно нарязан магданоз непосредствено преди сервиране.
Боб чорба по манастирски е семпла и същевременно наситена с вкусове супа, която е подходяща за празничната трапеза и носи не само наслада, но и напомня за ценностите на скромност, търпение и уважение към ближните и природата.
Приготвянето ѝ е ритуал, който ни връща към корените ни и ни кара да оценим богатството на българската кухня. Затова, когато се съберете с близките си на този специален празник, не забравяйте да включите боб чорба по манастирски в менюто си.
Виж още: