Боб яхния – цели поколения са сядали на масата с това емблематично за балканите ястие и за българския народ. Икономично, вкусно, лесно за приготвяне и не на последно място питателно и пълно с полезни хранителни вещества. За разлика от чорбата, боб яхнията е по-гъста, което автоматично я класифицира към основните ястия.
Едва ли има някой който да не харесва тази типична за народа ни манджа. След като се сготви може да се добави препечен суджук, наденица или друг вид салам. Върви с люта чушка и какво ли още не.
Бял боб яхния
Боб яхнията може да се приготви и от зелен боб, получава се също толкова добре, стига да му е сезона. Но следващата рецепта е за яхния от бял боб.
Необходими продукти
- 300 гр бял боб;
- 60 гр растителна мазнина (олио);
- 15 гр брашно;
- 100 гр доматено пюре;
- 1 глава лук;
- 2 големи моркова (настъргани);
- целина;
- червен пипер;
- джоджен;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
За да приготвите наистина вкусен боб, който да не натоварва корема ви след храна е нужно бобът да се накисне още предната вечер. Така той ще уври по-добре и ще се образуват по-малко газове в стомаха и червата.
В подходяща тенджера слагате боба да ври заедно с целината и задължително сменяте първата вода. Когато е поуврял добавяте и морковите и оставяте на котлона до пълното увиране на боба.
След като бобът е уврял за да се превърне в прекрасна боб яхния идва наред запръжката. Тя се приготвя по следния начин.
Нарязвате главата лук на ситно и запържвате до златисто в мазнината. Добавяте брашното и отново запържвате до златист цвят, след което добавяте доматеното пюре. След като му изври водата идва ред и на червения пипер. Разбърквате и добавяте малко бульон от белия боб в който е врял. Когато разредим запръжката достатъчно, я прибавяте към тенджерата с боба и слагате сол на вкус.
Така бобът ври още около 10 минути да се сгъсти и се поръсва с джоджен.
Зелен боб яхния
Необходими продукти
- 800 г пресен зелен фасул;
- 1-2 с. л. брашно;
- 3 моркова;
- 3 домата;
- червен пипер;
- олио;
- 5 скилидки чесън;
- 1 глава лук;
- копър;
- магданоз;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Как да направите зелен боб яхния
Измивате и почиствате зеления заедно с морковите. Доматите се настъргват. Лукът тежите на полукръгове, а чесъна нарязвате на ситно. Следва да запържите лукът в мазнината и да добавите морковите и чесънът. Бъркате няколко минутки и слагате половин супена лъжица червен пипер и доматите.
Разбърквате добре, слагате зеления боб и наливате няколко чаши вода, колкото да покриете всичко в тенджерата.
Така се оставя на умерен огън на котлона да се готви за около 30-40 минути или до готовност на боб яхнията. Овкусявате със черен пипер и сол на вкус.
За приготвяне на запръжката, така че да се получи вкусна боб яхния запичате брашно (1 голяма супена лъжица) на сух тиган, добавяте малко водичка и го връщате към тенджерата с бобът като разбърквате от време на време докато яхнията се сгъсти.
Най-накрая прибавят за аромат по желание магданоз, копър или и двете.
Да ви е сладко!
Боб яхния с наденица
Боб яхния с наденица или със суджук се приготвя по същи начин както първата рецепта. Разликата е, че когато правите запръжката, нарязвате на малки парчета наденицата или суджукът и запържвате и тях преди да сложите брашното.
След като върнете запръжката заедно с наденицата при бобът, готвите още 10-15 минути за да се досготви и самата наденица или суджукът.
Разгледайте и други предложения за рецепти с боб: