Богат Тутманик

Ако обичате баница, мекици и милинки, то няма как да не харесвате и емблематичния български тутманик. Тази рецепта е точно за това тестено изделие, с тази разлика, че тутманика е пищен, вкусен, дели се на конци като козунак и е много богат освен на вкус и на продукти.

Така че бъдете сигурни, че ще останете доволни от крайния резултат. Тук съставките не се щадят, идеята е да направите толкова изпълнен и наситен на вкусове тутманик, който ще ви държи сити чак до вечерта, а вкусът му ще запомните още дълго време.

Рецепта за тутманик с яйца, сирене и много масло

Както се подразбира, тук ще ви трябват малко повече, като количество от обичайните съставки. За намазване между листите ще ползваме отново масло вместо олио, така че ще трябва да имате едно пакетче от 250 гр. Ето и необходимите съставки.

тутманик

Необходими продукти

  • 600 г брашно;
  • 350 г пълномаслено овче сирене (може и краве);
  • 300 гр кисело мляко;
  • 250 гр масло;
  • 50 мл прясно мляко;
  • 6 яйца (отделя се 1 жълтък за намазване);
  • 1 жълтък;
  • 40 мл олио;
  • 20 гр мека мая (жива, в краен случай суха);
  • сусам за повъсване;
  • 2-3 щипки захар;
  • 1-2 щипки сол.

Как се прави пищен Тутманик

Първо си приготвяте прясното мляко, което трябва да е леко хладно но не и директно извадено от хладилник и разтваряте в него маята. Слагате 2-3 щипки захар и около 1-2 супени лъжици от брашното, след което го отделяте настрани на шупне и да се надигне леко.

пълнени мекици от пияно тесто

През това време вземате брашното, добавяте към него 1 чаена лъжичка сол и го пресявате през фино ситно. Този процес е задължителен за да се получи пухкав тутманик, тъй като между брашното ще влезе въздух при пресяването и то ще стане по-ефирно.

Слагате го в подходяща купа и правите кладенче по средата му, в което чуквате 2 от яйцата, добавяте малко повече от половин кофичка кисело мляко и прибавяте вече шупналата мая, която сте подготвили в стъпката по-горе.

Разбърквате всичко това добре, докато се получи меко и еластично тесто, което не лепне и разпределяте на 3 големи топки, които оставяте на страни на топло място да  се надигнат и да удвоят обема си за около 50-60 минути.

тутманик

През това време си приготвяте плънката  за тутманика, която е от много сирене, яйца и масло. Тук сме ползвали овче сирене, харесваме го и вкусът става още по-богат.

Тя се прави по следния начин: разтопявате маслото, половината от него слагате при  сиренето, което натрошавате с пръсти. Чуквате при него и три яйца и разбърквате.

След като тестото е удвоило обема си, от всяка топка разточвате по една голяма кора.

кори за тутманик

Намазвате я богато с масло и поръсвате от приготвената плънка с яйца и сирене. Разточвате и втората кора, която слагате върху първата, а върху третата кора не слагате плънка, а само намазвате с масло. Така получените кори една върху друга притискате леко по краищата и разделяте на 6 равни топки. Така получените топки разтегляте малко, да се оформят подобно на кебапче и навивате в тава подобно на баница, като оставяте малко разстояние между тях.

Оставяте настрани за около половин час да се надигнат още малко. Намазвате с предварително отделения жълтък, поръсвате със сусам и печете във фурна на 190-200 градуса за около половин час или до готовност.

тутманик

Да ви е вкусен сладък и богат на вкус и вашия тутманик!

Бърза вита баница с готови кори – мързелива, но вкусна

Още вкуснотии от Тами: Тиквена баница по наша рецепта

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано