Борш супа: здравословна руска супа

Борш супа е една от най-обичаните супи, които се приготвят в руската кухня. Боршът най-често се свързва със своя ярка червен цвят, който се получава от основната му съставка - червено цвекло.

Подходяща за зимните месеци, борш супата е традиционен избор за много семейства в Русия, Украйна и други славянски страни. Въпреки че всяка страна има своите вариации на рецептата, основните и съставки остават почти неизменими.

Ако искате да се насладите на леко предястие, което не само е свежо, но и богато на полезни витамини и минерали, то тази борш супа е точно това, от което се нуждаете.

Необходими продукти за борш супа:

  • 1 средна глава червено цвекло
  • 1 картоф
  • 1 морков
  • 1/4 глава зеле
  • 1 голяма глава лук
    2 скилидки чесън
  • 1,5 л месен или зеленчуков бульон
  • 2 с.л. олио
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. оцет
  • 1 дафинов лист
  • 3 с.л. заквасена сметана (за гарниране)
  • пресен копър за украса
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне за борш супа

Първо започнете като обелите и нарежете цвеклото, моркова и картофа на кубчета, а зелето на тънки ивици (може и цвеклото да нарежете на ивици, вместо на кубчета). Лукът нарежете на ситно, а чесънът на още по-ситно. Така нарязани зеленчуците ще се сварят в бульона много по равномерно и бързо.

След това в голяма тенджера, загрейте олиото на умерена температура. В нея започнете да запържвате лука за около 2-3 минути, докато стане прозрачен и ароматен.

След това към него добавете настърганите моркови и цвекло, като запържите всичко в тенджерата заедно за още 5-6 минути. Разбърквайте ги периодично, за да може да се  комбинират всички аромати.

След като са се запържили зеленчуците, добавете към тях в тенджерата бульона, който може да бъде месен или зеленчуков, в зависимост от предпочитанията ви. Към бульона добавете и нарязаните картофи, дафиновия лист, солта, черния пипер, захарта и оцета. Така оставете супата да ври на среден огън за около 30 минути, като я разбърквате от време на време.

Добавете и доматеното пюре към супата. То ще придаде по-голяма дълбочина на вкуса, като леко я обогати със сладка киселинност. Така оставете всичко да къкри за още 10 минути.

През последните 5 минути на готвенето, не забравяйте да добавите и нарязания чесън към супата, който ще придаде на борша характерния за него пикантен аромат.

Когато вашата борш супа е готова, може да я поднесете докато е още гореща гарнирана със заквасена сметана.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано