Ако искате да се насладите на леко предястие, което не само е свежо, но и богато на полезни витамини и минерали, то тази борш супа е точно това, от което се нуждаете.
Необходими продукти за борш супа:
- 1 средна глава червено цвекло
- 1 картоф
- 1 морков
- 1/4 глава зеле
- 1 голяма глава лук
2 скилидки чесън - 1,5 л месен или зеленчуков бульон
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. оцет
- 1 дафинов лист
- 3 с.л. заквасена сметана (за гарниране)
- пресен копър за украса
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне за борш супа
Първо започнете като обелите и нарежете цвеклото, моркова и картофа на кубчета, а зелето на тънки ивици (може и цвеклото да нарежете на ивици, вместо на кубчета). Лукът нарежете на ситно, а чесънът на още по-ситно. Така нарязани зеленчуците ще се сварят в бульона много по равномерно и бързо.
След това в голяма тенджера, загрейте олиото на умерена температура. В нея започнете да запържвате лука за около 2-3 минути, докато стане прозрачен и ароматен.
След това към него добавете настърганите моркови и цвекло, като запържите всичко в тенджерата заедно за още 5-6 минути. Разбърквайте ги периодично, за да може да се комбинират всички аромати.
След като са се запържили зеленчуците, добавете към тях в тенджерата бульона, който може да бъде месен или зеленчуков, в зависимост от предпочитанията ви. Към бульона добавете и нарязаните картофи, дафиновия лист, солта, черния пипер, захарта и оцета. Така оставете супата да ври на среден огън за около 30 минути, като я разбърквате от време на време.
Добавете и доматеното пюре към супата. То ще придаде по-голяма дълбочина на вкуса, като леко я обогати със сладка киселинност. Така оставете всичко да къкри за още 10 минути.
През последните 5 минути на готвенето, не забравяйте да добавите и нарязания чесън към супата, който ще придаде на борша характерния за него пикантен аромат.
Когато вашата борш супа е готова, може да я поднесете докато е още гореща гарнирана със заквасена сметана.
Да ви е сладко!
Виж още: