НачалоЗа домаБоя за дрехи -...

Боя за дрехи – видове, от къде и каква боя да вземем?

Боядисването на дрехите обикновено се случва по време на процеса на производство на текстил, докато се произвежда тъканта, но много от нас искат да променят цвета за което ни е нужна именно боя а дрехи.

За да промените цвета на дреха, която вече сте закупили  може да направите лесно и у дома. Боите за тъкани и дрехи, вълшебната съставка наречена боя за дрехи, се предлагат в магазините навсякъде. Но каква боя за дрехи да купim? Нека проверим различните налични бои за тъкани.

Малко повече за боите за дрехи

Текстилните бои са били известни още в бронзовата епоха. Ако сравним това с 21-ви век, те представляват важен сегмент от целия бизнес със специални химикали. Боите, които се използват в текстилната промишленост, сега са предимно синтетични. Те се извличат предимно от два източника, а именно въглищен катран и междинни продукти на петролна основа.

Тези багрила се предлагат на пазара като прахове, гранули, пасти или течни дисперсии. Концентрациите на активните съставки обикновено варират от 20 до 80 процента. Сега те се характеризират като нови бои и редовно се разработват за посрещане на изискванията на новите технологии, новите видове тъкани, детергентите.

С бързата промяна на продуктовия профил на текстилната промишленост, от скъпи памучни тъкани до издръжливи и гъвкави синтетични влакна, моделът на потребление на бои за текстил също преминава през бързи промени. Днес полиестерите съставляват основна част от потреблението на бои. Съответно, дисперсните бои, които се използват в полиестерите, също се очаква да растат с по-бързи темпове.

Боя за дрехи – какви видове има?

Киселинна боя за дрехи

Това е водоразтворимо анионно багрило и обикновено се използва за боядисване на протеинови тъкани, вълнени тъкани, кашмир и коприна. Изкуствени тъкани като полиестер, найлон, коприна, акрил също могат да бъдат боядисани с киселинни бои. Знайте обаче ,че цветът може да изчезне след няколко измивания с тази боя за дрехи. Не се използва върху памучни тъкани. Това е много безопасна боя дрехи за употреба дори у дома.

Азойска (Azoic) боя за тъкани и дрехи

Тази боя за тъкмани се използва за боядисване на памучни тъкани и дори за печат върху памук. Използва се и за боядисване на коприна и вълна.

Дисперсна боя за тъкани

Тази боя за текстил се използва за боядисване на синтетични тъкани като полиестер, найлоновии други. Не се отмива бързо и е подходяща за трайно боядисване на синтетични тъкани. Подходящ е като боя за черни дрехи, но не само.

Тази група бои получава името си от факта, че приложението се извършва във водни дисперсии. Дисперсните бои се дефинират като багрила, които са слабо разтворими във вода и са съществени за няколко хидрофобни влакна. При боядисване във водна среда, поне в началния етап на процеса на боядисване, преминаването на багрилото във влакното става от силно разреден воден разтвор и този преход се подновява чрез непрекъснатото разтваряне на частиците на багрилото в суспензия.

Водата разтваря много малки количества багрило в мономолекулна форма. Тъй като дисперсните багрила са нейонни органични съединения, те често имат ниско молекулно тегло и много от тях се сублимират с топлина. По този начин може да се осъществи и боядисване с помощта на изпаренията на багрилото. Това свойство на дисперсните багрила е в основата на много процеси на боядисване. Процесът на импрегниране и процесите на печат чрез пренос на топлина са някои от тези процеси. Основната област на използване на дисперсни багрила е оцветяването на целулозен ацетат и полиестерни влакна.

Морилни бои

Тази боя може да се използва за боядисване на тъкани като полиестер, найлон, коприна, акрилна вълна и коприна. Отлично сцепление на цвета. Но не толкова ярки, колкото киселинните багрила.

Реактивни бои за памучни дрехи

Това е най-предпочитаната боя. Тя се използва за боядисване на протеинови влакна като вълна, коприна, всички целулозни влакна, като памук, коприна, коноп, лен и др. Придава хубави ярки цветове, които издържат дълго време. Това е скъпа боя в сравнение с други бои за текстил.

Те са багрила, реагират за да образуват ковалентни връзки с текстилния материал. Тъй като реактивната група в тяхната структура може да реагира с видове влакна като памук, вълна, коприна, полиамид, те могат да се използват за боядисване надрехи от естествени влакна.

Сярни багрила за дрехи

Тази боя за текстил обикновено се използва за боядисване на памучни тъкани и други естествени и изкуствени целулозни влакна. Сярните багрила дават предимно матови цветове, но са много евтини. Използва се и за печат.

Боя за памук и целулозни тъкани

Използва се за боядисване на памучни и целулозни тъкани. Боята е неразтворима във вода, но стават разтворима по време на процеса на смесване във ваната, който може да бъде сложен. Цветът не се отмива бързо. Багренето с индиго е пример за багрене във вана. Тези бои са за производствени цели и не стават за домашни потреби.

Естествена боя за тъкани

Тоз вид се отнасят за бои, получени от растения, безгръбначни или минерали. Повечето от използваните естествени багрила са растителни багрила, извлечени от корени, листа, кори, стволове и плодове. Обикновено се използва за боядисване на естествени тъкани.

За удобство всички горепосочени бои могат да бъдат обединени в три категории, а именно:

  • Багрила за целулозни влакна;
  • Багрила за протеинови влакна;
  • Багрила за синтетични влакна.

Къде се продава боя за дрехи?

Боя за дрехи може да намерите в следните онлайн и физически магазини:

  • Бои Simplicol
  • Слънчоглед
  • Емаг
  • ArtServiceBG
  • Mr.Bricolage

И наистина вече днес списък е голям, такаче няма нъжда да продължаваме надолу.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...