НачалоЗдравеБоя за коса без...

Боя за коса без амоняк – истината за продуктите за боядисване

Боя за коса без амоняк и истината за боите за оцветяване на косата – повече от половината жени на планетата са прибягвали поне веднъж към процедури за боядисване, а много от тях правят това редовно. Следователно въпросът за безопасността при използването на боя за коса е изключително важен.

В момента се смята, че продуктите на базата на амоняк са най-опасни, поради което продуктите за боядисване на коса без амоняк бързо набират популярност. Дадена боя за коса без амоняк, определено има някои предимства, но истината е, че всички химикали, използвани в боите за коса, са вредни до известна степен. Ето защо, ако искате да боядисате косата си, най-доброто, което можете да направите, е да изберете най-малко опасния вариант.

Какво е боя за коса без амоняк?

Боите за коса без съдържание на амоняк са точно това, което говори надписа им, а именно боя за коса, в чиято формула не присъства веществото амоняк. Тези формули обикновено използват други съставки, като например специфични масла, които спомагат за оцветяването на косата.

Амоняк – как влияе на нашето тяло

Всички бои за коса ли съдържат амоняк?

Не. За разлика от продуктите използвани в миналото, днес има най-различни формули за боя за коса, които не съдържат амоняк. За сметка на това, те може да съдържат  вещества като р -фенилендиамин (PPD), което се получава след хидрогениране на 4-аминоазобензен, моноетаноламин, кокамид (смес от амиди, производни на мастни киселини), аминометил, пропанол (Пропан-1-ол), които са най-често използваните алтернативи на амоняка в боите за коса (и още много други вещества).

Боя за коса без амоняк

Билки като къна, амла и други, които традиционно се използват от векове, могат също да придадат оцветяващ ефект на косата ви. Те могат да бъдат най-добрият и естествен избор на боя за коса без амоняк според мнозина.

Боя за коса без амоняк – плюсове и минуси

Най-голямото предимство на продуктите за боядисване на коса без амоняк е, че се предполага, че са по-безопасни за вашата коса от другите съдържащи амонячно вещество. Тъй като не съдържат елемента амоняк, те покриват косъма в пигмента, вместо да проникнат в него и да увредят необратимо структурата на косъма.

Тези продукти обикновено съдържат различни масла и различни свързващи елементи. Поради това косата често изглежда по-здрава и блестяща, след като използвате някои от продуктите без амоняк. Всъщност някои от тях могат лесно да бъдат сбъркани с дълбоко кондициониращи процедури, само с оцветяващ пигмент отгоре.

Боя за коса без амоняк

За съжаление самото естество на тези оцветяващи разтвори е най-големият им недостатък. Проблемът с всяка боя за коса без амоняк, е че покритието, което осигурява, се отмива много по-бързо. Тъй като косата не попива цвета, както се случва с боите на основата на амоняк, той не се задържа в косъма за дълго време.

Трябва обаче да се разбере нещо много важно. Продуктите без амоняк са много универсални. Те имат голямо разнообразие от цветове. Най-добрите марки предлагат редица специализирани линии, които могат да задоволят всеки клиент, независимо колко странни са идеите им.

Друга важна разлика е формулата. Колко дълго продуктите без амоняк ще задържат  цвета зависи от много фактори. Днес можете да намерите продукти, които издържат само ден, 6-8 измивания или няколко седмици. Това е изненадата, за коятo трябва да се внимава постоянното, когато избирате боя за коса без амоняк, така че винаги имайте едно на ум.

Безопасни ли са продуктите за боядисване на коса без съдържание на амоняк?

За съжаление продуктите за боядисване на коса без амоняк може да не са толкова безобидни, колкото изглеждат. Според едно проучване, разтвори, които съдържат  моноетаноламин, за да заменят алкализатора в боите без амоняк, могат да бъдат до 85% по-вредни от продуктите, които съдържат амоняк.

По същество вариантите на етаноламин в тези продукти са заместители на амоняка. Те също така служат като алкализиращи агенти, които ще помогнат за разграждането на външния слой на кожичките, така че боята за коса да може буквално да проникне в кичурите ви. Най-различни изследвания показват, тези решения не са толкова различни от продуктите на базата на амоняк.

По-добре ли е да използвам боя за коса без амоняк?

безопасна боя за коса

Амонякът, присъстващ в боите за коса, действа като агент, който кара космения фоликул да набъбне, така че да абсорбира добре цветния пигмент на боята. Това от своя страна води до увреждане на космените фоликули. Освен това малките молекули на амоняка в боите за коса се изпаряват бързо, което създава силна остра миризма, като същевременно увеличава способността на косата ви да абсорбира масла, влага и  други продукти по-бързо.

В масовата боя за коса без амоняк се използват алкални агенти, които имат по-големи молекули. Тъй като по-големите молекули на алкалните съединения имат по-малка способност да проникнат в космените фоликули, това причинява по-малко подуване и увреждане на вашите фоликули. Също така скоростта на изпаряване на по-големите молекули е по-бавна, което пречи на повишаването на абсорбиращите свойства на косата. Поради това се смята, че безамонячните бои за коса имат много по-нежно действие върху скалпа и косата в сравнение с боите на амонячна основа.

Какви са страничните ефекти на амоняка в боята за коса?

Боя за коса без амоняк

  • повтарящата се употреба на бои на основата на амоняк води до чуплива, суха и къдрава коса, тъй като те увреждат кутикула на косата ви, позволявайки на влагата да се изпари от нея. Ако имате права коса или изправяте косата си, то амонячните съвсем не помагат за прическите с права коса.
  • амонякът унищожава тирозина, аминокиселина, която е отговорна за производството на пигмента меланин във вашия фоликул. Това пречи на способността на косата ви да задържа всеки цвят и в крайна сметка води до преждевременно побеляване, а никой не желае „да се носи“ с прическа от бели коси.
  • амониевия хидроксид се образува, когато водата влезе в контакт с амоняка в боята за коса. Това може да доведе до усещане за парене в очите, носа и скалпа, когато миете косата си.
  • възможно е амонякът да попадне в кръвта ви през фоликулите, когато се прилага върху главата. Освен това амонячните пари, на които се излагате в салоните по време на боядисване, хипотетично могат да причинят инфекции в гърлото, белите дробове, очите и синусите.
  • амонякът е силно корозивно вещество, което е потенциално вредно за околната среда. Когато миете косата си, химикалите, отделени от вашите бои за коса, често се озовават във водата, след което в почвата.

Има ли значение дали дали ще вземете боя за коса без амоняк или такава със?

Боя за коса без амоняк

Излиза че, в най-общ план няма никакво значение, но това не означава, че не трябва да четете какво съдържат боите, с които се боядисвате и да проучвате съставките на продуктите за красота. Много от тях не съдържат някои неприятни химикали, така че наистина предлагат някои предимства, приписвани на процедурите за боядисване на коса без амоняк.

Ще бъде по-лесно разберете коя боя е по-малко вредна, ако научите колко дълго ще се задържи върху косата ви. Колкото по-малко се задържа боята на косата ви, толкова по-малко вреден ще е продуктът. За съжаление учените все още не са измислили ефективно решение за този проблем. Нарастващата популярност на боите без амоняк  показва, че те са обещаващи продукти.

Не трябва да забравяте, че днес боядисването на косата не е единственият метод за промяна на цвета й. На пазара се предлагат специализирани тонирани шампоани, които могат да удължат живота на безамонячните бои за коса. Например лилавите шампоани помагат за неутрализиране на жълтото, което се появява при изрусена коса и могат да ви помогнат да я направите платинено руса.

Можете също така да направите свои тонирани продукти за грижа за косата. Всичко, от което се нуждаете за това, е да смесите балсама си с доза от продукта за тониране на коса, който сте използвали.

Колко често може да прилагате безамонячна боя за коса?

Като цяло се препоръчва да се прилага на интервал от 4 до 6 седмици, за да се избегне всякакъв риск от увреждане, причинено от химикалите. При все това, не звучи като лоша идея да ползвате понякога и натурална (билкова) боя за коса без амоняк, в зависимост от вашите нужди за цвят и прическа, тъй като те нямат такива странични ефекти, спрямо боите съдържащи амоняк, според редица изследвания.

Колко издържа една боя за коса без амоняк?

Боите за коса, които съдържат съставки на растителна основа или алкална среда като етаноламин, могат да издържат средно до пет седмици. Има бои, които се задържат на косата ви за един ден, няколко дни или до месец и нещо, така че винаги четете етикета и малките букви.

В заключение …

Боите за коса без амоняк могат да бъдат вашето решение за боядисване на косата. Въпреки че много марки идват на пазара с формулировки за боядисване на коса без амоняк, натуралните средства за боядисване, като че ли са имат по-нежно и подхранващо действие за косата ви. Тези са по-безопасни за употреба и нямат странични ефекти.

Знаете ли че?

От древни времена Индия е описвана като страната с най-голямото производство на естествени бои в света. Естествените багрила като „индиго“ от Индия са господствали на световния пазар 500 г. преди новата ера.

Научете повече за това, как веществото амоняк влияе на нашето тяло.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...