НачалоЗдравеХранене и диетиБрюкселско зеле - ползи...

Брюкселско зеле – ползи и вреди

Брюкселското зеле е кръстоцветен зеленчук с високо съдържание на антиоксиданти и фибри. Доказано е, че тези хранителни вещества помагат за защитата на тялото срещу няколко здравословни проблема, включително рак.

Нискоалкалните диети предлагат много ползи за здравето, които привличат кулинари и диетолози от цял ​​свят.

Брюкселско зеле – физически характеристики

Малките кълнове на брюкселското зеле приличат на малки зелки по външния си вид. Този зеленчук е вид зеле, което може да се консумира сурово, варено или печено. Брюкселското зеле обикновено има светлозелен цвят и леко горчив вкус.

няколко факта за брюкселското зеле:

 • то в добър източник на хранителни вещества като витамин С, калций и витамин К;
 • брюкселското зеле алкализира тялото, което може да помогне за неутрализиране на стомашната киселинност;
 • то е с високо съдържание на антиоксиданти и фибри, които могат да предпазят от рак;
 • то е част от семейството на кръстоцветните зеленчуци, което включва зеле, карфиол и зелена горчица;
 • то може да помогне за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, намаляване на възпалението и насърчаване на здравето на сърцето.

Хранителни вещества на порция

Всички кръстоцветни зеленчуци са с високо съдържание на антиоксиданти и витамини. Те също са добър източник на диетични фибри (3,8 гр на 100 гр), витамин С (85 мг на 100 гр) и калий (389 мг на 100 гр). Тези хранителни стойности правят малките кълнове една от най-добрите ви опции в храните, насърчаващи алкалността.

Някои от ползите за здравето на брюкселското зеле, които можете да очаквате във вашата диета с ниска алкалност, включват:

 • брюкселското зеле може да помогне за поддържане на добрата когнитивна функция и подобряването на паметта;
 • може да помогне за намаляване на възпалението, свързано със състояния като артрит и астма;
 • брюкселското зеле може да повиши имунитета;
 • може да намали риска от някои видове рак.

История и производство

Кълновете се отглеждат в Европа и най-вече в Брюксел (откъдето идва и името на зеленчука). Брюкселското зеле принадлежи към семейството на зеленчуците Brassicaceae. Всъщност се смята, че то произхожда от Франция, където името е въведено за първи път през 18 век, но за първи път са култивирани в района на Брюксел в Белгия около 1500 г.

Култивирането се е засилило през 19 век, тъй като търсенето на това мини зеле е  нараснало значително. До началото на 1900 г. Брюксел се превърна във водещ световен производител на брюкселско зеле и представлява голям процент от световното производство.

Ph на брюкселско Зеле

Въпреки че брюкселското зеле има Ph, което се приближава повече до киселинните храни, то все пак алкализира тялото. Това означава, че pH между 6,0 и 6,3 помага за регулиране и поддържане на нивата на pH в тялото ви чрез намаляване на киселините в стомаха ви.

Известно е, че ниското съдържание на мазнини в брюкселското зело и други зеленчуци, като броколи, аспержи и грах, предотвратяват и облекчават киселинния рефлукс. Заедно с ниското си съдържание на мазнини и въглехидрати, ниското ниво на pH също компенсира високото pH на стомаха.

Ползи за здравето от брюкселско зеле

Подобно на зелето, кълновете на брюкселското зеле са с високо съдържание на фенолни съединения. Тези съединения са производни на хидроксибензоената киселина и имат цялостен положителен ефект върху вашето здраве.

Някои от най-важните производни включват катехини и сулфорафан. Катехините са антиоксиданти, които предпазват вашите клетки от страховитите щети от свободните радикали. От друга страна, сулфорафанът е съединение на растителна основа с противоракови свойства.

Заедно тези съединения помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, рак и други хронични заболявания. Този зеленчук също така съдържат витамини като B6 и минерали като магнезий и калий. Всички тези хранителни вещества ви зареждат с енергия и подобряват настроението ви. Освен ползите за здравето, то е и вкусно.

Кълновете имат специфичен вкус, който не се нрави на всеки човек, но когато са приготвени правилно, те са вкусни!

Вреди от брюкселско зеле

Въпреки че, ползите са в пъти почвече от вредите, които евентуално може да в идонесе консумацията на брюкселско зеле, ето някои странични ефекти и алергии, които са докладвани в годините и изброени по-долу:

 • главоболие;
 • когато ядете сурово брюкселско зеле, може да получите газове;
 • хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза, трябва да го консумират в малки количества защото има йод-инхибиращи свойства;
 • подуване;
 • кожен обрив;
 • хрема;
 • зачервяване.

Резюме

Установено е, че брюкселското зеле е много богато на витамини, фибри, антиоксиданти и минерали, което го прави много питателно нещо, което трябва да добавим към нашата диета.

Освен това има няколко ползи за здравето, които включват намаляване на възпалението и подобряване на имунната система. Можете да намерите невероятна и много положителна промяна в живота си, просто като добавите този зеленчук към вашата балансирана диета.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...