Брюкселското зеле е идеалното допълнение към алкална диета и ще ви осигури всички хранителни вещества и антиоксиданти, необходими за по-здравословен начин на живот.
С толкова много начини да го включите в диета с ниско Ph в своите рецепти, брюкселското зеле може да бъде изненадващо здравословна съставка с ниска киселинност, за да започнете своята алкална диета.
Брюкселско зеле с бял сос
(за 5-6 порции)
- 1,8 кг. брюкселско зеле;
- 100 гр. масло;
- 250 мл. прясно мляко;
- 25 гр. брашно;
- 25 гр. копър;
- 25. гр. магданоз;
- 8 гр. сол;
- 1 лимон.
Начин на приготвяне
Брюкселското зеле се сварява в подсолена вода, отцежда се, залива се с част от разтопеното масло и се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз. В останалото масло се запържва брашното, след което се разрежда с млякото.
Полученият сос се вари 10-15 минути при непрекъснато бъркане, отстранява се от печката и се подправя със сол и лимонов сок. Свареното зеле се поставя в чиния, залива се с готовия сос и се поднася.
За по богат вкус, може да го прехвърлите в йенски съд и да го запечете за 10 минути на горна фурна, като добавите настърган пармезан или кашкавал.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за брюкселско зеле с бял сос ви е харесала, вижте и другите ни предложения за карфиол на фурна и яйчена крем супа.
снимка: stock.adobe.com