НачалоГрадинаБугенвилия - грижи и...

Бугенвилия – грижи и отглеждане

Бугенвилия е бързо растяща дървесна лоза с богата, цветна зеленина заобикалена от малки розово-червени цветове. Растението Бугенвилея, родом от Южна Америка, се нуждае от топли температури и суха почва, за да процъфтява и да произвежда богати цъфтежи, с които е известно през цялата година. По-долу споделяме всичко, което трябва да знаете, за да се грижите и отглеждате бугенвилеята, така че да процъфтява във вашата градина на открито.

Характеристики на Бугенвилия

Често срещано име Бугенвилия, Бугенвилея
Ботаническо име Бугенвилея
Семейство Nyctaginaceae
Тип растение Цъфтяща лоза
Зрял размер до 12 м на височина и ширина
Излагане на слънце Пълно слънце
Тип почва Глинеста, песъчлива, добре дренираща
pH на почвата киселинна
Време за цъфтеж Варира в зависимост от климата
Цвят на цветето Варира
Роден край Южна Америка

 

Отглеждане на Бугенвилия

Бугенвилия

Грижата за бугенвилията е относително лесна. Ето някои ключови неща, които трябва да запомните, за да направите грижата за вашето растение още по-лесна:

 • засадете вашата бугенвилия на място, което има пълно слънце;
 • отрежете стария растеж, за да гарантирате цъфтеж през цялата година;
 • торете редовно, тъй като бугенвилията е тежка хранилка;
 • поливайте обилно, за да насърчите нов растеж и обилен цъфтеж.

Нужда от светлина

Бугенвилеите не се нуждаят от поддръжка, но изискват няколко условия, за да виреят, включително пълно слънце. Достатъчното светлина ще увеличи нейната жизненост и броя на цъфтежите, които развива през годината.

Подходяща почва за Бугневилия

Докато бугенвилията може да понася широк спектър от почвени условия, тя предпочита глинести, песъчливи почви. Почвата трябва да е добре дренираща. Тя няма да толерира почва, която задържа вода. Едно заобиколно решение, за да гарантирате, че вашата бугенвилия не е наводнена, е да я засадите на място под лек наклон.

Вода и поливане

Бугенвилеите не могат да понасят стояща вода, но се нуждаят от значително количество, за да произведат обилния си цъфтеж. Редовното поливане ще има положително въздействие върху количеството цъфтеж и богатството на цветовете на вашето растение. Въпреки че водата е важна, за да поддържа растението да произвежда своите цветове, известно е, че тя е доста толерантно към условията на суша.

Температура и влажност

Бугенвилията предпочита топли условия, които клонят към по-суха райони. Основната грижа за бугенвилията е количеството вода , което получава, способността да се оттича правилно и температурата. Най-добре е да държите растението в саксия, ако е почвата ви няма добър дренаж.

Торене

Бугенвилеите са „лакомници“ и техните огромни цъфтежи изискват много хранителни вещества. Редовното подхранване ще ви помогне тези обилни цъфтежи да не ви разочароват. Прилагането на тор за цъфтящи храсти два пъти годишно е добра идея, за да поддържате вашата бугенвилия здрава и щастлива.

Видове Бугенвилия

Едно от нещата, които правят бугенвилията толкова популярна, е броят на наличните сортове и цветове. Има над 100 различни вида на пазара, но ето пет популярни бугенвилии, които да ви развълнуват:

Бугенвилея Барбара Карст

Това е един от най-популярните сортове. Има розово-червени прицветници и може да нарасне до 9м много бързо.

Бугенвилия Royal Purple

този сорт демонстрира наситено лилави цветове, създавайки невероятна демонстрация на цвят във всеки пейзаж.

Bougainvillea Golden Jackpot

Този сорт има ярки златисто-жълти прицветници, които привличат погледа на фона на тъмнозелена зеленина.

Бугенвилия Бяла Мадона

Този сорт се отличава с чисто бели прицветници, които придават елегантност на открито пространство.

Калифорнийска Бугенвилея

Този сорт се отличава с ярки златисто-жълти цветове, които контрастират красиво със зелената му зеленина.

Подрязване на растението

Бугенвилея

Подрязването е, за съжаление, необходима работа, която ще накара вашата бугенвилия да остане здрава и да изглежда по най-добрия начин.

 1. Започнете, като проверите за мъртви или повредени клони и ги отрежете близо до мястото, където се срещат със здрава дървесина.
 2. Използвайте остри ножици и носете ръкавици, за да предпазите ръцете си от тръните. След това ще искате да решите формата, която искате за вашето растение.
 3. Подрежете клоните, които стърчат твърде далеч или растат твърде дълго, за да поддържате чисто и структурирано растение. Бугенвилията цъфти при нов растеж, така че подрязването може да насърчи по-красив цъфтеж. Просто внимавайте да не премахнете повече от една трета от растежа на растението наведнъж, в противен случай може да причините вреда.
 4. След като приключите с подрязването на вашата бугенвилия, почистете всички листа или клони, които са паднали на земята, за да обезсърчите вредителите и болестите да я нарекат дом.

По време на вегетационния период следете вашето растение и отрежете всички увехнали цветя или клони, които започват да изглеждат непокорни. Редовното поддържащо подрязване ще помогне на вашата бугенвилия да остане красива сезон след сезон.

Размножаване на бугенвилия

Размножаването на бугенвилия е лесно и може да се извърши за минути с правилните инструменти и материали.

 • Изберете здраво стъбло от растението бугенвилия, което е дълго около 6-8 инча и има няколко възела (където излизат листата) по дължината си.
 • Използвайте чисти, остри ножици за подрязване, за да отрежете стъблото под ъгъл от 45 градуса под възел. Отстранете всички листа от долната половина на резника, за да намалите загубата на влага.
 • Потопете отрязания край на стъблото в прах от хормон за вкореняване (или го накиснете във вода), който може да помогне за стимулиране на растежа на корените, въпреки че тази стъпка не е задължителна.
 • Напълнете малка саксия с добре дренирана смес за саксии. Направете дупка в почвата с молив или пръчка, след което поставете резника в дупката, като заровите поне два възела под почвата.
 • Поливайте почвата около резника, докато стане равномерно влажна, но не и подгизнала. Поставете саксията на топло и светло място, но избягвайте пряка слънчева светлина, която може да изгори резника.
 • Поддържайте почвата постоянно влажна, но не подгизнала. За да запазите влагата и влажността, покрийте саксията с найлонов плик или я поставете в тава за размножаване.
 • След няколко седмици проверете за развитие на корени, като леко дръпнете резника. Ако почувствате съпротива, вероятно са се образували корени.
 • След като се развият корени, пресадете резника в по-голяма саксия или директно в градината, като се уверите, че получава много слънчева светлина и редовно поливане, за да продължи растежа си.

Как да накараме Бугенвилията да цъфти

Да накарате бугенвилията да цъфти е свързано с осигуряването на правилните условия и малко търпение. Първо се уверете, че вашата бугенвилия получава много слънчева светлина. Шест часа слънчева светлина на ден е идеално.

След това я подхранете с тор с високо съдържание на фосфор, който помага за насърчаване на цъфтежа. Поливайте редовно растението си, но внимавайте да не преполите, бугенвилията не обича влага.

И накрая, ако вашата бугенвилея все още не цъфти, опитайте да я стресирате, като намалите водата и оставите почвата да изсъхне между поливанията.

Засаждане и пресаждане на бугенвилея

Засаждането и повторното засаждане на бугенвилията е лесен процес, който може да ви помогне да поддържате вашето растение здраво и процъфтяващо.

Когато засаждате бугенвилея, започнете с добре дренираща смес за саксии и съд с дренажни отвори на дъното.

Внимателно извадете бугенвилията от оригиналния й контейнер, като внимавате да не повредите корените, и я поставете в новата саксия, като се уверите, че нивото на почвата остава същото като в оригиналния контейнер.

Попълнете празнините около кореновата топка с прясна смес за саксии и обилно напоете растението. Когато пресаждате бугенвилия, изберете малко по-голям контейнер от настоящия, за да побере растящите й корени.

Внимателно извадете растението от старата му саксия, разхлабете корените, ако са се захванали, и го поставете в новия съд с прясна смес за саксии.

Поливайте добре растението след пресаждане, за да му помогнете да се установи в новия си дом.

Презимуване

Тъй като произхожда от тропическа среда, презимуването на бугенвилеята е от съществено значение за оцеляването в по-студен климат. Преди първата слана пренесете саксийната си бугенвилия на закрито на слънчево място, като прозорец с южно изложение.

Подстрижете всяка издънка, за да насърчите храстовидността и да намалите общия размер на растението, което улеснява управлението му на закрито. Поливайте умерено през зимата, като оставяте почвата да изсъхне леко между поливанията, за да предотвратите гниене на корените.

Внимавайте за вредители, като листни въшки и други, които са по-често срещани на закрито. Ако вашата бугенвилия е в земята, помислете дали да не я покриете с нещо по време на студени периоди.

Любопитно за бугенвилеите

Къде не трябва да засаждате бугенвилия?
Бугенвилията не трябва да се засажда в райони, където водата се застоява или в райони със зле дренирана почва.

Цъфтят ли бугенвилеите през цялата година?
С правилно подрязване и когато са засадени на правилното място, бугенвилията може да се отглежда през цялата година.

Какви са предимствата и недостатъците на отглеждането на бугенвилия?
Плюсовете са, че те растат бързо, изключително привлекателни са и се предлагат в много разновидности на размери и цветове. Минусите са, че имат ограничен обхват на отглеждане, освен ако не планирате да отглеждате растението в саксия.

Бугенвилеите растат ли по-добре в саксии или в земята?
Тъй като бугенвилеите се радват на претъпкани корени, те ще се справят много по-добре, когато са засадени в саксии, когато корените им могат да бъдат опаковани плътно един до друг.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...