НачалоЗдравеБульон трезве от зелев...

Бульон трезве от зелев сок! Мит или лечебен цяр за махмурлук?

Ще ни помогне ли бульон трезве от зелева чорба и какъв е ефекта на сока от киселото зеле, това ще разберем от следващите редове, според някои теории и изследвания.

След празници, почивни, дни или пък просто след тежки вечери придружени с употреба на повечко алкохол, много хора се чувстват неразположени и изпитват неприятно главоболие. Но на какви се дължи то, как да се справите, какво е добре да знаете и как да си помогнете евентуално за да облекчите страданието с натурални средства, прочетете следните редове.

Бульон трезве – ферментирал зелев сок

Вероятно всички са чували за чудодейните свойства на зелевата чорба, както и мнозина прибягват до това средство след тежка вечер и прекалена употреба на спиртни напитки. Но преди на посегнете към чашата със зелевия сок, е добре да знаете някои неща и да си обясните други.

Всеизвестен факт е, че след прекомерна употреба на алкохол, на другия ден много от хората изпитват главоболие, къде по-силно, къде по-слабо или просто дискомфорт.

Всеобщите схващания са, че това произхожда именно от дехидратацията на организма, за което е виновник алкохола, тъй като е доказано че той способства за обезводняване на организма и повишено отделяне на урина и други течности. Въпреки това, изследвания сочат, че главоболието не настъпва единствено то дехидратирането на тялото ни, въпреки че има пряка връзка.

По-скоро след прекаляване с алкохолни напитки се нарушава хомеостазата на организма (с прости думи, се обърква иначе така добре организирания вътрешен ред на обмен на течности и температура в телата ни).

Ако произходим от това, би следвало че ме само дехидратацията е виновна за главоболието, а и други фактори в обмена на веществата допринасят за него след тежка нощ.

За и против зелевия сок при борба с махмурлука

бульон трезве

ЗА:

Едно е сигурно. Прекаляването с алкохол ще ви дехидратира, докато зелевия сок ще задържи течностите в организма ви, благодарение на високо съдържание на сол в него. В следствие на това, течностите, които поглъщате, „когато си ближете раните на следвания ден“ ще се задържат за по-дълго време в организма ви и това ще възстанови баланса в тялото.

Ползите от бульон трезве (зелев сок от фермнетирало кисело зеле) са добре известни за чревната микрофлора. С поглъщането на алкохол се лишавате от ценни минерали и витамини, част от които може да си набавите от зелевата чорба.

ПРОТИВ:

Въпреки че зелевия сок бе би трябвало да ви навреди в разумни количества, всеизвестен факт, че че едно от действията на твърдия алкохол е първоначално да понижи кръвното налягане. Но след това на другия ден често се получава обратния ефект и кръвното се покачва.

Ако наедно с това сте предразположени към високо кръвно налягане, то солта единствено ще влоши положението, тъй като ще задържи водата в тялото ви, а това ще повиши допълнително налягане в кръвоносната ви система, от което пък следва да вдигнете границите на кръвното налягане.

Въпреки че зелевия сок, носи редица ползи, прекомерната му употреба може да ви направи „щастливи“ и да ви докара разстройство. Така че употребявайте с внимание.

Бульон трезве – присъда

Няма научни доказателства, че зелевия сок, че може да замахне със своята вълшебна пръчка и да ви отърве от махмурлука. Да, ще намали жаждата ви по начин, като ви кара да пиете все повече вода, вследствие на солеността на зелевия сок. Ще ви хидратира, но също така е възможно да повиши кръвното ви налягане поради високото съдържание на натрий.

Ше ви достави някои естествени пробиотици, витамин С и витамини от Б групата, ще ви хидратира, но едва ли точно той ще ви отърве от махмурлука. И тъй като всички ние сме хора, но сме и различни като отделна единица организъм, при едни може да действа, но при други не.

От друга страна, един изпитан лек според мнозина срещу махмурлук е употребата на сладки сокове, кафе и почивка. Сладкото ще вдигне нивата на кръвната захар, за чийто спад е виновен алкохола. Пиенето на кафе ще способства за елиминиране на вредните вещества от алкохола чрез повишеното отделяне на урина, а почивката след тежка вечер е повече от нужна на всеки.

Разбира се това не са препоръки от лекар, а просто събрани накуп научни факти, но за да не ви се налага за изпитвате ефекта на махмурлука и да се наливате на сутринта с бульон трезве, най-сигурния начин е да не прекалявате с алкохола предната вечер.

Виж още: Ползи и вреди от сока от кисело зеле

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...