Бърза туршия: „моментна“ зимнина, която правите сутрин и сервирате вечер

Има една поговорка: "Бърза работа - срам за майстора", която е често валидна, както може би и в този случай, когато става въпрос за бърза туршия. Но това оставяме да прецените Вие, в крайна сметка моментната туршия си има и своите предимства.

Класическата туршия няма равна на себе си, но не всеки има нужното време за подготовка, съдове и т.н.

За тези от вас, които са експериментартори и желаят да опитат нещо по-бързо и малко по-различно, което не отстъпва толкова много на традиционния вариант, предлагаме да опитат тази рецепта за „моментна“ туршия.

Ето и какво ще ви трябва за да си спретнете една туршия, както се казва… на момента. Че е бърза, бърза е, но не става за 1 час все пак.

Необходими продукти

бърза туршия

  • 500 гр моркови
  • 500 гр червени чушки (може и зелени за цвят) или камби
  • 2 кг зеле (или 1 кг бяло и 1 кг карфиол)
  • връзка целина
  • половин връзка магданоз

(други подходящи за туршия зеленчуци, по ваша преценка)

Бърза марината :/

  • 60-80 гр сол  (според вкусът ви за солено)
  • също толкова количество захар;
  • 4-5 зърна черен пипер
  • 170 мл олио
  • 250 мл винен оцет
  • 1 литър вода (самите зеленуци ще пуснат малко сок също, така че 1л е достатъчно)

Рецепта за бърза туршия

бърза туршия

Нарежете морковите на колелца, пиперките на парчета, а зелето на тънки ивици. ако ползвате карфиол го накъсайте на малки розетки. Всички зеленчуци трябва да бъдат нарязани почти на еднаква големина, за да се осигури равномерно мариноване.

В тенджера загрейте водата и добавете солта, захарта, оцета и олиото. Оставете маринатата да заври, като я разбърквате, за да се разтворят напълно солта и захарта. Когато сместа заври, намалете котлона и оставете да поври още няколко минути (2-3 мин).

Нарежете морковите на колелца, пиперките на парчета, а зелето на тънки ивици. Всички зеленчуци трябва да бъдат нарязани почти на еднаква големина, за да се осигури равномерно мариноване.

В голяма купа разбъркайте всички нарязани зеленчуци заедно с нарязаната целина и магданоз, така че всички съставкисе омешат добре, за да се получи равномерно разпределение вкъусът.

Залейте зеленчуците с горещата марината и разбъркайте, след което оставете готовате моментна туршията да престои на стайна температура за около 9-10 часа, за да се маринова добре.

След като зеленчуците са поели маринатата, туршията е готова за консумация. Може да я съхранявате в буркани, които да изваритестерилизирате или да я консумирате веднага. Друг вариант е да я държите в хладилник до 1 седмица.

Предложение: Може да добавите различни видове чушки (зелени и жълти, за да направите по-шарена туршия и привлекателна ма вид). За допълнителен вкус добавете бахар или синапено семе към маринатата.

Тази моментна туршия е идеалното допълнение към всяка трапеза. Разбира се няма същия този вкус, както при класическтата туршия, но бързото време, за което става (буквално за 12 часа, нарязване + мариноване) е това, което компенсира недостатъците на тази бърза туршия за един ден. А най-хубавото е, че може да я сервирате почти веднага, след като е престояла в марината.

Тя е идеална за хората, които нямат време да чакат седмици за традиционната ферментация.

снимки: личен архив

Виж още:

Интересно четиво (приказка) от Ран Босилек, за тези които искат да си припомнят поговорката, за бързата работа…

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано