За тези от вас, които са експериментартори и желаят да опитат нещо по-бързо и малко по-различно, което не отстъпва толкова много на традиционния вариант, предлагаме да опитат тази рецепта за „моментна“ туршия.
Ето и какво ще ви трябва за да си спретнете една туршия, както се казва… на момента. Че е бърза, бърза е, но не става за 1 час все пак.
Необходими продукти
- 500 гр моркови
- 500 гр червени чушки (може и зелени за цвят) или камби
- 2 кг зеле (или 1 кг бяло и 1 кг карфиол)
- връзка целина
- половин връзка магданоз
(други подходящи за туршия зеленчуци, по ваша преценка)
Бърза марината :/
- 60-80 гр сол (според вкусът ви за солено)
- също толкова количество захар;
- 4-5 зърна черен пипер
- 170 мл олио
- 250 мл винен оцет
- 1 литър вода (самите зеленуци ще пуснат малко сок също, така че 1л е достатъчно)
Рецепта за бърза туршия
Нарежете морковите на колелца, пиперките на парчета, а зелето на тънки ивици. ако ползвате карфиол го накъсайте на малки розетки. Всички зеленчуци трябва да бъдат нарязани почти на еднаква големина, за да се осигури равномерно мариноване.
В тенджера загрейте водата и добавете солта, захарта, оцета и олиото. Оставете маринатата да заври, като я разбърквате, за да се разтворят напълно солта и захарта. Когато сместа заври, намалете котлона и оставете да поври още няколко минути (2-3 мин).
В голяма купа разбъркайте всички нарязани зеленчуци заедно с нарязаната целина и магданоз, така че всички съставкисе омешат добре, за да се получи равномерно разпределение вкъусът.
Залейте зеленчуците с горещата марината и разбъркайте, след което оставете готовате моментна туршията да престои на стайна температура за около 9-10 часа, за да се маринова добре.
След като зеленчуците са поели маринатата, туршията е готова за консумация. Може да я съхранявате в буркани, които да изваритестерилизирате или да я консумирате веднага. Друг вариант е да я държите в хладилник до 1 седмица.
Предложение: Може да добавите различни видове чушки (зелени и жълти, за да направите по-шарена туршия и привлекателна ма вид). За допълнителен вкус добавете бахар или синапено семе към маринатата.
Тази моментна туршия е идеалното допълнение към всяка трапеза. Разбира се няма същия този вкус, както при класическтата туршия, но бързото време, за което става (буквално за 12 часа, нарязване + мариноване) е това, което компенсира недостатъците на тази бърза туршия за един ден. А най-хубавото е, че може да я сервирате почти веднага, след като е престояла в марината.
Тя е идеална за хората, които нямат време да чакат седмици за традиционната ферментация.
снимки: личен архив
Виж още:
Интересно четиво (приказка) от Ран Босилек, за тези които искат да си припомнят поговорката, за бързата работа…