Туршията е неразделна част от българската кухня, особено през зимните месеци, а един от най-популярните видове е бърза туршия с карфиол, която може да се приготви лесно, като в същото време запази свежия вкус на зеленчуците.
Тази рецепта ви дава свежестта на карфиола, с хрупкавината на морковите в съвършено балансирана марината.
Необходими продукти за бърза туршия
За буркан от 3 литра:
- 1 кг или 1 по-малка глава карфиол
- 5 средно големи моркова
- 3 скилидки чесън
- 2 зрънца бахар (по желание) и целина по желание
Бърза марината
- 1 литър вода
- 100 мл оцет (6% киселинност)
- 50 мл олио
- 1 ½ с.л. сол (не йодирана)
- 2 с.л. захар
Виж още: Бърза рецепта за мариновани патладжани
Начин на приготвяне на бърза туршия с карфиол
Карфиолът трябва да се раздели на малки розички. За предпочитане е те да не са прекалено големи, за да се осигури равномерно мариноване.
Морковите се белят и нарязват на кръгчета или лентички, както ги желаете, а чесънът се обелва и се разделя на скилидки, като може да се нареже на половинки, за да се освободи повече аромат по време на мариноването.
Приготвяне на маринатата:
В тенджера загрейте водата и добавете солта и захарта, като бъркате, докато се разтворят напълно. (може да я оставите да кипне).
След като заври, добавете оцета и олиото (в тази туршия с карфиол се добавя и малко олио за по-блажен вкус). Разбъркайте добре и оставете маринатата малко да се охлади преди да я използвате за заливане на зеленчуците.
Пълнене в буркани:
В предварително добре измит буркан (3 литра) започнете да редите зеленчука. Можете да ги редувате, за да се осигури добро разпределение на вкусовете. Добавете чесъна и другите подправки.
След като бурканът е напълнен, залейте зеленчуците с приготвената марината, като се уверите, че всичко е покрито добре.
Затворете буркана плътно с капачка и го оставете на стайна температура за 24 часа. След това го приберете в хладилник или на хладно място, за да доузрее.
Варианти тънкости и съвети за хрупкав карфиол:
- Може да добавите и други зеленчуци като чушки, целина или краставички. Всички тези съставки ще се комбинират добре с маринатата.
- За по-богат вкус можете да добавите зърна синап, копър или дори люта чушка, ако обичате по-пикантна туршиа.
- Туршията е готова за консумация след 3-4 дни, но най-добър вкус придобива след 1 седмица. Бърза е нали? 🙂 Тя може да бъде сервиранa като гарнитура към основни ястия или като свежа добавка към салати.
Едно от големите предимства на тази бърза туршия с карфиол е, че не изисква дълго време за ферментация и може да бъде готова за консумация в рамките на няколко дни.
Освен това, тъй като зеленчуците се съхраняват сурови, те запазват голяма част от хранителните си стойности. Тази ърза туршия с карфиол е богата на витамин А, витамин C и други важни антиоксиданти, които ще предпазят през зимата.
Виж още: