Бързи мекици с мая без втасване – дебели и пухкави

Тези бързи мекици с мая без втасване са чудесна закуска, когато нямате време, а трябва да приготвите нещо набързо. Лесни са за приготвяне, няма да чакате да втасат и като резултат ще получите вкусни пухкави и дебели мекици, досущ като „Дебелата Берта“, бомбички от класа.

Мекици с мая без втасване – бързо и лесно

Днес ще ви представим рецепта за приготвяне на бързи мекици с мая без втасване, която е лесна и достъпна за всеки, желаещ да се наслади на тази типична за България закуска.

Продукти и съставки за мекиците

След като ги приготвите ви остава само да поднесете с кисело мляко или сладък топинг и сте готови за ракетен старт на деня.

Бързи мекици с мая без втасване

  • 600 г брашно;
  • 2 бр. яйца;
  • 250 мл. прясно мляко (затоплено);
  • 9-10 г суха мая (1 пакетче)
  • 50 мл. мазнина (растително олио);
  • 1 ч.л. захар;
  • 1 ч. л. сол.

Как се правят мекици с мая без втасване

В голяма купа разтворете сухата мая в половината от брашното и добавете захарта, солта като разбъркате добре.

Следва да направите малко кладенче, в което добавяте цялото затоплено мляко, растителната мазнина и чуквате двете яйца.

Бързи мекици с мая без втасване

Разбъркайте хубаво всичко заедно, до получаването на плътна каша, лед което добавяте малко по малко и останалата част от брашното, докато го поеме цялото.

Това е цялата философия, както видяхте, не е нищо сложно. Поръсвате малко брашно на плота и изсипвате сместа, като замесвате с още малко брашно до получаване на добре оформено и еластично тесто.

Прехвърляте го в купа, като може да го намажете с малко мазнина от всички страни.

Ами това е 🙂 Следва да сгорещите достатъчно олио, за предпочитане в тенджера, за да не ви пръска, да оформите вашите мекици с мая с пръсти и да изпържите.

Съвет: Когато вадите мекиците, използвайте кухненска хартия или салфетка, която да поставите на дъното, така че да попиете излишната мазнина.

Тези мекици с мая без втасване може да ви напомнят за традиционния български вкус и аромат на бабините мекици от едно време. Тази рецепта позволява на всеки, дори без голям опит в кулинарията, да се наслади на пухкави, дебелички и сочни мекици. С мед, захар, сладко или сирене и кисело мляко, на който както му е вкусно 🙂

На вашето внимание предлагаме още 2 рецепти за вкусни мекици. Ако не сте правили пионерски мекици с козуначено тесто, то сега му е времето.

Ето и една рецепта за пухкави като памук мекици с кисело мляко.

Вижте и как да направите тесто за мекици в хлебопекарна по изпитана рецепта.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име