Бързо кисело зеле в буркан – как да направим бързо кисело зеле за нула време. Киселото зеле е харесвано и предпочитано през зимните месеци от почти всички българи. Не всеки обаче има място и време да го приготви в бидон, кофа или каца, затова ще ви предложим една изпитана рецепта за бързо кисело зеле в буркан. То е много бързо и лесно за приготвяне и вкусовите му качества по нищо не отстъпват на приготвеното в бидон кисело зеле.
Бързо кисело зеле в буркан
За приготвяне на кисело зеле в буркан се използват пресни, здрави, добре развити и твърди зелки от всички средно ранни сортове главесто зеле.
Зелките се почистват от кочана и от външните листа, измиват се добре под течаща вода и се нарязват на тънки ивици (жулиени).
Нарязаното зеле се поставя в подходящ съд и се посолява, като на 1кг. зеле се прибавят 25 до 30гр. сол, размесва се добре и леко се намачква, за да пусне достатъчно сок при напълването му в буркани. Може да се напълни, както в 0,800л. така и в 3 литрови буркани.
Изчаква се половин до един час и зелето се напълва плътно в бурканите. Притиска се силно с ръка за да потъне 3 -4 см. в отделилия се сок, отгоре зелето се притиска, като се поставят няколко цели зелеви листа. Затваря се с капачки (не се овакумява). Ами това беше, бързо зеле за нула време в буркани!
Зелето трябва да се остави да ферментира при температура 18-20 градуса и след ферментацията да се съхранява в хладни помещения с постоянна температура, а може и в хладилник.
Успех!
Надяваме се и вашето бързо кисело зеле в буркан да се е получило, за да може да му се насладите през зимните месеци.
И тъй като сме на тема за бърза зимнина, вижте още едно предложение за бърза туршия за по малко от час, по бабина рецепта.
Може би ще ви допадне и тази рецепта за рязано зеле в буркан.