Защо да чакате есента, когато може да си приготвите бързо кисело зеле в кофа и да изпреварите всички. Вярно, няма да е от сорт Кьосе, който още не е готов и зелките дори не са започнали да се завиват, но вкусно кисело зеле става и от ранни сортове.
Ако пък четете това, около Димитровден и Кьосето е вече излязло по пазарите, още по-добре. Истината е, че ако го направите правилно, дори и в кофа ще имате вкусна зимнина за по-малко от 20 дни и есента ще похапвате свинско с кисело или други манджи, още преди другите да са заложите своето зеле в бидони.
Бързо кисело зеле в кофа
Начинът на приготвяне не различава, кой знае колко от този на кисело зеле в бидон да речем. Разликата е в това, че е в кофа, няма да претакате и няма да се суетите около него всеки ден. Само през ден или два трябва да го разбърквате. Хубавото е, че този метод е идеален за градски условия в апартамент да речем. Бидоните са големи и не е удачно да го правите в тях, ако нямате мазе. Ето и какво ще ви трябва за да направите бързо кисело зеле в кофа.
Продукти и съставки:
- ранен сорт зеле, може и Кьосе, ако е станало, когато четете това;
- сол.
Саламурата се прави от:
- на всеки 1 литър вода слагате по 25 гр сол за саламурата.
Как да го направите
Избирате си от пазара ранен сорт зеле (може и такова за готвене), които са твърди при натиск, но не много тежки.
Почиствате хубаво от загнили листа и махате целия кочан по средата на зелката. Премивате го набързо и нарязвате на ленти, като за манджа, а може и на кубчета, на който както му харесва. Аз съм го правил и по двата начин и по-добре става на кубчета, според мен.
Когато сте нарязали цялото зеле, го премествате в широки и големи тави, за да може да си пусне сок, като след преместването го посолявате със сол в отношение към зелето 25 гр сол на килограм нарязано зеле. Намачквате го малко, все едно ще правите салта (не притискайте много зелето).
След около 1 до 2 часа зелето трябва да си е пуснало достатъчно сок (не го изхвърляйте). Прехвърляте всичкото зеле в кофа и го притискате с ръце към дъното. Би трябвало сокът, който се е отделил под въздействието на солта дасе вдигне нагоре и да покрие поне 3 пръста рязаното зеле.
Ако има нужда доливате със разредена саламура от 10 гр сол на литър вода. Така напълнено в кофа, зелето ще стане по-бързо, тъй като е рязано и ферментацията ще протече ускорено.
По същия начин може на направите и бързо кисело зеле в кофа, но със зели зелки. Тогава, зелето не се реже на ситно, не се намачква, реже се а четвъртинки или половинки, като подбирате по-малки зелки и заливате със саламура с 2-3% соленост.
Може да сложите един капак на кофата, ако се притеснявате че ще замирише, но това ще стане едва след 1-вата седмица. Задължително разбърквате пред 1-2 дни, а киселото еле съхранявате на температури около 20 градуса, до момента на втасването, което ще започне до седмица и ще приключи средно за 2. Бързо нали?
След като е готово, може или да го прехвърлите в буркани и да го запечатате (със стерилизация) или да си го държите така в кофата за директна консумация. Имайте предвид обаче, тъй като не се пресича, зелето ще се развали по-бързо, затова, аз си го запечатвам в буркани, които преварявам за 10 минути.
Това бързо кисело зеле в кофа може да се прави по всяко време на годината, така че когато ви се прияде нещо, за което ви трябва ферментирало зеленце, може да си пощипвате винаги от кофата или буркана.
Да ви е кисело и сладко!
Виж още:
Понеже вече е есенно време, в случай че ще сменяте гуми, вижте кога да смените вашите летни гуми със зимни, или дали всесезоннитете гуми са подходящи за през студените месеци.