Необходими продукти за приготвяне в тенджера
- средно големи глави зеле (около 2-3 зелки)
- четвъртикна лилава зелка за цвят или 1 червено цвекло
- 25 гр сол на литър вода за саламурата
- вода (трапезна или преварена и охладен за предпочитане, да няма твърде много хлор)
Как се прави бързо кисело зеле в тенджера
Измийте зелето и отстранете външните му листа. Оттук насетне има два начина да го приготвите: или да го нарежете като за манджа или на четвъртинки и половинки.
По първия начин го нарежете на ситно, просто нарежете го на по-малки парчета, в зависимост от предпочитанията ви. За още по-бърза ферментация ползвайте този метод.
Вторият начин е да го нарежете на половинки, четвъртинки и оснминки. По този метод ще получите и листа за зелеви сарми.
След нарязване го осолете, като за всеки килограм зеле добавяте средно 25 грама морска сол. Намачкайте го с ръце, докато започне да отделя сок. Ако ползвате зеле на половинки или четвъртинки, приогответе саламура и не посолявайте директно зеленчука.
За първия метод: Ако зелето не отдели достатъчно сок, пригответе саламура. Разтворете 200-250 грама морска сол в 10 литра вода. Изсипете саламурата в тенджерата така, че всичко да бъде напълно покрито и да останат два пръста саламнура отгоре. Ако е необходимо, поставете тежест върху зелето, за да остане потопено в течността. При втория метод с четвъртинки и половинки зеле, може да претакате разсола (саламурата) 1-2 пъти за целия период за по-бързо и равномерно осоляване.
Оставете приготвеното зеле в тенджера на стайна температура (около 20-22 градуса). Процесът на ферментация ще отнеме около 2 до 7 дни в зависимост от температурата и количеството сол. През първите няколко дни разбърквайте два пъти дневно и отстранявайте пяната, която се образува на повърхността (или преточете 1-2 пъти)
За по-добро и бързо разпределение на ферментацията можете да претакате зелето. Това ще помогне за по-равномерното осоляване на зеленчука и ще подобри вкуса на зелето.
След като зелето достигне желания кисел вкус, можете да го прехвърлите в буркани и да го съхранявате в хладилник иоли ако е достатъчно студено, там където го съхранявате да си остане на място.
Прегледайте също класическа рецепта за бидон
Съвети за ускоряване на ферментацията
Бланширане на зелето
За по-бърза ферментация може да бланширате зелето преди осоляването. За целта го залейте с гореща вода за 10 минути или го попарете, след което го отцедете.
Добавки за вкус
Може да добавите няколко резена ябълка, червено цвекло или дюля, които ще придадат уникален вкус и цвят на готовия продукт.
Бързо кисело зеле в тенджера е отличен начин да приготвите малко клоличество за по-кратко време. Това е лесен и бърз метод, който позволява да получите хрупкаво и ароматно кисело зеле само за няколко дни.
снимки: личен архив
Виж още: