НачалоЗдравеБързо сваляне на пикочна...

Бързо сваляне на пикочна киселина (с диета и натурални средства)

Бързо сваляне на пикочна киселина чрез диета, домашен лек и с други натурални домашни средства. Смята се, че повишена пикочна киселина е сред най-честите причина, за болести като подагра, възпалени стави и др. Но какво води до висока пикочната киселина и има ли естествен лек за бързо сваляне на пикочна киселина?

Още в статията: Норма и стойности, причини за повишена пикочна киселина. Диета при висока пикочна киселина и храни за по-бързо елеминиране и намаляване на нивата в организма.

Какво е повишена пикочна киселина и как да я свалим?

Пикочната киселина е естествено отпадъчно съединение, отделяно по време на храносмилането на храни, които са богати на пурини. Тя е химично съединение, включващо въглеродни и азотни атоми. Тъй като тялото не успява да я преработва, пикочната киселина в нормални условия се филтрира през бъбреците и се екскретира като отпадъци от урината. Но бавното елиминиране може да причини състояние на повишена пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия / подагра).

Мерките в начина на живот, като промени в диетата, могат да помогнат за понижаване на нивата на пикочна киселина, а именно химикалът, който причинява подагра чрез образуване на кристали, които се отлагат в ставите. За повечето хора обаче само промените в диетата не са достатъчни за предотвратяване на подагра. За да се намалят нивата на пикочната киселина достатъчно, за да спрат атаките, обикновено са необходими и лекарства. Но, правенето на промени в това, което ядете, може да доведе до по-малко проблеми..

В миналото лекарите често са давали на пациентите си списък с храни с високо съдържание на пурини и са ги инструктирали да не ядат тези храни. Само по себе си обаче това не е доказано, че е особено полезно.

Съвсем наскоро експертите започнаха да мислят по различен начин за диетата. Вместо да се опитвате да разберете кои отделни храни трябва да избягвате, фокусът е върху спазването на здравословна диета и опитите да отслабнете, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване. Самото отслабване може да понижи нивата на пикочната киселина. Пиенето на много течности също е полезно. Също така е важно да ограничите подсладените напитки и алкохола, тъй като те могат да повишат нивата на пикочната киселина.

Референтните граници, норма на пикочна киселина в кръвта:

  • Възрастен мъж: 4.0 – 8.5 mg /dL или 0,24-0,51 mmol/L;
  • Възрастна жена: 2.7 – 7.3 mg/dL или 0,16-0,43 mmol/L;
  • Старческа възраст: Възможно е леко повишаване на стойностите.

Бързо сваляне на пикочна киселина с диета

  1. Като цяло, здравословната диета набляга на храни на растителна основа, като зеленчуци, плодове и бобови растения. Пълнозърнестите храни са за предпочитане пред преработените. Приемът на мазнини, особено на наситени мазнини (които се съдържар се в червеното месо), трябва да бъде намален. Постните източници на протеини, включително пилешко, пуешко, риба и тофу, са по-добър избор от говеждо или свинско.
  2. Рибата, която съдържа омега-3 мастни киселини, е част от здравословната диета. Но някои морски дарове също съдържат големи количества пурини. Хората с подагра не бива напълно да асе лишават от риба. Вместо това трябва да се опитат да ограничат количеството морските дарове, защото те имат най-високо съдържание на пурини. По-добрият избор е люспеста бяла риба, като треска, тилапия, писия др. подобни.
  3. Има няколко храни, които хората с подагра трябва да ограничат възможно най-много или да избягват напълно. И някои храни, които могат да бъдат полезни. Например, множество проучвания са открили по-ниски нива на пикочна киселина сред хората, които консумират нискомаслени млечни продукти.
  4. Проучванията са установили, че витамин С може да понижи нивата на пикочна киселина. Хората с подагра могат да бъдат подпомогнати чрез добавяне на цитрусови плодове и други храни, богати на витамин С (като ягоди и чушки) към диетата си. Някои доказателства сочат, че яденето на череши може да намали пристъпите на подагра и да подобри болката. Тези констатации не са убедителни, но няма нищо лошо в добавянето на череши към вашата диета.

Лекове и съвети за бързо сваляне на пикочна киселина с храни и натурални средства

Когато скоростта на производство на пикочна киселина в тялото е по-бърза от скоростта на нейното елиминиране, излишъкът започва да се натрупва в кръвта. Известните причини за натрупване на пикочна киселина са начин на хранете, генетика, основни заболявания и затлъстяване. Симптомите на натрупване на пикочна киселина включват силно и болезнено подуване на ставите. Тъй като състоянието засяга качеството на живот, важно е да се поддържат нивата на повишена пикочната киселина под контрол. По-долу са изброени начини за намаляване на нивата на пикочна киселина.

1. Намалете храните, богати на пурини

Пуринът е естествено срещащо се съединение. Той присъства в изобилие в храни като червено месо, месни продукти, риба, миди, домашни птици и бобови растения. Метаболизмът на богата на пурин храна води до производството на пикочна киселина в тялото. Ограничаването на приема на храни, богати на пурини, може да спре отделянето на пикочна киселина в тялото.

2. Избягвайте захарите – те водят до повишена пикочна киселина

Докато диетата с високо съдържание на протеини обикновено се свързва с високи нива на пикочна киселина, прекомерният прием на захар също играе разваляща роля. Това е една храна със съдържание на пикочна киселина, която трябва да се избягва. Метаболизмът на фруктозата, естествена захар, открита в плодовете, води до освобождаване на пурини, което допълнително повишава нивата на пикочната киселина в тялото. За да ограничите приема на захар, избягвайте преработени и пакетирани храни и яжте повече пресни и сурови храни.

3. Пийте много вода – тя спомага за по-бързо сваляне на нивата

Смилането на богати на пурини храни води до освобождаване на пикочна киселина в кръвта. Пиенето на много вода може да помогне за намаляване на пикочната киселина, тъй като пикочната киселина в кръвта се филтрира в бъбреците и се екскретира чрез урината. Пиенето на вода и течности през целия ден ще помогне на бъбреците да изхвърлят пикочната киселина. По-големият прием на вода ще помогне на бъбреците да направят това по-бързо.

4. Спрете или намалете алкохола

Въпреки че алкохолът е диуретик, който предизвиква повишено отделяне на урина, той оставя тялото дехидратирано. Това причинява високи нива на пикочна киселина. Освен това алкохолът, подобно на бирата, съдържа големи количества пурин. Той също така влияе върху скоростта, с която пикочната киселина се секретира в тялото.

5. Пийте повечко кафе, то спомага за по-бързо сваляне на пикочна киселина

Кафето е естествен стимулант. Той също така помага за намаляване на серумните нива на пикочна киселина, циркулиращи в тялото, като инхибира функционирането на ензима, отговорен за разграждането на пурините. Това намалява скоростта на производство на пикочна киселина. Освен това кафето увеличава скоростта на отделяне на пикочна киселина.

6. Поддържайте здравословно тегло

Лечението за повишена пикочна киселина обикновено включва поддържане на здравословно тегло. На първо място, неправилният избор на храна води до наддаване на тегло. Килограмите от своя страна увеличават производството на пикочна киселина и намаляват отделянето й в урината. Затлъстяването също влошава симптомите на висока пикочна киселина.

7. Яжте храни с високо съдържание на фибри

Изобилие от храни с високо съдържание на фибри в диетата може да намали нивата на пикочната киселина. Богатата на фибри диета поддържа нивата на кръвната захар и инсулина под контрол. Освен това, тъй като имат висок коефициент на засищане, те предотвратяват преяждането и свързаното с това наддаване на тегло.

Важни храни, за бързо сваляне на пикочна киселина

Добавянето на някои храни към ежедневната диета, могат да помогнат за естествено намаляване на нивата на пикочната киселина. По-долу са изброени храни за понижаване на повишена пикочна киселина:

1. Ябълки

Ябълките са една от най-добрите храни за висока пикочна киселина. Те съдържат големи количества ябълчена киселина, която помага за неутрализиране на ефекта на пикочната киселина в кръвта.

2. Ябълков оцет 

Ябълковият оцет, произведен чрез ферментация на ябълки, помага на тялото да отслабне и да намали възпалението. Това директно води до бързо сваляне на пикочна киселина, циркулираща в кръвта. Високото съдържание на ябълчена киселина допълнително помага при разграждането й.

3. Сок от френски боб

Pinto French Beans са зърна с ниско съдържание на пурин. Чаша сок от френски боб, консумиран два пъти на ден, помага за ускорено сваляне на пикочна киселина в тялото.

4. Череши

Черешите съдържат големи количества антоцианини, противовъзпалителни съединения, които помагат за бързо сваляне на нивата на пикочна киселина. Съединенията също предотвратяват кристализацията на пикочната киселина. Именно кристалите на пикочната киселина се отлагат в ставите, за да причинят силна болка и възпаление на ставите.

5. Горски плодове

Подобно на черешите, горските плодове също притежават противовъзпалителни свойства. Освен това тъмно оцветените плодове също съдържат химикали, които помагат за по-бързо понижаване на нивата на пикочна киселина.

6. Зеленчуков сок

Пресният зеленчуков сок, особено този, приготвен от моркови, цвекло и краставица, е ефективен домашен лек за лечение на висока пикочна киселина. Това зеленчуково смути помага за разтварянето на кристалите на пикочната киселина и ускорява извеждането им от тялото.

7. Сок от ананас за бързо сваляне на пикочна киселина

Сокът от ананас съдържа ензим, наречен бромелаин, който разтваря пикочната киселина. Това помага за ускорено отстраняване на излишната пикочна киселина от тялото чрез урината. Сокът от ананас е една от най-добрите храни за повишена пикочна киселина и за бързо облекчаване на болка и възпаление.

8. Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини

Протеините в млякото помагат за отделянето на пикочна киселина в урината. По този начин консумацията на нискомаслени млечни продукти може да помогне за контролиране на високите нива на пикочна киселина и да намали риска от обостряне на подагра.

9. Лимони

Добавянето на лимонов сок към ежедневната ви диета може да помогне за намаляване на повишени нива на пикочна киселина. Сокът от лайм съдържа големи количества лимонена киселина, която помага за разтварянето на пикочната киселина. Други богати на витамин С храни като киви, домати и портокали също помагат за по-бързо разграждането на пикочната киселина и изхвърлянето й с урината.

10. Зехтин

Зехтинът съдържа големи количества антиоксиданти и проявява противовъзпалителни свойства, които работят в тандем за намаляване на високи нива на пикочната киселина в тялото. За най-добри резултати използвайте студено пресован зехтин, тъй като съдържа здравословни мазнини, които помагат за лечение на подуване на ставите.

11. Зелен чай

Освен че насърчава загубата на тегло, зеленият чай е известно, че помага за контролиране на проблеми, свързани с високи нива на пикочна киселина.

12. Банан

Бананите са богат източник на витамин С и са с ниско съдържание на пурини. Това го прави идеална храна за лечение на повишена пикочна киселина.

13. Домати

Доматите са алкални. Това помага да се предотврати образуването на висока пикочна киселина в кръвта и също така поддържа нивата на пикочна киселина в кръвния поток.

Храни, които трябва да избягвате – бързо сваляне на пикочна киселина

Някои храни предизвикват по-бързо производството на пикочна киселина в организма. По-долу са изброени храни с пикочна киселина, които трябва да се избягват.

1. Подсладени напитки

Почти 50% от стандартната трапезна захар съдържа фруктоза, която се разгражда директно до пикочна киселина. Намалете подсладените и сладките напитки, за да намалите по-бързо нивата на пикочната киселина.

2. Алкохол

Високата консумация на алкохол пречи на бъбреците да елиминират пикочната киселина от тялото.

3. Месо и морски дарове

Някои видове месо, като червено месо и месо от органи и морски дарове като херинга, миди, риба треска, риба тон, пъстърва, пикша и миди, са богати на пурини храни. Метаболизмът на такива храни води до по-високо отделяне на пикочна киселина.

Резюме

Хиперурикемията (подагра) и високите нива на пикочна киселина в кръвта могат да бъдат изтощителни. Състоянието често се характеризира със силна болка в ставите и подуване. Това се случва, когато скоростта на производство на пикочна киселина в тялото е по-бърза от нейната екскреция, което води до нейното натрупване в тялото. Диетата, генетиката, основните здравословни състояния и затлъстяването допринасят значително за високите нива на пикочната киселина. Но за щастие има естествени начини за бързо сваляне на пикочна киселина.

Тъй като пикочната киселина е страничен продукт от храносмилането, изборът на храни играе ключова роля за контролиране на повишените нива. По този начин здравословната диета, правилните упражнения и добрите навици в начина на живот могат да допринесат много за поддържането на симптомите на пикочна киселина по-ниски и в норма.

Запомнете: Вие не сте виновни за подаграта, защото сте прекалили с вечерите с пържола или сте пили твърде много алкохол. Подаграта е хронична форма на артрит, причинена от ефектите на твърде много пикочна киселина в кръвта. Някои фактори могат да повишат риска от подагра и да допринесат за отключване на пристъпи на подагра. Те включват определени храни и алкохол. Но само премахването на богати на пурини храни и алкохол не е достатъчно. Когато става въпрос за диета, съсредоточете се върху цялостния модел на здравословно хранене, пийте много течности и се опитайте да свалите излишните килограми.

предишна статия
следваща статия
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за 17 април 2024: Лош ден за Везни, Телците търсят съвет

Разберете какво вещаят звездите за вас на 17.04.2024, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Дневен хороскоп за 17 април 2024 Овен Днес...

Козуначени кифли