НачалоРецептиСладки и десертиБяла домашна халва (бърза...

Бяла домашна халва (бърза и лесна, тъкмо за Сирни Заговезни)

Рецепта за домашна халва. На 17 март 2024 се пада Сирни заговезни, денят в който си искаме прошка и се лъжем с халва. Това е й последния днес преди началото на великденските пости. По традиция, първо младите искат прошка на по-възрастните от тях.

На трапезата се слагат храни, приготвени предимно от яйца и млечни продукти, като варени яйца, бяла халва, домашна баница и др. Но халвата винаги присъства. И ако искате да си направите домашна такава, то съвсем няма да ви отнеме много време, а продуктите за нея са само 4.

Рецепта за домашна халва

Халвата се прави по начин, много подобен на бялото сладко – един позабравен десерт от едно време, който ни навява мили спомени, когато шоколадите бяха екстри и не толкова достъпни. Ето и необходимите продукти.

  • 1 кг бяла кристална захар;
  • 500 гр купешка глюкоза;
  • 6 яйца (само белтъците);
  • 100 гр белени печени орехи (или бадеми).

Начин на приготвяне на халвата

Загряваме котлона и в подходяща тенджера изсипваме около 200 мл вода, цялата захар и глюкозата. При непрекъснато бъркане варим сиропа докато захарта се разтвори напълно.

Отнемаме сместа от котлона за малко и през това време, разбивате белтъците на сняг. Връщаме отново тенджерата на котлона и прибавяме  белтъците. Започвате да бъркате всичко това, само в една посока докато се получи гъста хомогенна смес.

Минута преди да отнемете халвата, изсипвате ядките и разбърквате още няколко пъти за да се разпределят равномерно в халвата.

Отнемете я котлона и си подготвяте предварително охладени пластмасови кутии. Пресипвате халвата в и поръсвате с още малко ядки от горе. Съхранявайте вашата домашна халва на хладно преди употреба.

Да ви е сладко!

Други сладки предложения:

Козуначена плитка на баба

Уникална козуначена баклава по стара рецепта

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име