Рецепта за домашна халва. На 17 март 2024 се пада Сирни заговезни, денят в който си искаме прошка и се лъжем с халва. Това е й последния днес преди началото на великденските пости. По традиция, първо младите искат прошка на по-възрастните от тях.
На трапезата се слагат храни, приготвени предимно от яйца и млечни продукти, като варени яйца, бяла халва, домашна баница и др. Но халвата винаги присъства. И ако искате да си направите домашна такава, то съвсем няма да ви отнеме много време, а продуктите за нея са само 4.
Рецепта за домашна халва
Халвата се прави по начин, много подобен на бялото сладко – един позабравен десерт от едно време, който ни навява мили спомени, когато шоколадите бяха екстри и не толкова достъпни. Ето и необходимите продукти.
- 1 кг бяла кристална захар;
- 500 гр купешка глюкоза;
- 6 яйца (само белтъците);
- 100 гр белени печени орехи (или бадеми).
Начин на приготвяне на халвата
Загряваме котлона и в подходяща тенджера изсипваме около 200 мл вода, цялата захар и глюкозата. При непрекъснато бъркане варим сиропа докато захарта се разтвори напълно.
Отнемаме сместа от котлона за малко и през това време, разбивате белтъците на сняг. Връщаме отново тенджерата на котлона и прибавяме белтъците. Започвате да бъркате всичко това, само в една посока докато се получи гъста хомогенна смес.
Минута преди да отнемете халвата, изсипвате ядките и разбърквате още няколко пъти за да се разпределят равномерно в халвата.
Отнемете я котлона и си подготвяте предварително охладени пластмасови кутии. Пресипвате халвата в и поръсвате с още малко ядки от горе. Съхранявайте вашата домашна халва на хладно преди употреба.
Да ви е сладко!
Други сладки предложения: